• پنجشنبه / ۲۳ بهمن ۱۳۹۹ / ۰۹:۵۷
  • دسته‌بندی: جهاد دانشگاهی
  • کد خبر: 99112317181
  • خبرنگار : 71452

توسط محققان جهاددانشگاهی صورت گرفت

بومی‌سازی تولید صدا خفه کن داخلی خطوط تقلیل فشار گاز

بومی‌سازی تولید صدا خفه کن داخلی خطوط تقلیل فشار گاز

محقق برگزیده جهاددانشگاهی در سی و چهارمین جشنواره بین‌المللی خوارزمی با طرح «بومی‌سازی تولید صدا خفه کن داخلی خطوط تقلیل فشار گاز» که منجر به کاهش صداهای ناهنجار مجاری شبکه انتقال گاز و ایستگاه‌های کاهش فشار می‌شود، ضمن صرفه‌جویی ارزی، گامی در جهت حل مشکلات پزشکی ناشی از آلودگی صوتی همچون کم شنوایی، آرتروز و مشکلات عصبی برخی از کارکنان شرکت گاز برداشت.

به گزارش ایسنا، دکتر احمد مولودی عضو هیات علمی گروه پژوهشی موادِ سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی با طرح «بومی‌سازی تولید صدا خفه کن داخلی خطوط تقلیل فشار گاز» رتبه سوم طرح‌های توسعه‌ای، سی و چهارمین جشنواره بین‌المللی خوارزمی را کسب کرده و طی مراسمی با حضور وزیر علوم، تحقیقات و فناوری تقدیر شد.

مولودی که همکاری خود را از سال ۸۴ در قالب طرح‌های دانشجویی و به‌صورت پاره‌وقت با سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی آغاز کرده، در حال حاضر به‌عنوان عضو هیات علمی و مدیر گروه پژوهشی مواد نوین این سازمان فعالیت دارد.

وی با تشریح مزایای طرح «بومی‌سازی تولید صدا خفه کن داخلی خطوط تقلیل فشار گاز»، این فناوری را گامی در جهت حل مشکل کم شنوایی، آرتروز و مشکلات عصبی برخی از کارکنان شرکت گاز فعال در این حوزه خواند.

عضو هیات علمی گروه پژوهشی مواد سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی اظهار کرد: مسیر و خطوط انتقال گاز از محل استخراج گاز و انتقال آن توسط خطوط لوله  و در نهایت  تا زمانی که به دست مصرف‌کننده برسد، دارای ایستگاه ها  و محل‌های اساسی است که گاز با فشار بالا وارد آن‌ها می‌شود و زمانی که به نزدیک شهر می‌رسد باید در ایستگاه های سی جی اس (CGS) و تی بی اس(TBS) فشار کاهش پیدا کند تا برای مصارف خانگی قابل‌استفاده شود.

محقق برگزیده جهاددانشگاهی در سی و چهارمین جشنواره بین‌المللی خوارزمی با تاکید بر اینکه ایستگاه تقلیل فشار گاز چه به‌صورت سی جی اس و یا تی بی اس از رگلاتورهای کاهنده فشار استفاده می‌کند، افزود: با توجه به ماهیت کاهش فشار و ایجاد جریان اغتشاشی، خود جریان اغتشاشی باعث می‌شود که نویز ناهنجاری ایجادشده که شدت صدای آن حتی در برخی از مواقع 110 یا 120 دسی‌بل اندازه‌گیری شده ‌است و اگر بخواهیم این مقدار شدت صدا را شبیه‌سازی کنیم چیزی معادل با صدای تیک آف هواپیما می‌شود که وجود این صدا به‌صورت دائمی در ایستگاه گاز باعث آزار و اذیت برای کارکنان شرکت گاز شده و در بسیاری از موارد  آنها در پایان مدت خدمت خود با مشکلات کم شنوایی، آرتروز و بعضا بیماری های عصبی مواجه می‌شوند.

همچنین در بسیاری از موارد نیز با رشد شهرها ایستگاه های تقلیل فشار در بین چند خانه مسکونی قرار می‌گیرد و باعث آزار و اذیت برای همسایه‌ها و شکایت از شرکت گاز می‌شود.

دکتر مولودی افزود:  باتوجه به وجوداین مشکلات حدود 5 سال پیش کارکنان شرکت گاز خراسان رضوی به گروه پژوهشی مواد جهاددانشگاهی خراسان رضوی مراجعه و مشکل را مطرح کردند و خواستند تا مشکل را برطرف کنیم.

وی اظهار کرد:  گلوگاه طراحی این فناوری، رسیدن به دانش فنی ساخت  قطعه‌ی فوم تخلخل باز نیکلی بود که دارای تکنولوژی بالایی (High Tech) بود که دانش ساخت آن در اختیار سه کشور هست و آن را به کشور ما نمی‌دادند و ما با توجه به نیازی که وجود داشت، یک طرح پژوهشی در این راستا تعریف و نزدیک به دو سال روی آن کارکردیم تا به تکنولوژی ساخت فوم تخلخل باز نیکلی رسیدیم.

عضو هیات علمی گروه پژوهشی مواد سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی ادامه داد: فوم تخلخل باز نیکلی جزو مواد پیشرفته‌ای است که 95 درصد تخلخل دارد و همزمان با داشتن تخلخل، دارای استحکام نسبتا بالایی نیز بوده که جزو فوم‌های فلزی بسیار پرکاربرد به‌شمار می‌رود.

وی با اشاره به اینکه بعد از دو سال که به تکنولوژی ساخت این فوم رسیدیم عنوان کرد: با هماهنگی شرکت گاز استان خراسان رضوی این فوم را در چند ایستگاه منتخب شرکت نصب کردیم که نتایج اولیه مناسب بود و پس از گذشت یک سال از نصب دوباره اندازه‌گیری صوتی انجام و قطعه از داخل ایستگاه باز شد و مورد بررسی قرار گرفت که مشکلی وجود نداشت و بعد از آن تاییدیه به طرح داده شد.

مولودی بابیان اینکه در ادامه هماهنگی‌های لازم با شرکت ملی گاز انجام شد و در ادامه معرفی محصول صورت گرفت عنوان کرد: همچنین مراحل گذراندن استانداردهای مدنظر همه با موفقیت انجام شد و پس‌ از آن شروع خدمات به شرکت‌های گاز استانی آغاز و در حال حاضر 8 استان اصفهان، خراسان رضوی، گیلان، مازندران، قم، آذربایجان شرقی، ایلام و یزد در حال استفاده از این فناوری هستند.

محقق برگزیده جهاددانشگاهی در سی و چهارمین جشنواره بین‌المللی خوارزمی بابیان این‌که دانش صدا خفه کن خطوط تقلیل فشار گاز در کشور بومی‌سازی شده است، ادامه داد: این دانش که موردنیاز کشور بود تاکنون فروش نسبتا خوبی داشته است و در یک مقایسه با نمونه خارجی دارای یک‌دهم قیمت نمونه خارجی است. برای مثال اگر نمونه خارجی 800 دلار قیمت داشته باشد نمونه ایرانی 80 دلار قیمت دارد. با توجه به این‌که فوم‌های فلزی به‌ویژه فوم‌های نیکلی جزو قطعاتی هستند که در صنایع نظامی کاربرد دارند، این قطعه تحریمی است و شرکت‌های خارجی در مکاتبات برای خرید جواب ما را نمی‌دادند و برخی هم می‌گفتند قطعه تحریمی است و از فروش آن به جمهوری اسلامی ایران معذور هستیم. 

وی بابیان این‌که این طرح تاکنون دو و نیم میلیارد فروش داشته است، گفت: آخرین دستاورد این طرح تایید این محصول در فهرست عرضه کنندگان مجاز (list vendor) شرکت گاز بود که با اخذ گواهی این سامانه مجوز لازم برای فروش را به دست آوردیم. 

دکتر مولودی با تاکید بر این‌که مجری طرح، جهاددانشگاهی است، اظهار کرد: با توجه به برخی از مشکلات برای عرضه‌ی محصول و تجاری‌سازی آن، تصمیم بر این است که یک شرکت دانش‌بنیان در این خصوص تشکیل شود که هسته اصلی آن نیز اخیرا در مرکز رشد سلامت جهاددانشگاهی خراسان رضوی تشکیل‌شده؛ زیرا با توجه به این‌که یک‌نهاد هستیم نمی‌توانیم وارد مناقصات شویم، درنتیجه برای گسترش کار ترجیح بر این است که یک شرکت دانش‌بنیان تشکیل شود که هم بتواند چابک‌تر عمل کند و هم محصولات جدیدتری را در این عرصه داشته باشد. 

عضو هیات علمی گروه پژوهشی مواد سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی در ادامه به مشکلات انجام فعالیت‌های پژوهشی نیز اشاره کرد و گفت: برای صنعت محصول نهایی مهم است و برخی از ارگان‌ها بودجه‌هایی را برای پژوهش در نظر می‌گیرند، اما این بودجه‌ها کافی نیست و برای رسیدن به محصول نهایی بودجه بیشتری نیاز است، برخی از ارگان‌ها نیز می‌گویند ما از شما محصول می‌خواهیم و هزینه ای  برای پژوهش صرف نمی‌کنیم و اگر توانستید محصول را بسازید تضمین خرید به شما می‌دهیم. در کشور ما سازمان‌های دولتی و خصوصی به این سمت رفته‌اند که اول محصول را استفاده می‌کنند و بعد حمایت لازم را انجام می‎‌دهند. 

وی در پاسخ به این پرسش که آیا این محصول از لحاظ کیفیت می‌تواند با محصولات مشابه خارجی رقابت کند؟ اظهار کرد: یکی از دغدغه‌های شرکت گاز نیز این موضوع بود. برای همین ما نمونه خارجی را تهیه کردیم و در یک شرایط مشابه از هر دو محصول استفاده کردیم که مشاهده‌ شد هیچ تفاوتی باهم در عمل ندارند و در نامه تاییدیه شرکت گاز نیز این موضوع قید شده است که شرایط کاری و کیفیت صدا دقیقا معادل با نمونه خارجی است. 

مولودی در رابطه با معیارهای پذیرش طرح در جشنواره خوارزمی گفت: استراتژیک بودن محصول و درآمدزایی و ایجاد اشتغال  از پارامترهای مهم برای شرکت در جشنواره خوارزمی است. در این جشنواره پژوهش‌هایی کاربردی که به محصول رسیده، فروش خوبی دارند و همچنین قطعه استراتژیک باشند در اولویت انتخاب قرار می‌گیرند.

این برگزیده سی و چهارمین جشنواره بین‌المللی خوارزمی در پایان با تشکر از جهاددانشگاهی سازمان خراسان رضوی گفت: رسیدن به دانش فنی و تکنولوژی که قبل از آن در کشور نبوده کار بسیار سختی است و ریسک خطر بالایی دارد و ممکن است به نتیجه نرسد. اما جهاددانشگاهی این ریسک را پذیرفت و به ما اعتماد کرد و پس از دو سال ما به تکنولوژی آن رسیدیم و در ادامه هم برای فروش و ایجاد زیرساخت‌های لازم برای تولید در کنار ما بود تا به این موفقیت برسیم و محصول را در کل کشور عرضه کنیم.

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی، اکرم صالحی، فائزه برزگر، مرتضی امیرآبادی، منصور جعفری اسفاد، مسعود گلستانی‌ پور، حسین امینی مشهدی، دکتر احمد مولودی را در اجرای طرح «بومی‌سازی تولید صدا خفه کن داخلی خطوط تقلیل فشار گاز» همراهی کردند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha