غذاهای محلی تأثیر مهمی در معرفی مقاصد گردشگری به گردشگران امروزی که مقصدهای خود را از روی آگاهی انتخاب میکنند و به دنبال تجربههای جدید هستند، دارد.
تجربهی غذا با طعم و مزهای جدید و متفاوت گردشگران را با بخشی از فرهنگ و سبک زندگی آن منطقه آشنا می.سازد.
در حوزه گردشگری غذا میتوان با استفاده از غذاهای بومی - محلی یک منطقه و اقلیم، به جذب توریست و گردشگر، معرفی فرهنگ و تنوع غذایی منطقه کمک شایانی کرد.
همچنین گردشگری غذا علاوه بر جذب توریست و توسعه فرهنگی و اقتصادی، میتواند با حمایت از اقتصاد محلی در ایجاد اشتغال برای افراد محلی و فروش محصولات منطقه (صنایع دستی، کشاورزی) سودمند باشد.
جهان به سرعت در حال حرکت به سمت یکسانسازی فرهنگها پیش میرود، به شکلی که امروزه تلاش برای حفظ دستورالعملهای سنتی آشپزی و همچنین حفظ آداب و رسوم و آیینها و غذاهای محلی از مهمترین رسالتهایی است که برای حفظ این میراث فرهنگی غنی برای نسلهای آینده باید انجام گیرد و گردشگری غذا نقشی حیاتی در این امر ایفا میکند.
همچنین جایگزینی غذاهای سالم و سنتی میتواند با سلامت افراد رابطه مستقیم داشته باشد، که لازمه این امر فرهنگسازی و معرفی غذاهای بومی -محلی است.
طعم اصالت کردستان؛ سفرههایی که گردشگران را مجذوب میکند
در همین خصوص منیره امجدیان -کارشناس و داور سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و فعال حوزه گردشگری خوراک ایران،در گفت-وگو با ایسنا گفت که در سال ۱۴۰۳ در نمایشگاه بینالمللی خوراک ایران، خوراک کردستان را نیز شرکت داده و آن را وارد لیست خوراک ایران کرده است.
وی همچنین تصریح کرد که تحت نظر سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان، حلوای گل زرد، آش قلیه، یکاوه، دو مدل دمنوش و سردنوش را در اطلس خوراک ایران ثبت ملی کرده است.
امجدیان در باره نقش غذای کردی در حوزه جذب گردشگر بیان کرد که تا پارسال فقط تلاش میکردم که این غذاها را معرفی کنم ولی امسال که غرفه غذاهای کردی در خانه کرد (عمارت آصف) سنندج برگزار شد، شاهد حضور گردشگران سالهای گذشته هستیم که به خاطر تجربههایشان از غذاهای کردی به این استان سفر کردهاند و گردشگران دیگری را نیز ترغیب به سفر کردهاند.
وی ادامه داد که این تبلیغهای فرد به فرد قطعا کافی نیست و باید از طریق صدا و سیما، فضای مجازی، بیلبوردها، رسانههای کشوری و نه فقط رسانههای محلی این معرفی و اطلاعرسانی صورت گیرد که میتواند نقش کمککننده قابل توجهی داشته باشد.
از آش قلیه تا کلانه؛ طعمهای فراموش نشدنی کردستان در انتظار گردشگران
به گفته امجدیان، تقریبا ۲۵ مدل از غذاهای اصیل کردی در استان معرفی و عرضه میگردد که از جملۀ آنها میتوان گیپه، کوفته و شوروا، آش قلیه، آش سنگ سیر، دلمه سنندج، انواع نان ها (کلانه، بزلماژ، لاساجی خرما، برساق، کولیره و ...)، انواع خوراکها و دمنوش های مختلف را نام برد.
او در پاسخ به این سوال که آیا غذای کردی در منوی هتلها و رستورانها وجود دارد یا خیر، اظهار داشت که متاسفانه اکثر هتلها و رستورانها میترسند که غذای کردی را در منوهایشان بیاورند و آن غذا مورد استقبال قرار نگیرد و موجب ضرر مالی شود. تنها غذاهایی که گاها در منوها دیده میشود قاورمه و کوفته ساجی است که ماندگاری بالایی دارند. درحال حاضر ۲ ستوران در سنندج فقط دو غذای قاورمه و کوفته ساجی سرو میکنند و میتوان گفت تنها رستوران فعال این حوزه که ۲۵ مدل غذای گفته شده را در منو خود دارد، فقط رستوران ما است.
وی در مورد فعالیتهایی که در زمینه معرفی غذای کردی صورت گرفته تصریح کرد که اولین جشنواره غذای کردی در سال ۹۲ به پیشنهاد بنده توسط سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان برگزار شد و همین جشنواره شروعی برای گردشگری خوراک در میراث فرهنگی شد. قبل از کرونا یک جشنواره شب یلدا و یک جشنواره غذاهای گیاهان بهاری نیز برگزار شد. بعد از کرونا، دو سال پیش با امور فرهنگی شهرداری مذاکره و یک جشنواره برای معرفی غذاهای کردی در عمارت خسرو آباد با حمایت سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری سنندج برگزار شد.
بعد از آن میراث فرهنگی یک جشنواره دیگر در شب یلدا برگزار کرد. ولی متاسفانه سال گذشته هیچ جشنوارهای برگزار نشد. البته با مذاکراتی که امسال با انجمن خوراک ایران انجام دادم، در رستوران خودم، جشنواره طعم امید که شامل غذاهای منطقه غرب (سنندج، همدان، کرمانشاه و ایلام) میشد، در مهرماه برگزار شد. همچنین برای سه سال متوالی در ایام عید نوروز در خانه کرد به مدت ۱۵ روز غرفه معرفی غذای کردی دایر کرده ام.
وی در ادامه چند نمونه از غذاهای کردی که همیشه مورد توجه و استقبال گردشگران کردستان قرار میگیرند، از جمله یکاوه (بلغور و گوشت گوسفندی)، آش قلیه (حبوبات، برگ زردآلو، رب انار و شیره انگور)، کوفته شوربا و قاورمه (گوشت گوسفندی پخته شده با دنبه) را نام برد و همچنین افزود که در اکثر غذاهای کردی از محصولات منطقهای از جمله محصولات کشاورزی مانند انواع گندمها و بلغورها، رب انار اورامان، سماق محلی، ونهتق (ونوشک) استفاده می شود.
گردشگری غذا، فرصتی برای توسعه
وی تصریح کرد که باید در زمینه معرفی و سرو غذاهای کردی، فرهنگسازی صورت گیرد. زیرا غذای بومی-محلی میتواند جایگزین خوبی برای فست فود باشد و به تغذیه و سلامت افراد کمک کند.
امجدیان در پایان بیان کرد که سازمان میراث فرهنگی و گردشگری باید بیشتر حمایت کند و در رسانهها (سایتها و صفحات مجازی) و به کمک صدا و سیما و خبرگزاریها، فرهنگسازی کرده و غذای کردی را معرفی کند.
وی خاطرنشان کرد که اکنون وقت آن است که میراث وارد عمل شود و هرچند که امسال نسبت به سالهای گذشته تبلیغات بیشتری صورت پذیرفته است اما لازم است جدیتر این کار صورت گیرد.
انتهای پیام
نظرات