• پنجشنبه / ۲۹ آبان ۱۳۹۳ / ۱۱:۳۴
  • دسته‌بندی: گیلان
  • کد خبر: gilan-77116

پدیده نجومی، باور تاریخی شوم

پدیده نجومی، باور تاریخی شوم

قمر در عقرب امری است حقیقی و واقعی و تاثیرات آن در زندگی بشر قطعی و مسلم است چنانکه علمای دینی بر طبق آن فتوا نیز داده اند.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)- منطقه گیلان، قمر در عقرب پدیده نجومی عبور کره ماه از زمینه صورت فلکی عقرب (کژدم) و یا از امتداد برج فلکی عقرب است که در هر ماه قمری یک بار رخ می‌دهد و معمولا دو تا سه روز طول می‌کشد. در ستاره‌بینی از قدیم آمیخته به بعضی باورهای خرافی، پدیدهٔ قمر در عقرب نشان از واقعه‌ای شوم دانسته می‌شده‌ است.

در هر ماه قمری، قمر زمین یک دور کامل به دور آن می‌گردد و به همین خاطر، یک بار از برج عقرب گذر می‌کند. با این حال، این زمان همیشه با چشم‌های غیر مسلح قابل رویت نیست. در ماه‌هایی نظیر آبان، آذر و دی به خاطر اینکه خورشید در برج عقرب قرار دارد، عبور ماه از آن در روز اتفاق می‌افتد که به علت روشنایی خورشید، تنها ماه دیده خواهد شد. در مقابل، در ماه‌هایی نظیر خرداد و تیر، ماه در شب از صورت فلکی عقرب عبور می‌کند و در چنین شب‌هایی، از زمان غروب آفتاب تا طلوع آفتاب روز بعد می‌توان هم ماه و هم صورت فلکی عقرب را رویت کرد.

در بعضی موارد پدیدهٔ قمر در عقرب با گذر ماه از برابر ستاره قلب‌العقرب همراه است که این اتفاق تقریباً هر سال یک بار رخ می‌دهد و در همهٔ جهان قابل مشاهده ‌است اما ناظر در هر نقطه‌ای از زمین با اختلاف درجه و ساعت این واقعه را مشاهده می‌کند.

صورت فلکی عقرب به دلیل حضور ستارهٔ سرخ قلب‌العقرب در آن، در افکار پیشینیان خوش‌یمن نبوده و پدیدهٔ قمر در عقرب در باور تاریخی واقعه‌ای شوم محسوب می‌شده‌ است. به همین خاطر، پیشینیان در زمان عبور ماه از میان این صورت فلکی معمولاً از انجام کارهای مهم و اثرگذار پرهیز می‌کردند. در مقابل، عبور سالانهٔ خورشید از صورت فلکی اسد (که در ماه مرداد رخ می‌دهد) نیک و خوش‌یمن دانسته می‌شد.

پدیدهٔ نجومی قمر در عقرب در سنگ‌نوشته‌ها و حجاری‌های باستانی به نمایش در آمده است. شاعران و دانشمندان ایرانی مانند ابوریحان بیرونی، رازی و شرف‌الدین مسعودی به این واقعهٔ نجومی در آثار خود اشاره کرده‌اند.

روش محاسبه روزهای قمر در عقرب

منازل ماه (خانه‌ها) در برج‌های دوازده‌گانه (حمل، ثور، جوزا، سرطان، اسد، سنبله، میزان، عقرب، قوس، جدی، دلو و حوت) قرار دارند و تقسیم‌بندی مسیر یک دور گردش کره ماه بر دائرةالبروج می‌باشد. ماه در هر ماه قمری دو یا سه روز پشت سر هم در برج عقرب قرار می گیرد. از نظر نجومی قمر (ماه) اکنون تقریبا در برج سنبله یا برج همجوار آن قرار دارد. عقرب برج هشتم از دايره البروج است كه خورشيد سالی يكبار (آبان ماه) وارد آن می شود. ولی ماه هر 27 روز يكبار از آن می گذرد و به مدت حدود 2 روز در آن قرار دارد. طبق روايات نقل شده، برخی امور از قبيل مسافرت و ازدواج در هنگام قمر در عقرب مكروه مي باشد اما اين مسئله از لحاظ علمی هنوز مورد بررسی قرار نگرفته است.

براي محاسبه زمان قمر در عقرب مي توانيد از فرمولی كه در كتاب نجوم مقدماتي آورده شده استفاده كنيد: فرض كنيد امروز 2 مهر مصادف با 15 شوال است. روزها را يك واحد اضافه كنيد (روز شمسی برابر 3 و روز قمری برابر 16)  روز قمری را در عدد 12.2 ضرب كنيد و حاصل را با روز شمسی جمع كنيد، حاصل جمع را بر عدد 30 تقسيم كنيد. حاصل تقسيم را با عدد برج شمسی (مهر=7) جمع كنيد.اگر عدد بدست آمده بيشتر از 12 باشد منهای 12 كنيد. عددی كه نهايتاً بدست می آيد تعيين كننده موضع ماه در برجهای دوازده گانه است. اگر اين عدد برابر 8 باشد نشان دهنده زمان قمر در عقرب است.

اعمال مکروه در ایام قمر در عقرب

بر اساس روایات و نیز علم نجوم و اخترشناسی خواندن عقد ازدواج ،مسافرت، افتتاح کار و کسب و تجارت، حجامت، تعیین و تغییر نام، گذاشتن سنگ بنای کارهای مهم و بطور کلی انجام هر یک از کارهای اساسی در روزهای نحس و قمر در عقرب هم از نظر علماء دینی و هم از نظر منجّمین توصیه نمیگردد بلکه علما فتوی به کراهت اعمال بالا در ایام قمر در عقرب داده اند .

در روایتی امام صادق(ع) می فرمایند: «هر کس در هنگامی که قمر در عقرب باشد مسافرت یا ازدواج نماید، خیری نمی بیند» (الکافی، ج۸، ص ۲۷۵(

بنابراین با توجه به مطالبی که ذکر شد می توان چنین نتیجه گرفت که موضوع قمر در عقرب امری است حقیقی و واقعی و تاثیرات آن در زندگی بشر قطعی و مسلم است چنانکه علمای دینی بر طبق آن فتوا نیز داده اند و بهتر این است که در این ایام از کارهای مهمی که ذکر شد پرهیز شود لکن صدقه و خواندن آیة الکرسی در دفع نحوست این ایام بسیار مفید می باشد .مطالبي كه در تقويم‏هاي نجومي در ارتباط با سعد و نحس بودن روزها آمده ، به جز قمر در عقرب كه در روايات آمده است، دليلي بر آن نداريم.

همچنين آيه 19 سوره قمر و 16 سوره فصلت روزهايي كه عذاب بر قوم عاد نازل شده، به عنوان روزهاي نحس آمده، ولي در اين كه مراد از نحس بودن روزها در اين آيات و روايات چيست، بحث‏ها و نظريات مختلفي وجود دارد:

برخي معتقدند بعضي روزها واقعاً نحس‏اند، ولي نحس بودن آن با توكل بر خداوند، صدقه و توسل به خداوند و مقربان درگاه او بر طرف مي‏شود . وظيفه ما انجام اين اعمال است، نه رعايت سعد و نحس بودن ساعات.

در برابر اين نظريه برخي معتقدند سعد و نحس بودن برخي ايام واقعي نيست، بلكه به جهت حوادثي است كه در اين روزها اتفاق افتاده و يا به جهت فال بد زدن مردم به اين روزها و نحس دانستن آن از سوي مردم مي‏باشد . ممكن است نحس دانستن در نفس‏هاي ضعيف مؤثر واقع شود . اثر نفساني و دل چركين شدن موجب بروز حوادثي براي انسان شود . به همين جهت در روايات به جهت بر طرف شدن اين حالت نفساني به ما دستور داده شده صدقه بدهيم و يا دعا بخوانيم. برخي روايات هم مي‏تواند مؤيد اين نظريه باشد.

در هر صورت توكل بر خداوند، دادن صدقه و خواندن دعاهاي وارده، اثر نحس بودن را بر طرف مي‏كند.

یادآور می شود، قمر در عقرب این ماه از ساعت 9:01 صبح امروز، 29 آبان آغاز شده و تا ساعت 15:49 اول آذر ادامه دارد.

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha