به گزارش ایسنا، موز در گروه (۲۷) کالایی با اولویت ارزی غیرفعال قرار گرفته و از ابتدای سال جاری ثبت سفارش و واردات آن ممنوع اعلام شد، با این وجود واردات موز متوقف نشده و همچنان در تمامی فروشگاه های سطح شهر عرضه می شد؛ چه بر اساس ثبت سفارش های قبلی و یا هر طریق دیگری که البته در ادامه واردات موز مشروط به صادرات سیب شد.
طی مدت اخیر قیمت موز در بازار به طور قابل توجهی رشد داشت و تا بیش از ۶۰ هزار تومان هم رسید که در این بین موضوع ممنوعیت واردات و واردات انحصاری این کالا با توجه به شرایط تعریف شده مطرح بود، تا اینکه در نتیحه تصمیمات ستاد تنظیم بازار واردات موز آزاد شد.
بر این اساس در جلسه کارگروه ستاد تنظیم بازار در رابطه با واردات موز در گمرکات مرزی و لزوم تعیین تکلیف آن، مجوز ترخیص موزهای وارده و دپو شده در گمرکات و محمولههای آن به شرط تائید منشا ارز حاصل از صادرات سیب در سال جاری و ثبت سفارش معتبر وزارت صمت صادر شد.
به عبارتی شرط واردات موز در مقابل صادرات سیب پابرجا بوده و وارد کنندگان می توانند با توجه به شرایط تعیین شده نسبت به واردات این کالا اقدام کنند.
واردات ۲۲۷ میلیون دلاری موز و صادرات ۲۰۸ میلیون دلار سیب
بررسی وضعیت تجارت این دو کالا بر اساس آماری که لطیفی-سخگوی گمرک ایران- به ایسنا اعلام کرده نشان می دهد که در ۱۰ ماهه امسال ۳۳۳هزار و ۶۳۲ تن موز وارد شده که ارزش این واردات ۲۲۷میلیون و ۵۴ هزار و ۲۶۷دلار بوده است.
همچنین در این دوره صادرات سیب ۵۵۱ هزار و ۲۱۰ تن به ارزش ۲۰۸ میلیون و ۳۵۳هزار و ۸۳۲ دلار گزارش شده است.
عمده این واردات موز در زمان ممنوعیت ثبت سفارش صورت گرفته و تائید منشا ارز شده است و این آمار به معنی این نیست که تمامی ۲۲۷ میلیون دلار موز وارد شده در مقابل صادرات ۲۰۸ میلیون دلاری صادرات سیب بوده در عین حال که میزان تجارت این دو کالا چه از لحاظ وزنی و ارزشی متفاوت است.
این در حالی است که اخیرا مسئولان گمرک ایران اعلام کرده بودند محموله هایی از موز به گمرکات آمده و درخواست ترخیص وجود دارد که برخی از آنها با وجود ثبت سفارش و تائید منشا ارز ، سیبی در مقابل آن صادر نشده است.
حال اینکه آیا واردات موز در دوران ممنوعیت تا چه اندازه بر اساس صادرات سیب صورت گرفته و یا به چه نحوی بوده است موضوعی است که توضیح آن به سازمان های مربوطه بر می گردد.
انتهای پیام
نظرات