تغذیه مناسب از جمله راههای مهم حفظ سلامتی است و از این طریق میتوان بسیاری از بیماریهای عفونی را مهار کرد. در روزهایی که کرونا ویروس جدید عامل بیماری خطرناکی به نام کووید ۱۹ در سراسر دنیا شده، با توجه به اصول تغذیه ای صحیح می توان تا حدی برای مبارزه با این بیماری مجهز شد.
آنچه از بررسی متون علمی و گزارش های مراکز پژوهشی معتبر می توان استنباط کرد، این است که برای مقابله با این بیماری، بهترین شیوه، ارتقا و تقویت وضعیت سیستم ایمنی بدن و تامین میزان نیاز به مایعات، الکترولیتها، انرژی، پروتئین و ریزمغذی ها است.
دکتر الهه زکی زاده در گفت و گو با ایسنا در خصوص تغذیه مناسب برای مبتلایان به کرونا، اظهار کرد: به طور کلی نوشیدن مایعات کافی، گامی مؤثر در کنترل بیماری است. استفاده از آب، آبمیوه ها (آب هویج و آب پرتغال)، چای و دمنوش ها (به، پونه کوهی، زنجبیل) و انواع سوپ ها همزمان با شروع علائم توصیه می شود.
وی افزود: مصرف منظم وعدهای اصلی غذایی و میان وعده در روز و به خصوص صرف صبحانه تاکید می شود. صرف منظم صبحانه کامل در تقویت سیستم ایمنی نقش دارد.
به گفته عضو انجمن تغذیه ایران، استفاده از منابع غذایی ویتامین B۶ همچون تخم مرغ، مرغ، ماهی، قارچ، حبوبات و آجیل ها می تواند در تقویت سیستم ایمنی نقش داشته باشد. ویتامین B۶ در متابولیسم پروتئین نیز نقش دارد.
زکی زاده ادامه داد: مصرف غذا باید به صورت کاملا پخته باشد. به خصوص در مورد گوشت ها، مرغ، ماکیان، ماهی ها و تخم مرغ توجه کنید که کامل و به خوبی پخته شده باشد.
وی در خصوص تهیه سوپ برای بیماران مبتلا به کووید تصریح کرد: می توان از منابع پیش ساز ویتامین A همچون هویج، گوجه فرنگی و کدو حلوایی همچنین از انواع سبزیجات برگ سبز نظیر تره، جعفری، اسفناج و گشنیز و نیز از سبزیجاتی همچون بروکلی و پیاز به علت داشتن ترکیبات گوگردی و جوانه ها به دلیل داشتن انواع ویتامین های B استفاده کرد.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی خاطرنشان کرد: مصرف میوه و سبزی تازه، استفاده از تمام زیر گروه های میوه ها به دلیل داشتن پیش ساز ویتامین A و ویتامین C و استفاده از تمام زیر گروه های سبزی جات مشتمل بر سبزیجات زرد، قرمز، نارنجی و سبز رنگ خوب شسته و ضد عفونی شده توصیه می شود. سبزیجات به دلیل داشتن پیش ساز ویتامین A، اسید فولیک و دارا بودن ویتامین C و رنگ دانه های فراوان سبب ارتقای سیستم ایمنی می شوند.
زکی زاده به مصرف انواع مرکبات در این دوران اشاره کرد و گفت: پرتقال و نارنگی و لیموترش و نارنج به صورت منظم و روزانه حداقل دو عدد در روز مصرف شود. مرکبات حاوی ویتامین C هستند که نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی دارند.
وی همچنین استفاده منظم از ماست های پروبیوتیک را در این دوران مناسب دانست و افزود: این مواد در سلامت دستگاه گوارش و ممانعت از رشد و تکثیر انواع میکروب ها نقش دارند. به علاوه ماست منبع خوبی از پروتیین و روی است، اما در افرادی که سرفه همراه با خلط دارند به علت غلیظ شدن ترشحات گلو و عدم تحمل لاکتوز شیر پیشنهاد نمی شود.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی مصرف انواع ماهی حداقل دو بار در هفته را نیز توضیح کرد و گفت: این مواد غذایی حاوی چربی های امگا ۳ هستند که نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی دارد. به علاوه ماهی ها منبع خوبی از سلنیوم هستند که نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی دارد.
زکی زاده تاکید کرد: گنجاندن انواع آجیل و مغزهای بی نمک در برنامه غذایی برای تقویت سیستم ایمنی مناسب است. آجیل ها منبع خوبی از ویتامین E و روی و سلنیوم است. البته نباید در مصرف آنها زیاده روی کرد.
وی در توضیح مواد غذایی که در این دوران باید از مصرف آنها اجتناب کرد، گفت: از مصرف فست فودها، گوشت های فرآوری شده و غذاهای سرخ شده و پر ادویه اجتناب کنید، چراکه این مواد غذایی حاوی نمک زیاد، اسیدهای چرب ترانس و اشباع بوده و برای سلامتی و عملکرد سیستم ایمنی نامطلوب هستند.
زکی زاده ادامه داد: از مصرف نوشابه ها و نوشیدنی های شیرین شده با شکر (رانی، آبمیوه ها و کمپوت ها) و مصرف قندساده (قند، پولکی، شکر، نبات، شیرینی و کیک) اجتناب کنید چراکه با تضعیف عملکرد سیستم ایمنی همراه است.
انتهای پیام
نظرات