علی امیدی در گفتوگو با ایسنا در خصوص هجوم برخی از طرفداران دونالد ترامپ به کنگره آمریکا، اظهار کرد: ترامپ پدیدهای محصول شرایط سیاسی و اقتصادی داخلی و بینالمللی آمریکا است. ترامپ در خلأ به قدرت نرسید، بلکه او با به چالش کشیدن وضع موجود و بیعرضه دانستن روسای جمهور و دولتهای سابق این کشور سعی کرد آرای مردم آمریکا را در سال ۲۰۱۶ به خود جلب کند که موفق هم شد.
وی افزود: ترامپ ادعا کرده بود که آمریکا تریلیون ها دلار برای خاورمیانه و دیگر مناطق جهان خرج میکند بدون اینکه ثمری برایش داشته باشد. از این جهت ترامپ وعده داد که عظمت آمریکا را با توجه به تدابیر سیاسی و اقتصادی که در پیش میگیرد برگرداند که این وعدهها برای مردم آمریکا که در فرایند جهانی شدن و قدرتمند شدن اقتصادی کشورهایی مانند چین، هند و کشورهای آسیای شرقی، برزیل، آرژانتین و مکزیک قرار گرفته بودند جذاب بود.
این استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه اصفهان، گفت: ظهور این کشورها به معنای افول قدرت آمریکا است که در عدد هم ثابت شده است. تراز تجاری آمریکا و چین به شکل وحشتناکی به نفع چین بوده است و این امر نشان میدهد که آمریکا توان رقابت اقتصادی با چین را ندارد. هماکنون هم بر اساس برخی دادهها حتی اقتصاد چین بالاتر از آمریکا است.
امیدی تصریح کرد: اما به هر حال از نظر قدرت نظامی، ساختاری و اقتصادی، آمریکا کماکان برتری خود را در سطح بینالمللی حفظ کرده است که ترامپ وعده داده بود این قدرت را دوباره بر میگرداند. پاندمی کرونا و برخی از گرایشهای نژادپرستانهای که ترامپ داشت سبب شد که در انتخابات شکست بخورد و شکست ترامپ شکست یک شخص نبود بلکه شکست یک جنبش و حرکت در داخل آمریکا بود.
وی گفت: بعد از شکست در انتخابات، ترامپ امیدوار بود در مرحله الکترال کالج در ماه دسامبر و نشست کنگره در ۶ ژانویه و طرح شکایت به محاکم مختلف آمریکا، ورق انتخابات را به نفع خود برگرداند که یکی پس از دیگری ورق بر علیه ترامپ برگشت و نهادهای مختلف صحت انتخابات آمریکا را تأیید کردند. در روانشناسی نظریهای به نام ناکامی و پرخاشگری داریم. وقتی افراد از هر جهت احساس ناکامی میکنند واکنش پرخاشگرانه از خود نشان میدهند. بنابراین هجوم طرفداران ترامپ به کنگره ناشی از همین ناکامی در عرصههای مختلف بود.
این استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه اصفهان، افزود: در چنین حادثههایی برخی انسانها از حالت اعتدال خارج میشوند و یک حرکت اعتراضی را به خشونت میکشانند. البته سخنرانی ترامپ در جمع هوادارانش به حرکت هواداران و هجوم به کنگره دامن زد. ترامپ اعلام کرد که من هم به شما میپیوندم. زمانی که حمله به کنگره انجام شد ترامپ در کاخ سفید از طریق مانیتور، حوادث را مشاهده میکرد، اما هیچ اقدامی برای جلوگیری از آن نکرد و وقتی دید این حرکت از سوی شخصیتهای مختلف محکوم شد پیام داد و خواستار خویشتنداری هوادارانش شد.
امیدی ادامه داد: البته در آمریکا نهادهای دموکراسی ریشه دارند و اصل تفکیک قوا به خوبی رعایت میشود. قوه قضائیه مستقل آمریکا و رسانههای آزاد سبب شدند که ترامپ نتواند از قدرت خود سو استفاده کند. آمریکا ۲۴۰ سال است دارای نهادهای دموکراتیک است و قابل پیشبینی بود که حرکت ترامپ و هوادارانش در به چالش کشیدن انتخابات راه به جایی نخواهد برد.
وی خاطرنشان کرد: یکی از مشکلات نظام سیاسی آمریکا سرمایهداری افسار گسیخته است که باعث شکاف طبقاتی شدید در داخل آمریکا شد و چند سال پیش جنبش "وال استریت" از مصادیق آن بود و هم اکنون هم جنبش "ترامپیسم" به راه افتاده است که وجوه مشترک زیادی دارد. البته نظام سرمایهداری و نظامهای دموکراسی مکانیزم خود اصلاحی دارند که این مکانیزیم خود اصلاحی از طریق انتخابات محقق میشود. مردم آمریکا در انتخابات اخیر به این اصلاحات رأی دادند و بایدن قول داد پاندمی کرونا را کنترل کند و وضعیت مهاجران را سامان دهد.
انتهای پیام
نظرات