نتایج یک تحقیق نشان میدهد استفاده صحیح از منابع طبیعی و گردشگری و توجه به ظرفیت زیست بوم، فرصتی برای اشتغال پایدار فراهم میکند.
به گزارش ایسنا-منطقه اصفهان، زهرا سادات فیاض دانشجوی کارشناسی ارشد رشته شهرسازی گرایش برنامه ریزی شهری در پایان نامه خود به "تحلیل ظرفیت زیست بوم شهرستان سمیرم در راستای برنامه ریزی مهاجرت معکوس" پرداخت.
روستاها دارای منابع و ظرفیتهای بالقوه ای هستند که با وجود جاذبههای طبیعی، آرامش و آب و هوای پاک آن برای اقامت بسیار مطلوب است.
مهاجرت معکوس به عنوان محرک توسعه همه جانبه روستاها و عامل اصلی برای شکوفایی آنها به وسیله بالفعل کردن پتانسیلها عمل میکند.
جابجاییهای جمعیتی سریع در کشورهای درحال توسعه از جمله ایران، ضرورت برنامه ریزی در راستای مهاجرت معکوس را آشکار میسازد.
سمیرم بر اساس سرشماری سال 1390 مهاجرترین شهرستان اصفهان است که پدیده مهاجرت معکوس از شهر به روستا توانایی تغییر این جریان را دارد که علاوه بر شکوفایی روستاها، با برگشت مهاجرین در کاهش مشکلات شهری نیز می تواند مؤثر باشد.
استفاده بهینه از منابع و ظرفیتهای طبیعی و تدوین برنامه ریزیهای اصولی برای بالفعل کردن توانمندیها، ضرورت اصلی برای نیل به توسعه پایدار است.
این پژوهش با هدف تحلیل ظرفیت زیست بوم شهرستان سمیرم در راستای تدوین الگوی برنامه ریزی مهاجرت معکوس انجام گرفت که با روش توصیفی-تحلیلی و تجویزی مبتنی بر شاخص های مهاجرت معکوس صورت پذیرفته و از نوع پژوهش های کاربردی است.
در این تحقیق، ابتدا چارچوب نظری و شاخصهای مربوط به عوامل مهاجرت معکوس، توسعه روستایی و زیست بوم مشخص شد؛ شاخصها و متغیرهای مورد بررسی با توجه به مطالعات داخلی و خارجی شامل چهار بعد محیطی، اجتماعی، اقتصادی و مدیریتی است.
یافتههای این تحقیق نشان میدهد که مهمترین پتانسیلهای سمیرم وجود جاذبه گردشگری، چشمهها و رودخانه ها، قابلیت باغداری، نیروی کار متخصص و مهمترین فرصت ها ایجاد امکانات رفاهی، امکان فرصت اشتغال پایدار، مدیریت فضاهای گردشگری و صنایع تبدیلی است.
همچنین عوامل مهم تأثیرگذار بر مهاجرت معکوس در بعد مدیریتی؛ قوانین مصوب تقویت باغداری و ایجاد صنایع مرتبط و سیاست های تشویقی دولت ، در بعد اقتصادی؛ استفاده از جاذبه گردشگری جهت فرصت شغلی و کارآفرینی، در بعد اجتماعی؛ ارتقای کیفیت خدمات رفاهی، تعلق خاطر به شهر وارتباط با نزدیکان ، در بعد زیست محیطی؛ آب و خاک مناسب است.
با توجه به راهبردها پیشنهاد می شود با استفاده صحیح از منابع طبیعی و گردشگری و با توجه به ظرفیت زیست بوم، فرصتی برای اشتغال پایدار فراهم شود. برای دستیابی به این هدف لازم است مدیریتی باکفایت روش های نوین را به کار گیرد و بستری امن برای حمایت از سرمایه گذاران و ایجاد فرصت کارآفرینی فراهم شود. به عبارتی دیگر توجه به پتانسیل گردشگری خود زمینه ساز ارتقای کیفیت خدمات رفاهی و زیرساختی و ایجاد اشتغال است که در صورت موفقیت باعث ارتقای کیفیت زندگی ساکنان محلی و ماندگاری آن ها و نهایتاً بازگشت مهاجرین خواهد شد.
به گزارش ایسنا، این پایان نامه به راهنمایی احمد شاهیوند در دانشگاه هنر اصفهان دفاع شد.
کد خبرنگار:13037
نظرات