وجود المانها و نمادهاي شهري به نوعي معرفي كننده هويت يك شهر است و هدف از استفاده از نمادها در يك شهر، اطلاعرساني و معرفي شهر از نظر فرهنگي، اجتماعي، جغرافيايي و خصوصيات و ويژگيهاي مردم آن است. همچنين المانها و نمادهاي شهري در زيبايي شهر نقش بسزایی درند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) –منطقه خوزستان- نكته قابل توجه اين است كه در طراحي المانها و نمادهاي شهري بايد سرزندگي، معني، كارايي، زيبايي، تناسب، دسترسي، شفافيت و خوانايي، صرف اقتصادي و مقياس رعايت شود.
بدين ترتيب ضروري است كه در طراحي معماري شهري؛ به بازگويي ويژگيهاي شهر و مردم آن با استفاده از نمادها و المانها توجه خاص شده و زيبايي شهر نيز لحاظ شود.
با همه اين تفاسير، بايد بررسي كرد كه المانها و نمادهاي شهري در كلانشهر اهواز تا چه اندازه داراي اين ويژگيهاست؟
شهر اهواز يكي از هشت كلانشهر كشور و مركز استاني با داشتن ظرفيتها و پتانسيلهاي صنعتي، كشاورزي، فرهنگي و ... است. بنابراين لازم است در طراحي نمادها و المانها از متخصصان و مشاوران زبردستی در حوزه معماري استفاده كرد؛ اما كافي است در كلانشهر اهواز گشتي بزنيد تا ببينيد المانها و نمادهاي شهري آيا معرف ويژگي اين كلانشهر است يا خير؟
نماد "كتري"؛ اين نماد معرف كدام ويژگي شهري است؟ و مكانيابي آن چه ذهنيتي را از آن منطقه در خاطر فرد ماندگار ميسازد؟ و نمادهاي اين چنيني در جاي جاي شهر ...
"كتري"؛ به نظر ميرسد قرار است در آستانه عيد نوروز با چاي دبش جنوبي! از مهمانان پذيرايي كنيم يا در میدان فرودگاه، داشتن هواپيما را با یک ماکت محقر به رخ مهمانان نوروزي بكشيم. الكي مثلاً بقيه شهرها فرودگاه و هواپيما ندارند!
به راستي كدام مشاور و متخصص معماري اين گونه ايدهپردازي كرده است و ايدههاي خود را در طراحي المان و نماد شهري به شهرداري اهواز داده است؟
يك پيشنهاد براي شهرداري؛ ميشود جشنوارهاي با عنوان ايدههاي نو براي زيباسازي شهر در قالب ارايه طرحهاي مختلف المان و نماد شهري برگزار كرد تا متوجه شويم در همين شهر چه جوانان با استعدادي وجود دارند كه ميتوانند از هنر و دانش خود براي آراستن شهر استفاده كنند.
ميشود با اين گونه اقدامات خلاء داشتن مشاوران و متخصصان معماري و ايدههاي نو و به جا در طراحي المانها و زيبايي شهر را جبران كرد.
يكي ديگر از موضوعات مرتبط با قصه المانها و نهادهاي شهري در اهواز، نورپردازي آنهاست.
ريسهبندي پلها و ميادين و المانها در شهرها ما را ياد مراسم عروسي 15، 20 سال پيش مياندازد. آذين بستن با ريسههاي چراغهاي رنگي يكي ديگر از ايدهها ارائه شده براي زيباسازي شهر است. كدام نظرسنجيهاي شهري اين ايدهها را پذيرفته كه كلانشهر اهواز را با اين همه عظمت، ريسههاي رنگي بستهاند؟
از آنجا كه شهر اهواز به شهر شب معروف است و مردمانش براي گذراندن ساعاتي در كنار خانواده و دوستان در فضاي آرامشبخش شب كنار ساحل كارون گردهم ميآيند، نورپردازي زيبا بيشك شبهاي اهواز را براي زيباتر و چشمنوازتر ميسازد. بنابراين لازم است در اين مقوله به ظاهر ساده، فكر و ايدهاي زيبا داشت.
پلهاي كلانشهر اهواز، مانند پل سفيد و پل سياه از جمله سازههايي است كه در سطح كشور و حتي جهان از نظر تاريخي زبانزد هستند. بنابراين ضروري است نورپردازي اين پلها با حساسيت بالا و توسط ايدهپردازاني قوي انجام شود.
اما امشب ميتوانید بر فراز يكي از پلهاي كارون ايستاد و اجازه دهيم نورهاي رنگي تندی كه از ريسههاي نصب شده به پلهاي تاريخي و ديگر پلهاي اهواز ساطع ميشود، چشمانتان را بنوازد!
اگر ايدهاي براي نورپردازي نداشته باشيد، ميشود گشتي در فضاي اينترنت زد و ويژگيهاي نورپردازي را استخراج و در كار خود پيادهسازي كرد اما در كنار همه اينها براي نورپردازي المانها، نمادها، ميادين، و پلها نياز است كمي سليقه به خرج داد.
آيا شهروند اهوازي در آستانه عيد نوروز، سليقه استفاده از لامپهاي ريسهاي و بدتركيب كممصرف در ميادين شهر خود را ميپسندد؟
ضروري است در زيباسازي شهر از امكانات مناسب و در خور شهر و شهروندان استفاده كرد و هزينههايي را كه در اين زمينه صرف ميشود را نيز نبايد از نظر دور كرد.
نظرات