ساوه، شهر تاریخ، شاهدی بر وقایع بسیار، استراحتگاهی برای اسکان مسافران بی شمار خسته از راههای دور است. گواهی از درد و رنج مسافران دل بسته اهل بیت پیامبر(ص).
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) – منطقه مرکزی، گوشه و گنبدی و در زیبایی بی نظیر، بر فراز مرقد مطهر امامزاده سید اسحاق(ع)، یادگاری از دوران ایلخانی به تاریخ 676 قمری است.
این بنای زیبا ترکیبی از چند سبک معماری ایلخانی، صفوی و قاجار است وجود این بقاع متبرک در این سرزمین، گویای موج گسترده مهاجرتهای این عزیزان در قرون اولیه اسلامی است که به سوی ایران صورت گرفته است.
بنای چهار ایوانی مرقد امامزاده سید اسحاق(ع) با ریشه هایی به قدمت800 سالردر خيابان خواجه نصيرالدين طوسي شهرستان ساوه قرار دارد.
در متون تاريخي آمده است كه در اين مكان امامزاده سلطان سيد اسحاق از نوادگان امام موسي كاظم (ع) مدفون است. اين بنا بقعه برج مانندي به سبك بناهاي عصر سلجوقيان در نيمه قرن هفتم هـ.ق است. هسته اصلي اين بنا در سال 676 هـ.ق ساخته شده و نقشه گنبد آن در عصر صفويه به صورت كنوني در آمده است. قاعده گنبد از داخل و خارج برجي شكل و درگاه هاي آن تنگ و كوتاه است.
در دوره قاجار نيز الحاقاتي به اين بنا افزوده شده است. ساخت و سازهاي انجام گرفته براي شكل گيري اين مجموعه به دو دوره اصلي تفكيك می شود. در دوره اول هسته اصلي بنا به شكل كثيرالاضلاعي ساخته شده است. اين بنا از داخل هشت ضلعي و داراي دو ورودي يكي در شمال و ديگري در شرق است.
در داخل مقبره سكويي (سنگ قبر اصلي) ديده مي شود كه با تعدادي كاشي بزرگ فيروزه اي و لاجوردي پوشيده شده است. در داخل بنا آزارههايي با كاشي فيروزه اي و لاجوردي ديده ميشود. در بالاي اين آزاره ها كتيبه اي به خط ثلث و از كاشي فيروزه اي برجسته ساخته شده است. در ابتداي خط كتيبه تاريخ 676 هـ.ق نگاشته شده است. بناي اصلي داراي گنبد دو پوش زيبايي است. گنبد رويي آجري و نسبت به خود بنا كوچك تر است.
زير كاسه گنبد دروني نقاشي ها و تزيينات رنگارنگ دوره صفوي ديده مي شود. گنبد بيروني بنا پيازي شكل و با چندين ترك ساخته شده است. آب انبار اين بنا نيز مربوط به دوره صفويه به بعد است. در دوره دوم( دوره قاجار) ايوان هاي شمالي و غربي ساخته شده و در كنار ايوان شرقي حجره هايي بنا شده است.
در روبه روي ايوان غربي در سمت مقابل ايوان كوچك ورودي اصلي بنا شده است. اهميت اين بنا به دليل وجود آجرها و كاشي هاي فيروزه اي رنگ روي مقبره آن است كه خطوط بسيار زيبا دارد. در ميان بقعه امامزاده، ضريحي چوبي و مشبك به چشم مي خورد و درون آن مرقدي است كه از پنج جهت با كاشي هاي خشتي مربع مستطيل شكل تاريخي تزيين شده است.
به دليل اينكه وفات حضرت فاطمه معصومه عليها السلام در 23ربيع الثاني سال 201 ه ق حدود 17 روز پس از هجرت از ساوه به قم در اين شهر اتفاق مي افتد؛ لذا مي توان نتيجه گرفت كه خاندان امام موسي بن جعفر عليه السلام در ماه ربيع الاول سال 201 ه ق مدت چند روز در ساوه سكونت داشته اند و مشيت الهي بر اين بوده كه چند تن از آنان منجمله سيد اسحاق(ع) در ساوه به ديدار حقتعالي شتافته و آرامگاه مقدس اين امامزاده واجب التعظيم در شهرستان ساوه منشاء خير و بركت براي مردم این شهرستان شده است.
سرپرست اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان ساوه در این خصوص به خبرنگار ایسنا گفت: نسب شريف امامزاده سيد اسحاق(ع) بدون واسطه به امام هفتم شيعيان (ع) ميرسد.
سید محمدباقر طباطبایی افزود: وجود امامزاده سيد اسحاق (ع) ساوه که برادر امام رضا (ع) است از افتخارات اين شهر محسوب می شود و بارگاه ایشان مكاني براي تزكيه نفس و کسب معنويات است.
وی بیان کرد: با توجه به این که بقاع امامزادههای شهرستان ساوه به ویژه امامزاده سید اسحاق (ع) از زیارتگاه های مشهور استان مرکزی به شمار می روند زائران بسیار زیادی دارند لذا طرح توسعه آنان در دستور کار قرار دارد که امیدواریم با مساعدت مسوولان و مشارکت خیرین و عموم مردم محقق شود.
طباطبایی تصریح کرد: از آنجاکه این امامزاده در مسیر تردد زائران و مسافران نوروزی قرار دارد و از جمله اماکن متبرکه شاخص شهرستان محسوب می شود لذا به منظور بهره مندی معنوی بیشتر هموطنان از این بقعه متبرکه برنامه های متنوعی در ایام نوروز در این مکان اجرا می شود.
کدخبرنگار: 10004
نظرات