• سه‌شنبه / ۲۶ بهمن ۱۳۹۵ / ۰۰:۴۱
  • دسته‌بندی: کردستان
  • کد خبر: kordestan-28648

تاثیر انقلاب مشروطه بر ادبیات کُردی در دانشگاه کردستان بررسی شد

تاثیر انقلاب مشروطه بر ادبیات کُردی در دانشگاه کردستان بررسی شد
نقش انقلاب مشروطه بر ادبیات کُردی با حضور اساتید و پژوهشگران حوزه ادبیات کُردی در دانشگاه کردستان بررسی شد.

به گزارش ایسنا، منطقه کردستان، شامگاه دوشنبه(25 بهمن) تاثیر انقلاب مشروطه بر ادبیات کُردی با حضور اساتید و پژوهشگران حوزه ادبیات کُردی در دانشگاه کردستان مورد بررسی قرار گرفت.

این مراسم به همت کانون شعر و ادب دانشگاه کردستان و با حضور عزیز عالی، کامبیز کرمی، جمال احمدی، جمال احمدی آیین، عدنان برزنجی و نجم الدین جباری از اساتید و پژوهشگران ادب کُردی برگزار شد.

ادبیات کُردی در هیچ دوره‌ای دچار بحران نشده است

کامبیز کریمی، نویسنده و پژوهشگر کردستانی در رابطه با انقلاب مشروطه و تاثیر آن بر ادبیات کُردی، اظهار کرد: انقلاب مشروطه موجب به وجود آمدن تغییراتی در ادبیات این عصر شد و مردمی‌ترین ادبیات ایران را خلق کرد.

وی افزود: ادبیات این عصر که ادبیات مشروطه نامیده می‌شود، نه تنها در نظم که موجب به وجود آمدن تصنیف، رباعی و دوبیتی شد بلکه در نثر هم تغییراتی را به وجود آورد و نمایشنامه، مقاله سیاسی، طنز اجتماعی و انتقادی برای اولین بار نوشته شد.

این نویسنده کردستانی تقسیمات جغرافیایی در زمان رضاشاه را نیز در میزان تاثیرگذاری انقلاب مشروطه بر ادبیات کُردی موثر دانست و عنوان کرد: در حوزه ادبیات کُردی در عصر مشروطه اتفاقی به معنای واقعی کلمه روی نداد.

وی ادامه داد: همه تحولات صورت گرفته در ادبیات کردی، آرام، مسالمت آمیز و پنهانی بوده است و در مجموع ادبیات کُردی در هیچ دوره‌ای دچار بحران نشده است.

انقلاب مشروطه بر محتوای ادبیات کُردی بی تاثیر بوده است

عزیز عالی محقق کردستانی نیز در ادامه عنوان کرد: نهضت مشروطه بر سبک و اسلوب و شیوه استفاده از ادبیات کُردی تاثیرگذار بوده و در محتوای آن هیچ تاثیری نداشته است.

وی افزود: هیچ شعری در ادبیات کُردی نمی‌توان یافت که نشان دهنده تاثیرپذیری مستقیم از انقلاب مشروطه بوده باشد و این هم به شرایط سیاسی، فرهنگی و اجتماعی و تاریخی شاعران این عصر مربوط می‌شود.

عوامل به وجود آورنده مشروطیت دغدغه جامعه کُردی نبود

جمال احمدی از نویسندگان کُرد هم در ادامه اظهار کرد: انقلاب مشروطه بر ادبیات کُردی هیچ تاثیری نداشته و دلیل آن هم این است که مسائلی که در عصر مشروطیت وجود داشت، در جامعه کُردی هنوز به عنوان دغدغه مطرح نبود.

وی افزود: مشروطه در واقع مطالبه قانون مداری و حرکت در راستای قانونی مدون بود که همه در عمل به آن یکسان باشند.

این نویسنده و استاد زبان کُردی، افزایش مراودات بین ایرانیان و اروپاییان را موجب به وجود آمدن نهضت مشروطه دانست و تصریح کرد: اما این نهضت عقیم ماند و موجب بسته شدن مجلس شد و استبداد وحشتناکی را به وجود آورد که به استبداد صغیر معروف شد.

وی ادامه داد: در این زمان کردستان تحت سلطه ایران و عثمانی‌ها بود و یکی از مهمترین عایدات دولت عثمانی که می‌توان گفت حاصل تاثیر انقلاب مشروطه بود، تقسیم شدن کردستان در چهار کشور ایران، عراق، ترکیه و سوریه بود.

وی با اشاره به تاثیرگذاری مشروطه بر ادبیات، بیان کرد: این نهضت موجب شد تا شاعران فارسی گوی این عصر با دو صدای میهن پرستی و انتقاد اجتماعی سخن بگویند اما تاثیر مستقیمی بر ادبیات کُردی نداشته است.

پان ترکیسم و پان فارسیسم؛ دلیل عمده عدم استقبال کردها از انقلاب مشروطه

عدنان برزنجی استاد زبان و ادبیات کُردی نیز در ادامه، اظهار کرد: انقلاب مشروطه از جوانبی دارای نتایج و دستاوردهای مطلوبی بوده است اما در خاورمیانه موجب ایجاد دو فکر پان ترکیسم در ترکیه و پان فارسیسم در ایران شد که آن را می‌توان از دلایل بدبینی کُردها و عدم استقبال از انقلاب مشروطه است.

وی عدم ارتباط کُردها با تهران را از دیگر دلایل عدم استقبال کُردها از نهضت مشروطه دانست.

برزنجی با اشاره به اینکه مشروطه در برابر حکومت مطلقه به وجود آمد، عنوان کرد: این انقلاب را می‌توان متعلق به تجار و بازاریان دانست که در آن مقطع تاجر و بازاری در کردستان نبود و بازار کردستان در اختیار یهودیان بود و جریان مشروطه در کردستان تا حدی دست روشنفکران و قلم به دستان بود.

وی کاهش سنگینی شعر و بیان آن به زبان مردم، دوری از غزل و عرفان، استفاده زیاد از واژه آزادی، توجه به وطن پرستی و در اختیار قرار گرفتن ادبیات سیاسی به جنبش‌ها را از جمله ویژگی‌های ادبی این دوره دانست و افزود: در این زمان شاعران کُرد به دنبال اهداف دیگری از قبیل ناسیونالیزم کُردی بودند و این موجب عدم تاثیرپذیری از انقلاب مشروطه شد.

این استاد زبان کردی با اشاره به اینکه شاعران کُردی که مشروطه خواه بودند نیز دچار مشکل شدند، گفت: میرزاده عشقی شاعر کُرد مشروطه خواهی است که کشته شد و لاهوتی نیز به دلیل به وجود آمدن مشکلاتی از کشور خارج شد و این وقایع ما را به این نتیجه می‌رساند که شاعران مشروطه خواه چه فارسی گوی و چه کُردی گوی به دلیل ارتباط با این نهضت با مشکل مواجه می‌شدند.

وی خاطرنشان کرد: انقلاب مشروطه به دلیل اینکه منافع تمام اقشار را مورد توجه قرار نداده بود و کُردها هم قشری بودند که منافعشان نادیده گرفته شد، استقبال زیادی از این انقلاب نکردند و با اندیشه مشروطه خواهی همراه نشدند.

 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha