مذاکرات هستهای دور پایانی وین به معنای واقعی یک ماراتن بود. گفتوگوهایی که قرار بود چیزی در حدود یک هفته به طول بیانجامد اما به چیزی در حدود سه هفته به درازا کشید. مرسوم است در طول مذاکرات، تیمهای مذاکراتی جلسات بریفینگ و آف د رکوردی برای رسانههای داخلی و همچنین خارجی برگزار میکنند.
به گزارش ایسنا، «خبرآنلاین» در ادامه نوشته است: جلسات برای خبرنگاران ایرانی معمولا با حضور عراقچی و تخت روانچی برگزار میشد و کمتر پیش میآمد شخص وزیر در چنین جلساتی حضور پیدا کند. اما آخرین جلسه بریفینگ برای خبرنگاران ایرانی با حضور خود جواد ظریف برگزار شد؛ جلسهای که به صورت هدفمند و با حضور تنها 10 الی 15 نفر نمایندگان رسانههای شناختهشده کشور در هتل کوبورگ برگزار شد. آن جلسه حدود چهار یا پنج روز پیش از توافق نهایی برگزار شد.
ساعت 8 صبح به ما اطلاع دادند که تا یک ساعت دیگر در مقابل هتل کوبورگ حاضر باشیم. جلوی در هتل آقای نوریان کارتهای مخصوص را به بچهها میداد تا بتوانند در هتل محل مذاکرات تردد کنند. جلسه رأس ساعت آغاز شد و ظریف به همراه عراقچی و افخم به سالن آمدند. وزیر خارجه معلوم بود که از وضعیت فعلی مذاکرات راضیست، در طول جلسه با امیدواری از روند گفتگوها می گفت و لبخند از چهره اش کنار نمی رفت. در طول توضیحات بعضا خاطراتی هم از جزئیات تعریف می کرد. در بخشی از صحبت هایش به کاریکاتور یک رسانه اسرائیلی اشاره کرد که در آن ظریف سوار بر اسبی (که ظاهرا جان کری است) در حال حرکت است و هویجی هم در مقابل دهان وزیر خارجه آمریکا قرار داده شده است. آقای ظریف با اشاره به این کاریکاتور ادامه داد: « انتشار آن کاریکاتور بسیار برای فضای مذاکرات گران تمام شد، همانطور که ما دوست نداریم، تحقیر شویم، طرف مقابل هم چنین انتظاری دارد و آقای کری بسیار در داخل آمریکا به دلیل چنین برداشتی که او به دنبال ایران است و هر چه ایران می گوید را می پذیرد تحت فشار قرار گرفت.»
ظریف با توصیه به اهالی رسانه برای عدم تحقیر طرف مقابل، خاطره دیگری را تعریف کرد. خاطره ای که احتمالا خود او هم نمیدانست قرار است تا این اندازه سر و صدا کند:
«در طول مذاکره پریشب، آقای هاموند طی صحبتهایی گفت ما نمیتوانیم تحریمهای تسلیحاتی شما را لغو کنیم برای اینکه شما یکی از حامیان تروریسم در منطقه هستید و نظم و ثبات منطقهای را بر هم میزنید. من هم از این صحبتهای وزیر خارجه انگلستان عصبانی شدم و در پاسخ گفتم: آنکه از تروریستها حمایت میکند و ثبات منطقه را بر هم میزند حتما ایران نیست. حامی تروریسم کسی است که در طول هشت سال جنگ ایران و عراق، انواع و اقسام تسلیحات و موشکها را به صدام حسین داد تا بر سر مردم بیگناه ایران خالی کند. حامی تروریسم کسی است که بعدا خودش به عراق حمله کردند و به بهانه حمایت صدام حسین از تروریسم این کشور را به این روز انداخت.»
عراقچی اینجا به میان صحبتهای ظریف آمد و ادامه داد: «آقای ظریف همینطور که این جملات را میگفت، عصبانیتر میشد و صدایش بالاتر میرفت. آقای ظریف آنقدر بلند سر هاموند داد میزد که ما هم نگران شدیم.»
ظریف ادامه داد: «خانم موگرینی با شنیدن صحبتهای من بلافاصله گفت: «پس با این وضع دیگر توافقی نداریم. بهتر است به خانه برگردیم و ادامه گفتوگوها دیگر فایدهای ندارد.»
ظریف ادامه داد: «من از شنیدن این صحبت عصبانیتر شدم و با صدای بلند سر موگرینی فریاد کشیدم: هرگز یک ایرانی را تهدید نکنید.»
لاوروف که از این جمله ظریف خوشش می آید، بلافاصله ادامه می دهد: و یک روس را.
اهالی رسانه که از شنیدن این ماجرا حسابی سر ذوق آمده بودند و سوژه بکری پیدا کرده بودند، بلافاصله از ظریف پرسیدند: «آقای ظریف میتوانیم این ماجرا را منتشر کنیم؟»
ظریف پاسخ داد: «خیر. من همین الان به شما گفتم، همانطور که ما دوست نداریم طرف مقابل هم نمیخواهد تحقیر شود و بازگو کردن این ماجرا میتواند جنبه تحقیری برای آنها داشته باشد و خوب نیست ما وارد چنین فضایی شویم.»
در اینجا یکی از حضار به ظریف گفت: «البته آقای دکتر من این ماجرا را از یکی از کارشناسان روس هم شنیدهام و دقیقا همین نقل قول هرگز یک ایرانی را تهدید نکنید را او برای من تعریف کرده است. اگر موافق باشید دوستان این ماجرا را به نقل از یک منبع روس منتشر کنند که برای وزارت خارجه هم بد نباشد.»
ظریف که معلوم بود در رودربایستی مانده سعی کرد جوابی به این درخواست ندهد هرچند از درون راضی نیست این نقل قولش رسانه ای شود. همان لحظه همهمهای در جلسه شکل گرفت و ظریف بدون اینکه پاسخ مشخصی به این موضوع بدهد از این موضوع عبور کرد و بحث ها و صحبت های دیگر این ماجرا را به حاشیه راند.
بعد از جلسه اما، تقریبا عموم رسانه ها این خبر را به نقل از یک منبع روس کار کردند و این جمله مثل توپ صدا کرد. هرچند همانطور که ظریف پیشبینی میکرد در درون فضای مذاکرات اثر منفی بر جای گذاشت و خانم موگرینی به شدت از رسانهای شدن آن جر و بحث از دست هیأت ایرانی دلخور شد اما در فضای داخلی، اوضاع به شدت به سود ظریف تغییر کرد.
ظریف با آنکه میدانست رسانهای شدن آن بحث میتواند فضا را به شدت به سودش تغییر دهد اما برای اینکه هدفش به نتیجه رساندن مذاکرات بود، حاضر نبود برجام برای منافع شخصی لطمه ببیند و ترجیح میداد این بحثها رسانهای نشود.
انتهای پیام
نظرات