به گزارش ایسنا، دکتر علیرضا رییسی در بخش نخست نشست ویدیوکنفرانسی با خبرنگاران، در پاسخ به سوال ایسنا درباره اظهارات ضد واکسن از سوی برخی گروه های خاص، گفت: بهتر است بگوییم اظهارات ضد علم و ضد تکنولوژی. در همین راستا شاهد بودیم که در همین کشور کتاب مرجع پزشکی را هم سوزانده اند و این مباحث چیز تازه ای نیست. یا حتی اگر برگردیم در تاریخ خودمان، افرادی بودند که در زمان امیرکبیر در رابطه با واکسن آبله و غیره مقابله می کردند و می گفتند اگر این واکسن را بزنید شیطان یا جن و غیره وارد بدن تان می شود. متاسفانه از این اظهارات همیشه بوده و البته مختص ایران هم نیست و در امریکا و کشورهای دیگر هم گروه هایی هستند که با زدن واکسن مخالف هستند و این موضوع فقط به گروه های خاص کشور ما مربوط نیست.
وی افزود: دو نوع مخالفت وجود دارد؛ برخی ها می گویند شاید به این واکسن اطمینان نداریم و نمی زنیم و عده ای هستند که کلا مخالفند و می گویند واکسن نزنید و یک اسمی را هم می گذارند و می گویند داروی فلان را استفاده کنید.
واکسن کرونا اجباری نیست
رییسی درباره اقدامات وزارت بهداشت در مقابل اظهارات ضد واکسن در شرایط بحران کرونا و احتمال تشویش اذهان عمومی، گفت: برنامه ریزی ما برای تولید و خرید واکسن، واکنشمان نسبت به این چنین مباحثی است و این اظهارات تاثیری در برنامه ریزی ما نخواهد داشت.
وی تاکید کرد: البته این افراد می توانند این واکسن خاص را نزنند واین واکسن خاص اجباری نیست. واکسنی مثل کرونا را باید در دسته بندی واکسنهایی مثل آنفلوآنزا نگاه کنیم که افراد پرخطر تزریق می کنند و اجباری هم نیست. اما واکسیناسیون روتین کشور مثل واکسن فلج اطفال، ب ث ژ و ... داستانشان متفاوت است.
رییسی همچنین در پاسخ به سوال دیگر ایسنا درباره خرید واکسن کرونا و زمان دسترسی به اولین محموله این واکسن و اولویتهای دریافت آن، گفت: اقدامات زیادی انجام شد تا بتوانیم واکسنی را وارد کشور کنیم که مطمئن باشد.
ایران نپذیرفت که در فاز آزمایشی واکسنهای خارجی کرونا شرکت کند
وی گفت: در صحبت های رییس جمهور و وزیر بهداشت نیز تاکید شد که سیاست کشور ما این نبود که فاز یک و دو انسانی واکسن کرونا توسط کمپانی خارجی در کشور ما اجرا شود. بعضی کشورها مثل کشورهای حاشیه خلیج فارس درست است که واکسن زدند اما در فاز آزمایشی واکسن شرکت کردند و کشور ما نپذیرفت در این فاز شرکت کند.
رییسی ادامه داد: بنابراین برخی کشورها درست است که واکسن زدند اما در فاز آزمایشی شرکت کردند و کشور ما نپذیرفت چنین کاری انجام شود. کشور ما در این زمینه دو شرط گذاشته است؛ اول اینکه یا واکسن تولید داخلی خودش باشد و یا اینکه با کشور دیگری شریک شود و تکنولوژی وارد کشور شود و آن زمان می توان فازهای مختلف را انجام داد.
تعهد ۷۰ کشور ثروتمند در صندوق کووکس
رییسی تاکید کرد: راه های مختلفی در حال انجام است؛ اما مهمترین راه پیگیری برای واکسن کرونا، صندوق کووکس است. در صندوق کووکس ۷۰ کشور ثروتمند دنیا دور هم جمع شدند و به سازمان بهداشت جهانی تعهد دادند تا عدالت در دسترسی و عدالت در توزیع واکسن ایجاد شود. این کشورها واکسن را از تولیدکنندگان مورد تایید سازمان بهداشت جهانی، درصدی از سهم تولید را دریافت کرده و وارد این صندوق می کنند تا بتوانند در سایر کشورها به صورت عادلانه توزیع کنند.
قیمت واکسن کرونا در دنیا و ایران
معاون بهداشت وزیر بهداشت در این باره به ایسنا افزود: کشورها طبقه بندی شده اند؛ واکسن در دنیا بین ۲.۱۹ تا ۴۴ دلار بسته به نوع واکسن قیمت دارد. حال واکسن هایی که در صندوق کووکس می آیند، بسته به اینکه واکسن را به کدام کشور می دهند، در یکجایی سوبسید می دهند و در یکجا هم قیمتش بالاتر است. قطعا واکسنی که وارد کشور ما شده و به آن دسترسی پیدا می کنیم، بحث قیمتش مطرح نیست، بلکه باید واکسنی باشد که شرایط لازم ما را داشته باشد و البته قطعا واکسنی که وارد کشور می شود، زیر ۱۰ دلار است.
امیدواری برای ورود واکسن کرونا به ایران قبل از سال ۱۴۰۰
وی گفت: در صندوق کووکس دریافت ۱۵ میلیون و ۸۰۰ هزار دوز را داریم پیگیری می کنیم که ۵۲ میلیون دلاری که باید به حساب کووکس ریخته می شد، تقریبا نهایی شده و انشاالله انجام می شود. ما بسیار بسیار امیدواریم که قبل از سال جدید یعنی قبل از سال ۱۴۰۰ و تا فروردین تعدادی واکسن وارد شود که بتوانیم بر اساس اولویتی که وجود دارد، واکسن را تزریق کنیم.
کاهش ورودی بیماران کرونا به بیمارستانها به یک چهارم
رییسی در بخشی دیگری از صحبت هایش، گفت: در ابتدا از همه مردم خوب و عزیزمان که در بحث رعایت پروتکل ها بسیار دقت کردند که نتیجه این تلاش باعث شده که هموطنان زیادی از کشورمان در صحت و سلامت باشند، تشکر می کنم. با توجه به اینکه میزان ورودی بیمارستان ها به یک چهارم و میزان مرگ و میرها هم حداقل به یک سوم رسیده، بسیار خبر خوبی است، اما باید برگردیم به تجربه و شرایط خوبی که در اردیبهشت ماه داشتیم، اما میزان رعایت پروتکل ها به کمتر از ۳۰ درصد رسید و مجددا شاهد خیز جدید بیماری در سطح کشور بودیم. بعد از آن در مهر ماه که بحث زدن ماسک مطرح شد و تقریبا اکنون عمومی شده و همه استفاده می کنند.
تجمع؛ مهم ترین عامل انتقال کرونا
پیک سوم کرونا در مازندران
وی با بیان اینکه تجمعات در زیر یک سقف و فضایی که تهویه مناسبی ندارد، می تواند مهمترین عامل انتقال بیماری در سطح کشور باشد، گفت: در حال حاضر خوشبختانه بیش از ۴۰۰ شهرمان در وضعیت زرد قرار گرفتند و حدود ۴۳ شهرمان نارنجی است که از این ۴۳ شهر ۱۸ شهر مربوط به استان مازندران است و این نشان می دهد که پیک سوم بیماری در استان مازنداران آغاز شده است. البته این به این معنا نیست که سایر استان ها مشکلی ندارند، ما یک درس کلیدی یاد گرفتیم و آن اینکه به محض اینکه ساده انگاری کنیم و پروتکل ها را خوب رعایت نکنیم، بیماری مجددا خیز برداشته و بعد از دو تا سه هفته میزان مرگ و میر بالا می رود.
سه نگرانی عمده وزارت بهداشت
ویروس جهش یافته، به کشورهای همسایه رسید
رییسی ادامه داد: اکنون سه نگرانی عمده داریم؛ نکته اول این است که با توجه به سرد شدن هوا قطعا در و پنجره ها بسته است و تهویه مناسب وجود ندارد و به همین دلیل باید مراقبت کنیم که دورهمی خانوادگی را به حداقل رسانده و حذف کنیم. نگرانی دوم اینکه تجربه نشان داده که هر زمان شهرها زرد می شود، از آنجایی که محدودیت ها کمتر می شود، متاسفانه منجر به ساده انگاری شده و خیز بیماری را داریم و نگرانی سوم ما بحث جهش ویروس است که ویروس در انگلیس جهش یافته و حتی به کشورهای همسایه ما هم رسیده است. به هر حال بیماری تنفسی دیر یا زود به همه جا وارد می شود. بنابراین باید پروتکل ها را جدی بگیریم و اجازه ندهیم که تجمعاتی رخ دهد و منجر به انتقال و شیوع بیماری شود.
محدودیتهای تردد شبانه؛ مانع دورهمی های خانوادگی
رییسی همچنین درباره وضعیت محدودیت های تردد شبانه، گفت: اگر به اصل چرایی محدودیت برگردیم، پاسخ سوال داده می شود. محدودیت چرا ایجاد می شود؟. زیرا ما از آن شاخص ها و فاکتورهایی که باعث شیوع و بروز بیشتر بیماری می شود، جلوگیری کنیم. تنها دلیل محدودیت های شبانه این است که طبق برآوردی که تمامی روسای دانشگاه های علوم پزشکی انجام دادند، به عنوان کم هزینه ترین و موثرترین عاملی است که مانع دورهمی های خانوادگی در درصد بسیار بالا می شود. ما کشوری هستیم که باید مراقبت کنیم. وضعیت اقتصادی ما مانند سایر کشورهایی که تحریم نیستند، نیست. ما واقعا مشکل داریم. باید یکبار دیگر از همه بازاریان، اصناف و... تشکر کنم که بسیار متحمل فشار اقتصادی شدند و سهم شان در کاهش مرگ و میر بسیار چشم گیر است و همواره باید قدردان اصناف و کسبه باشیم و فراموش نکنیم که پا به پای کادر درمان و همه مردم اقدام کردند. فردی که تمام زندگی اش به شغلش وابسته است، آن را تعطیل می کند.
محدودیتهای تردد شبانه تا پایان سال ادامه می یابد
وی افزود: بنابراین محدودیت ها تا زمانی ادامه دارد که موثر باشد. فصل زمستان ویژگی های خاصی دارد و با توجه به سرد بودن هوا در و پنجره بسته است، تهویه مناسب وجود ندارد و اگر دورهمی اتفاق بیفتد، میزان انتشار بیماری بالا می رود. حال این محدودیت در این شرایط می تواند در کاهش دورهمی های خانوادگی موثر باشد و ادامه خواهد داشت. قبلا در شهرهای قرمز این محدودیت وجود داشت و پیشنهاد دادیم در شهرهای زرد هم انجام شود و به عبارتی در کل کشور محدودیت تردد شبانه از ساعت ۹ شب به بعد انجام می شود.
وی گفت: یکی از موضوعات در این پاندمی بحث تغییر سبک زندگی است که بسیاری از عادات و رفتارهای قبل از کرونا را دیگر نداریم. حال برخی از این تغییرات موقت است، اما برخی از تغییرات بعد از کرونا هم فکر می کنم به همین شکل ادامه یابد. به عنوان مثال در سال ۱۳۹۷ در فصل آنفلوآنزا کسی ماسک نمی زد و یا در حالت سرماخوردگی افراد دست می دادند و روبوسی می کردند، اما در حال حاضر دیگر شاهد این رفتارها نیستیم و امیدواریم این رفتارها بعد از کرونا هم ادامه یابد. بنابراین فکر می کنم محدودیت های تردد شبانه تا پایان امسال ادامه یابد.
رییسی درباره مهمترین عامل کاهش مرگ و میر و بستری های ناشی از کرونا، گفت: در حال حاضر به نظر می رسد که میزان ورودی بیمارستان هایمان یک چهارم شده است. شش هفته قبل روزانه بالای ۲۵۰۰ تا ۲۶۰۰ بستری مثبت در بیمارستان ها داشتیم که در حال حاضر به حدود ۶۵۰ تا ۷۰۰ مورد رسیده است و این کاهش حجم بیماری را نشان می دهد. در عین حال حجم مراجعه به مراکز سرپایی به میزان موارد مثبت به شدت افت کرده است. یعنی افراد علامت دار به شدت کاهش پیدا کردند، میزان بستری کاهش یافته و به تبع آن مرگ و میر کاهش یافته است. حال حدود یک هفته است که میزان بستری ما زیر ۱۰۰۰ مورد شده است و این کاهش دو هفته دیگر خودش را نشان می دهد و اگر به همین منوال پیش رویم میزان مرگ و میر باز هم کاهش می یابد.
۸۶۰ بیمار بسیار بدحال در آی سی یو
وی با بیان اینکه ما حدود ۸۶۰ بیمار بسیار بدحال در آی سی یو داریم که زیر دستگاه هستند و متاسفانه مرگ و میر در آنها بالاست، گفت: پیش بینی می کنم که در بازه ۱۰ روز آینده باید مرگ و میرمان زیر ۹۰ مورد در روز بیفتد. این برآوردی است که انجام می شود. یادمان باشد که هیچ عاملی در این زمینه به تنهایی موثر نیست. ماسک زدن، کاهش دورهمی ها، اعمال محدودیت ها و... همه موثر بودند. ما در مهر ماه میزان تست هایمان را دو برابر کرده و از ۲۲ هزار تست به بالای ۴۰ هزار تست رساندیم. در پنجم آبان ۴۳ شهر را قرمز اعلام کردیم و محدودیت های شدید اعمال شد. ۱۴ آبان، ۶۴ شهر را با محدودیت بالا قرمز اعلام کردیم. در اول آذر ماه ۱۶۰ شهر را در کشور با محدودیت های بسیار شدید قرمز اعلام کردیم. در نیمه دوم آذر ماه شاهد افت بیماری بودیم و بعد از آن طرح شهید قاسم سلیمانی را اجرا کردیم و همه این موارد منجر به این شد که میزان رعایت پروتکل ها بالای ۸۶ درصد رفته است و آن را با اردیبهشت ماه که این میزان به ۲۶ درصد رسیده بود، مقایسه کنید. مجموع این شرایط تا حدود زیادی مدیریت بیماری را کلید می زند. هر یک از این عوامل مخدوش شود، دوباره بیماری پیک می زند. کشور ما بسیار مستعد است که اواخر بهمن و در اسفند ماه پیک بزند و باید این عوامل را رعایت کنیم.
برگزاری حضوری امتحانات نهایی مدارس به شرط رعایت پروتکلها
برگزاری حضوری امتحانات در دانشگاه ها ممنوع
معاون بهداشت وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی درباره آزمون های مدارس به صورت حضوری، گفت: در این زمینه چند پیشنهاد وجود داشت؛ یکی بحث بازگشایی برای پایه های اول و دوم بود که به صورت حضوری باشد که در کمیته تخصصی ستاد ملی رد شد. درباره آزمون ها دو اقدام انجام شده؛ یکی به ستاد استانی ستاد مقابله با کرونای استان ها واگذار کردند تا آزمون هایی که جنبه امتحان نهایی دارد با اجرای شیوه نامه ها و رعایت پروتکل ها بتوانند برگزار کنند. البته تا جای ممکن آنلاین برگزار کنند. البته در دانشگاه ها اصلا اجازه برگزاری آزمون ها به صورت حضوری را نمی دهیم. زیرا بحث خوابگاه وجود دارد و ما از خوابگاه می ترسیم که منجر به انتشار بیماری می شود، اما دانش آموز بومی همان شهر است و یک کلاس ۲۰ نفره می تواند با رعایت کامل پروتکل ها و با تعداد محدود دانش آموزان در کلاس ها آزمون را انجام دهد. البته ستاد استانی باید در این زمینه تصمیم بگیرد. بحث آزمون حضوری با رعایت شیوه نامه ها به شرط رعایت پروتکل ها در حوزه امتحانات نهایی مشکلی ندارد.
انتهای پیام
نظرات