گیاه بادام خارآلود یکی از گیاهان خوراکی خودروی استان و متعلق به خانواده گل سرخ یا Rosaceae می باشد.
دکتر سید محمد معصومی عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه کرمانشاه، در خصوص گیاه بادام خارآلود، گفت: گیاه بادام خارآلود با نام علمی Amygdalus lycioides و با نام محلی هرجن یا چغاله یکی از گیاهان خوراکی خودروی استان و متعلق به خانواده گل سرخ می باشد.
وی در رابطه با ویژگیهای ریخت شناسی این گیاه، اظهار داشت: گیاه بادام خارآلود بصورت درختچه یا بوته های چوبی، با شاخه های فراوان، خاردار و به ارتفاع 8/0 تا 2 متر می باشد. ساقه این گیاه متعدد، ایستاده، بسیار منشعب، با شاخه های بدون کرک و شاخک های محکم گسترده، در انتها خاری شده و با پوست متمایل به سفید یا سفید خاکستری است.
معصومی، افزود: برگ این گیاه خطی یا سرنیزه ای باریک، نوک تیز، غالبا کامل، گاهی کنگره ای و دندانه دار، در پایین باریک شده، بدون دمبرگ و به ابعاد 5/1 تا سه در 15 تا 28 میلی متر می باشد.
وی در خصوص گل بادام خارآلود، گفت: گل این گیاه به رنگ صورتی روشن، بدون پایه و نسبتا بزرگ می باشد، کاسه دارای لوله ای در پایین متورم سه تا چهار بار بلندتر از لبه های با تقسیمات خطی- پهن دراز و در انتها کند است.
این استاد گیاهشناسی افزود: پرچم ها 15 عدد می باشند که برخی ( تقریبا 10 عدد) واقع در ناحیه گلو و بقیه ( پنج عدد) مانده در عمق لوله هستند. میوه بادام خارآلود شفت، تخم مرغی یا تقریبا مدور، غالبا شکم دار بطول 12 تا 15 سانتیمتر، خزپوش و کرکدار، کمی فشرده، هسته تقریبا مشبک غیر منفذی و ضخیم است.
وی در خصوص پراکندگی بادام خارآلود، گفت: این گیاه را در البرز، کرمان، لرستان، اراک، سمنان، دامغان، شاهرود، رودبار و شمال و شمال شرقی تهران می توان یافت و در استان کرمانشاه در اکثر نقاط استان قابل رویش می باشد.
معصومی طریقه مصرف این گیاه را اینگونه عنوان کرد: از میوه (دانه) این گیاه در فصل تابستان بصورت پخته شده به این صورت که میوه ها را در آب خیسانده تا مزه تلخ آن برطرف شود و سپس آنها را پخته و مصرف می کنند.
نظرات