به گزارش ایسنا، ابومحمد عسگرخانی، دانشیار روابط بینالملل دانشگاه تهران در نشست تخصصی بررسی ابعاد حقوقی ترور سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی و استاد شهید محسن فخریزاده که عصر روز چهارشنبه برگزار شد، گفت: ادبیات حاکم بر پرونده ترور شهید سلیمانی، مبتنی بر حقوق بینالملل کیفری است که این ادبیات دو محور دارد، یکی مبتنی بر محور قبح ذاتی است، یعنی جرایمی که ذاتا جرم است و در مجموعه قوانین کلیه کشورها جرم محسوب می شود از جمله ترور.
وی گفت: ترور موضوع بحث در چارچوب قبحی است که رژیمهای بین المللی وضع می کنند و با گذر زمان با پیوستن کشورها جزو قوانین و جرایم ذاتی می شود؛ از جمله نسل کشی و ترور که ابتدا از قوانین چند کشور و رژیم بود اما رفته رفته به قوانین کلی و دائمی برای تمامی کشورها تبدیل شدند.
این استاد دانشگاه با اشاره به اصل "توسل به زور " گفت: در رابطه با ایران، روسای جمهور امریکا متوسل به زور شدند که به موجب منشور ملل متحد از آن منع شدند.
عسگرخانی ادامه داد: ادبیات حقوقی که کمیسیون حقوق بین الملل وضع کرده است، اصول و هنجارهایی به نظم درآورده است که ترور شهید سلیمانی را به عنوان یک جرم مرتکب شده توسط یک دولت بیگانه تلقی می کند و گزارشگر خاص کمیسیون حقوق بین الملل با اشاره به این مطلب "اعمالی که یک دولت مرتکب شود که موجب نقض حقوق بین الملل می شود و مسوولیت بین المللی را شامل می شود" شامل مسوولیت بین المللی می شود و از این رو، مسوولیت بین المللی دولت آمریکا در رابطه با ترور شهید سلیمانی مطرح است. ویژگی های اصلی جرایم مورد نظر کاملا دارای ماهیت سیاسی بوده است و در واقع به شیوه ای خطرناک حفظ صلح و ثبات را به خطر انداخته است.
این استاد دانشگاه با اشاره به آنچه در حقوق بین الملل کیفری در رابطه با ترور شهید سلیمانی تاکید شده است گفت: این اقدام آمریکا جنایت علیه بشریت و جنایت علیه صلح و امنیت بینالمللی است.
وی ادامه داد: ایران و امریکا عضو دیوان بین المللی کیفری نیستند اما می توانیم از طریق اینترپل یا محاکم داخلی ایران و استفاده از محاکم داخلی عراق علیه ترامپ و دولت امریکا در رابطه با اقدام به ترور یک فرمانده ارشد نظامی ایران اقدام کنیم و این برای ما کاملا محتمل و امکان پذیر است، چون آمریکا اصولی از جمله توسل به زور، حاکمیت مطلق و اصول حقوقی بین الملل را زیر پا گذاشته است. ما کافی است نگاهی بیندازیم به ادبیاتی که جرایم ذاتی را مطرح می کند و بعد از آن می توانیم در این رابطه اقدامات کافی انجام دهیم.
انتهای پیام
نظرات