شهرستان سقز، یكی از شهرهای باستانی استان کردستان است كه در طول تاریخ پیوسته در معرض حملات دولت آشور و روم باستان قرار گرفته و بیشتر آثار آن در زیر خاك مدفون می باشد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه کردستان، شهرستان سقز در شمال غربی سنندج و در فاصله 197کیلومتری آن واقع و هم مرز با استان آذربایجان غربی قرار گرفته است.
ریشه كلمه سقز "ساكز" است كه به قوم سكاها نسبت داده می شود؛ بنا به مدارک تاریخی هوخشتره، بزرگترین پادشاه ماد، در ده سال اول حکومتش رابطه اش را با پادشاهان سکا متحد شد و گروهی از سکاها را به باختر ماد کوچاند و این سرزمین را به نام آنان "سکزی" یا "ساکز" خواندند و اکنون به سقز مشهور شده است، لذا می توان گفت سقز یکی از کهن ترین شهرهای ایران است.
شهرستان سقز بر روی دو تپه طویل که رودخانه سرپوشیده ولی خان از وسط آن می گذرد، بنا شده است
مهم ترین جاذبه های گردشگری و اماكن دیدنی این شهرستان شامل؛
قلعه ی باستانی زیویه:
قلعه "كاخ دژ" باستانی زیویه در یكی از كوه های نسبتاً مرتفع در 55 كیلومتری جنوب شرقی شهرستان سقز و در روستای زیویه واقع شده که در حدود 700 سال پیش از میلاد، در دوره ی حكومت اقوام ماد و مانایی ساخته شده است.
زیویه هم از لحاظ معماری و هم از منظر آثار هنری یكی از شاخص ترین و با ارزش ترین مكان های دوره ی تاریخی محسوب می شود که طی چند فصل كاوش های علمی و باستان شناسی از سال 1354 تا سال 1380 نتایج قابل توجهی در زمینه ی شناخت معماری آن به دست آمده است.
از جمله اشیاء به دست آمده در این كاوش ها، قطعات عاج منقوش است كه نقوش حیوانی و صحنه ی شكار اساطیر روی آن حك شده و از ارزش ویژه ای برخوردار هستند.
این قلعه ی عظیم شامل سالن ها، حیاط ها، اتاق های متعدد، تالار ستون دار، انبار غله ورودی اصلی با پلكان سنگی و سایر قسمت های مختلف است.
مهم ترین اشیاء به دست آمده از این منطقه سر عقاب طلایی و گردنبند طلایی است كه در موزه آثار ملی نگهداری می شود.
مجموعه كاروانسرا و بازار قدیمی سقز:
مجموعه کاروانسرا و بازار قدیمی سقز، در مركز اصلی شهر قرار گرفته که شامل بقایایی از راسته بازار قدیمی به جای مانده قدیمی است.
با توجه به احداث مراكز تجاری در مجاورت این بازار، همچنان به عنوان یكی از مراكز تجاری اصلی شهر محسوب می شود.
بازار سقز از چند بازار شامل بازار بالا، بازار پایین، بازار یهودی ها (اکنون محل کار خیاطان مسلمان است) و قازاخانه است.
مسجد دو مناره:
شهرستان سقز دارای مساجد زیادی است که مهمترین آنها شامل مسجد شیخ مظفر، مسجد دارالصفا، مسجد رسول الله(ص) است که می توان مسجد دومناره را منحصر به فرد ترین آنان دانست.
این مسجد در خیابان امام(ره) و در بافت قدیمی شهرستان سقز واقع شده است و به دلیل اینکه در بالای مسجد دو مناره قرار دارد، به مسجد دو مناره شهرت پیدا كرده است.
تاریخ دقیق ساخت آن مشخص نیست ولی اهالی محل ساخت آن را به "شیخ حسن مولانا آباد" از علمای سابق مذهبی منطقه نسبت می دهند كه احتمال دارد در اواخر دوره ی افشاریه و اوایل دوره زندیه ساخته شده باشد.
مسجد دارای شبستانی با چهار ستون قطور چوبی به نشانه ی چهار خلیفه ی اهل سنت است که در ضلع جنوب غربی آن، ایوان ستون دار ساخته شده كه فرم مخصوص مساجد منطقه ی كردستان را تداعی می كند.
دریاچه سد شهید كاظمی "دریاچه زرینه رود":
این دریاچه در 62 كیلومتری شمال شهر سقز و در حدفاصل شهرستان های سقز و بوكان قرار گرفته است.
طول متوسط این دریاچه شش كیلومتر است که آب آن از رودهای زرینه رود، خورخوره، سیمینه رود و چم سقز تأمین می شود.
این دریاچه از جاذبه های طبیعی استان و همچنین روستاهای اطراف آن به ویژه روستای "قلندر" از اهم جاذبه های توریستی و گردشگری استان محسوب می شود.
از دیگر مراکز دیدنی و سیاحتی شهرستان سقز، می توان به دریاچه لگزی، پیست اسکی، پیست اتومبیلرانی و موتورسواری، پیست تریال مجموعه کاوه، مجموعه تفریحی تجاری زوزان و محلات قدیمی این شهرستان اشاره کرد.
تهیه و تنظیم: جمیله معظمی- ایسنا، منطقه کردستان
/معرفی جاذبه های گردشگری و توریستی کردستان/
شهر گولان افتخاری بر تارک کردستان
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات