زراعت چوب به روش سنتی از دیرباز در کشور ما وجود داشته و کشاورزان در حاشیه باغات و مزارع خود اقدام به کشت گونه های درختی می کردند.
با اجرای طرح تنفس و توقف برداشت تجاری از چوب در جنگل های شمال کشور، همچنین هزینه های بالای واردات چوب و وجود آفاتی که ممکن است با واردات به کشور ورود پیدا کند، توجه به تولید چوب در داخل معطوف شده تا تامین چوب مورد نیاز صنایع سلولزی را بر عهده بگیرد.
از سال ۸۴ تاکنون به صورت تجمعی زراعت چوب در مساحتی معادل ۲۳۰ هزار هکتار اجرایی شده و بخش هایی از آن به بهره برداری رسیده است.
استان هایی که بارندگی ندارند، جزو اولویت های زراعت چوب نیستند، اما استان گیلان در حال حاضر قطب زراعت چوب کشور محسوب می شود.
محمدرضا عبدالهی در گفت وگو با ایسنا، با اشاره به اجرای طرح تنفس و توقف بهره برداری از جنگل های طبیعی، اظهار کرد: برای تامین نیاز چوبی کشور و پر کردن خلاء ناشی از تنفس از سال ۹۶، به سمت زراعت چوب رفتیم.
وی از نیاز روزافزون صنایع چوبی به ویژه ام.دی.اف به مواد خام چوبی خبر داد و تصریح کرد: در حال حاضر نیاز چوبی سالانه کشور ۱۱ میلیون مترمکعب که با این شیب تند، طی پنج سال آینده به ۱۵ میلیون مترمکعب خواهد رسید.
معاون امور جنگل اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان، عدم توجه به زراعت چوب را موجب افزایش قاچاق چوب دانست و افزود: در صورت تامین نکردن نیاز چوبی کشور با تعطیلی کارخانجات مواجه خواهیم شد. از طرف دیگر در حوزه واردات چوب نیز با مسائل مربوط به ارز و تحریم ها درگیر هستیم.
عبدالهی، با اشاره به توجه برنامه ششم توسعه به زراعت چوب در دو بخش اراضی ملی و اراضی مستثنیات، خاطرنشان کرد: براساس برنامه ششم باید در ۷۵ هزار هکتار از اراضی ملی کشور زراعت چوب انجام شود که سهم استان گیلان ۶۶۰۰ هکتار است.
وی با بیان اینکه تاکنون زراعت چوب در ۲۵۰۰ هکتار از اراضی ملی استان گیلان از طریق مزایده و انتخاب مجری عملیاتی شده است، گفت: تعدادی از صنایع چوبی استان پای کار زراعت چوب آمدند.
معاون امور جنگل، گیلان با اشاره به وجود زراعت چوب سنواتی در گیلان شامل گونه های کاج و صنوبر، متذکر شد: در حال بهره برداری از این عرصه ها و تزریق حجم قابل توجهی از مواد چوبی به صنایع هستیم. البته بعد از برداشت، قرارداد زراعت مجدد چوب در عرصه های تخلیه شده منعقد خواهد شد.
عبدالهی، با بیان اینکه طی امسال و سال آینده بالغ بر ۱۵۰۰ هکتار دیگر زیر پوشش زراعت چوب خواهد رفت، خاطرنشان کرد: همچنین در حال تهیه طرح جهت برون سپاری زراعت چوب در اراضی باقی مانده هستیم تا به عدد ۶۶۰۰ هکتار برسیم.
وی از آغاز برداشت چوب در سطح ۲۰۰۰ هکتار از اراضی زراعت شده سنواتی در شهرستان های شفت، صومعه سرا، رضوانشهر و لنگرود خبر داد و تصریح کرد: با توجه به گذشت ۳۰ سال از عمر درختان صنوبر کاشته شده، با کاهش کیفیت آنان مواجه هستمی، زیرا عمر مفید گونه صنوبر بین پنج تا ۱۰ سال است. همچنین وجود درختان کاخ در عرصه های جنکلی به دلیل اشتعال بالا سودمند نیست.
این مقام مسئول اضافه کرد: استان گیلان پنج سال گذشته رتبه نخست زراعت چوب کشور هم در سطح و هم در هکتار را دارا بود، اما به واسطه نوسان قیمت چوب شاهد فاصله گفتن مردم از زراعت چوب بودیم، اما خوشبختانه به دنبال افزایش قیمت، دوباره تمایل مردم به زراعت چوب بالا رفته است.
معاون امور جنگل گیلان، با بیان اینکه هم اکنون حدود ۳۵ تا ۴۰ هزار هکتار از اراضی مردم زیر پوشش زراعت صنوبر است، گفت: اقدامات ترویجی و تسهیلاتی نیز با همکاری بانک کشاورزی برای زارعین پیش بینی شده است. در این راستا طی سال جاری ۲.۵ میلیارد تومان تسهیلات زراعت چوب در نظر گرفته شده که برای هر هکتار هشت تا ۱۰ میلیون تومان اختصاص می یابد.
وی از تولید ۵۰۰ هزار اصله نهال صنوبر برای توزیع رایگان در اسفندماه امسال خبر داد و عنوان کرد: سه نهالستان گیلان را اختصاص به زراعت چوب دادیم و مردم و دستگاه های دارای فضای قابل کشت می توانند این نهال ها را دریافت کنند.
عبدالهی، تولید این نهال ها را با مشارکت صنایع ام.دی.اف استان دانست و یادآور شد: همچنین در شهرستان آستانه اشرفیه نیز تولید نهال توسط بخش خصوصی در حال انجام است.
انتهای پیام
نظرات