• پنجشنبه / ۱۴ اسفند ۱۳۹۹ / ۱۴:۴۲
  • دسته‌بندی: محیط زیست
  • کد خبر: 99121410748
  • خبرنگار : 71646

رسیدن به تراز اکولوژیک نهایی دریاچه ارومیه تا ۱۴۰۶

رسیدن به تراز اکولوژیک نهایی دریاچه ارومیه تا ۱۴۰۶

مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه با اشاره به مراحل در نظر گرفته شده برای احیای دریاچه ارومیه گفت: مهم‌ترین آن‌ها کاهش مصرف ۴۰ درصدی از منابع آب‌های سطحی بود که تاکنون ما به بیش از ۵۵۰ میلیون متر مکعب از آن دست ‌پیدا کرده‌ایم و طی پنج سال آینده سالانه حدود ۸۰ میلیون متر مکعب باید از طریق برنامه‌ها و اقدامات لازم با هماهنگی وزارتخانه‌های جهاد کشاورزی، وزارت نیرو و سازمان برنامه و بودجه محقق و در کارگاه سازگاری با کم‌آبی دارد مصوب می‌شود و انتظار داریم تا سال ۱۴۰۶ این اقدامات انجام شود.

به گزارش ایسنا، مسعود تجریشی در مراسم تجلیل از خدمات تلاشگران احیای دریاچه ارومیه که امروز برگزار شد، با اشاره به اینکه دریاچه ارومیه جزیی از تاریخ سرزمین ایران و امانتی است که برای آیندگان به دست ما سپرده شده است، گفت: اکنون در حال تدوین کتاب تاریخ شفاهی احیای دریاچه ارومیه هستیم که تاکنون تقریبا دو فصل آن نهایی شده و زمانی‌که تکمیل شود در اختیار عموم قرار می‌گیرد.

وی با اشاره به اینکه بارش باران تاثیراتی در آبگیری دریاچه ارومیه داشته است، تاکید کرد: براساس نمودارها و اطلاعات، میانگین بارش‌ها در سال‌های ۸۵ و ۸۶ نشان می‌دهد که با وجود میانگین بارش بالای ۴۰۰ میلیمتر بارش در این سال‌ها، تراز دریاچه ارومیه بسیار ‌پایین بود و افت تراز داشتیم بنابراین اقدامات دستگاه‌های اجرایی از جمله رهاسازی‌ها، لایروبی‌ها از سر دهنه‌ها و بهره‌برداری از آب در زمانی‌که مورد نیاز بود باعث شد که طی سال‌های ۹۶ تا ۹۸ بارش‌ها کمک کند تا با افزایش تراز این دریاچه روبه‌رو شویم بنابراین مجموعه‌ای از عوامل و تدابیر دستگاه‌های اجرایی کمک کرد تا بتوانیم آب را به دریاچه برسانیم.

به گفته مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه، این دریاچه ارزش‌های زیادی دارد و دارای آب شوری است که در داخل آن آرتمیا گونه‌ای نادر و مختص به این دریاچه وجود دارد.  گونه‌های گیاهی، خزنده، ‌پستاندار، دوزیست و ماهی نیز از جمله دارایی‌ها و ارزش‌های این اکوسیستم آبی است همچنین به‌لحاظ ثبت ملی و ارزش بین‌المللی از سال ۱۳۴۶ به‌عنوان یک منطقه حفاظت شده مطرح بود و در سال ۱۳۵۴ به‌عنوان ‌پارک ملی و در کنوانسیون رامسر نیز به‌عنوان تالاب با اهمیت جهانی ثبت شد.

وی درباره چشم‌اندازهای طرح ملی نجات دریاچه ارومیه گفت: چشم انداز ما این بود که دریاچه ارومیه را در شرایط ‌پایدار به وضعیت اکولوژیک مورد انتظارمان برسانیم و بستری برای تقویت تعامل و گسترش همکاری‌های سازنده میان نهادها در استان‌های ذی‌ربط به‌شکل کار جمعی فراهم شود. بر اساس استراتژی تعریف شده نجات دریاچه در گرو تحقق اهداف توسعه ‌پایدار درون حوضه آبریز است و ماموریت ما هم توجه به تحقق توسعه ‌پایدار در حوضه آبریز دریاچه از طریق تلاش در رساندن میزان برداشت از منابع آب حوضه آبریز دریاچه ارومیه از ۷۰ درصد در گذشته به ۴۵ درصد از منابع آب تجدیدپذیر است.

مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه افزود: در توزیع وظایف بنا شد اجرای این طرح برعهده دولت، مسائل مربوط به آب برعهده وزارت نیرو و مسائل مربوط به کاهش مصرف برعهده وزارتخانه جهاد کشاورزی باشد همچنین وزارتخانه‌های صمت و کشور از طریق استانداری‌ها در زمینه احیای دریاچه ارومیه کمک کردند و منابع مالی این طرح از طریق سازمان برنامه و بودجه تامین شد.

وی ادامه داد: وزیر کشور در آن زمان مطرح کرد که چون بحث ‌پیوست‌های فرهنگی - اجتماعی بسیار مهم است برنامه‌ریزی کارهای فنی در تهران و دانشگاه‌های منطقه باشد اما ‌اقدامات و ‌پیوست‌های فرهنگی - اجتماعی توسط وزارت کشور انجام شود و نظارت ‌و پایش و هماهنگی هم به دانشگاه‌ها سپرده شد.

تجریشی همچنین گفت: گام‌هایی را مدنظر قرار داده بودند که مهم‌ترین آن‌ها کاهش ۴۰ درصد از منابع آب‌های سطحی بود که تاکنون ما به بیش از ۵۵۰ میلیون متر مکعب از آن دست ‌پیدا کرده‌ایم و طی پنج سال آینده سالانه حدود۸۰ میلیون متر مکعب باید از طریق برنامه و اقدامات لازم با هماهنگی جهاد کشاورزی، وزارت نیرو و سازمان برنامه و بودجه صورت محقق و در کارگاه سازگاری با کم‌آبی قرار است مصوب ‌شود و انتظار داریم تا سال ۱۴۰۶ این اقدامات انجام شود و با رسیدن به احیای نهایی بتوانیم یک دریاچه‌ای با حجم حدود ۱۵ میلیارد مکعب و شوری داشته باشیم که گونه آرتمیا بدون هیچ تنشی بتواند در آنجا به حیات خود ادامه دهد.

انتهای ‌پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha