یک متخصص طب سنتی با بیان اینکه اصول پیشگیری از بیماری در طب سنتی بر اساس علم مزاجشناسی است، افزود: هر فردی مزاج خاص خود را داشته و بر اساس آن باید از نحوه تغذیه مناسب خود پیروی کند.
دکتر نظام نهرینی – استاد جهاد دانشگاهی و عضو هیات علمی موسسه تحقیقات حجامت ایران در گفتوگو با خبرنگار «سلامت» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در این رابطه افزود: تفاوت بین انسانها بر اثر ترکیب عناصر مختلف و به وجود آمدن مزاجهای مختلف به وجود آمده است.
وی ادامه داد: قدما معتقد بودند که انسانها از چهار عنصر آب، هوا، خاک و آتش به وجود آمدهاند که کیفیت آب سرد و تر، خاک سرد و خشک، آتش گرم و خشک و کیفیت هوا گرم و تر است.
به گفته وی، گرمی و سردی صورتهایی از انرژی هستند و منظور از خشکی جسم «جامد» و منظور از رطوبت جسم «سیال» است.
نهرینی افزود: خانمها رطوبت بیشتری نسبت به آقایان دارند که باعث شده از لحاظ جسمی و روحی با آنها متفاوت باشند. طبع آقایان خشکتر از خانمها بوده و نسبت به آنها پوست تیرهتر و عضلات سفتتری دارند و از لحاظ احساسی نیز برخلاف خانمها که احساساتی عمل میکنند بیشتر از عقل و منطق استفاده میکنند.
به گفته این پزشک سنتی، هر چهار مزاج به دو دسته طبیعی و غیر طبیعی تقسیم میشوند و همه مزاجها اگر در حالت طبیعی باشند هیچ مشکلی برای فرد ایجاد نمیکنند و این باور که مزاج سرد و خشک، مزاج خوبی نیست غلط است زیرا مزاج سرد و خشک دارای خصوصیات بسیار خوبی بوده و تنها وقتی که از اعتدال خود خارج شود مشکلآفرین است.
نحوه تغذیه در هر مزاج چگونه است؟
به گفته نهرینی، کسانی که مزاج سرد دارند نباید زیاد از غذاهای سرد استفاده کنند زیرا با خوردن غذاهای سرد از حالت اعتدال خارج میشوند. همچنین این افراد نباید زیاد آب بخورند، زیرا طبع آب سرد است و باعث بیحالی و سستی آنها میشود.
وی افزود: افرادی که سرد مزاج هستند نسبت به افراد گرم مزاج، متابولیسم کمتری داشته و به راحتی چاق میشوند. آنها باید غذاهای سرد را در حد اعتدال مصرف کرده و با خوردن غذاهای گرم متابولیسم بدنشان را بالا ببرند.
این عضو هیات علمی جهاد دانشگاهی ادامه داد: بسیاری از افرادی که در تابستان کهیر میزنند و خون دماغ میشوند، گرم مزاج بوده و با افزایش حرارت بدنشان، خشکی بدنشان بیشتر میشود، این افراد در ناحیه صورت لکهای تیره پیدا کرده و اشتهایشان کم میشود که باید برای جلوگیری از این مشکلات، از غذاهای سرد استفاده کنند.
از کجا بفهمیم چه طبعی داریم؟
عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات حجامت ایران در خصوص شناسایی طبع افراد، اظهار کرد: در طب سنتی علائم و نشانههایی وجود دارد که میتوانیم بر اساس آنها مزاج افراد را تشخیص دهیم که البته در برخی مواقع به دلیل همراه بودن علائم مزاجهای مختلف، شناسایی مزاجهای مختلف بسیار مشکل است.
به گفته وی، رنگ پوست، حالت چهره و اندامهای بدن، حالات روحی و روانی، فرم زبان، بار زبان، موها، الگوی خواب و نبض بیمار، مهمترین نشانههای تشخیص مزاج فرد هستند.
نهرینی در پایان با اشاره به تفاوت طب جدید و طب سنتی، اظهار کرد: در طب سنتی بیمار درمان میشود نه بیماری و علاوه بر آن در طب جدید روش درمان برای همه بیماران مشابه است اما در طب سنتی افراد بر اساس مزاجهای مختلف، درمانهای متفاوتی میگیرند.
انتهای پیام
نظرات