ظهور پدیده منحوس کرونا در جهان نه تنها سبکهای زندگی انسانها را دستخوش تغییر کرده بلکه بسیاری از شیوهها و فرآیندها از جمله در حوزه آموزش را نیز با تغییراتی اساسی روبرو کرده است.
البته زمانی که آموزش از محیط مدارس به چهاردیواری خانه انتقال مییابد و شیوههای آموزش مجازی جای سبک معمول آموزش حضوری را میگیرد، نقش خانوادهها در آموزش و تربیت فرزندان بیش از گذشته برجسته خواهد شد.
«محمد جواد عابدی اردکانی» از مدیر فرهنگی شهرستان اردکان در گفتوگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: در آموزش به شیوه مجازی، مدارس نقش راهبری در آموزش دارند چرا که فرآیند آموزش و تربیت دانشآموز در جایی دورتر از مدرسه یعنی در خانه اتفاق میافتد.
وی خاطرنشان کرد: هرچند خانواده همیشه کارکرد آموزشی و تربیتی داشته است اما در دورهای که آموزش از راه دور انجام میپذیرد، خانواده پررنگ تر از همیشه در آموزش فرزندان نقشآفرینی میکند.
وی افزود: دهها سال آموزش حضوری در مدارس باعث شده بود تا خانوادهها چندان به وظیفه والدینی خود در باب آموزش فرزندانشان توجه نداشته باشند اما با ظهور پدیده آموزش مجازی و غیرحضوری، خانوادهها به اجبار تغییر نگرش داده و سهم بیشتری در آموزش فرزندان خود برعهده گرفتند.
عابدی با بیان این که در دوران آموزش مجازی ضرورت دارد تا خانوادهها و به ویژه والدین دانشآموزان به نکاتی توجه داشته و به اجرای آن اهتمام ورزند، گفت: در آموزش مجازی سهم استفاده از رسانه ها بیش از گذشته شده لذا انتظار است تا هم والدین و هم دانشآموز، سواد رسانهای خود را افزایش دهند.
مدیر آموزشگاه ماندگار شرف در ادامه تاکید کرد: آموزش مجازی نباید منجر به قطع ارتباط والدین با مدرسه شود چرا که تعامل اولیاء با مدرسه در فرایند آموزش مجازی باید همچنان حفظ و حتی بیش از گذشته باشد.
وی با اشاره به تغییر از سبک دیگرآموزی به خودآموزی در آموزش مجازی، عنوان کرد: والدین باید بدانند که در آموزش غیرحضوری دیگر به مانند آموزش حضوری داخل مدرسه معلم صرفا آموزشدهنده نخواهد بود و بستر آموزش مجازی، ایجاب میکند تا دانشآموز بخشی از محتوای آموزشی را از طریق خودآموزی فرا گیرد، در حقیقت دانش آموزان در آموزش مجازی فعالتر از شیوهی آموزش حضوری به یادگیری خواهند پرداخت.
عابدی بر ضرورت تدوین برنامه در خانواده تاکید کرد و گفت: زمانی که دانش آموز در منزل به آموزش میپردازد، در برنامهریزی خانواده باید فعالیتهای آموزشی فرزندان در فضای مجازی مدنظر قرار گیرد و والدین در برنامه خود باید نظارت بر فعالیتهای آموزش مجازی فرزندان را پیشبینی کنند.
وی ادامه داد: در این راستا فعالیتهایی همچون شرکت فعال فرزندان در کلاسهای آنلاین، نظارت بر انجام تکالیف درسی، نظارت بر حضور دانشآموز در فضای مجازی و پیشگیری از آسیبهای روانی از جمله وظایف جدید والدین به شمار میرود.
این فعال اجتماعی تعامل بیشتر با فرزندان را از دیگر مقولههای یاد شده عنوان کرد و افزود: در ایام آموزش مجازی و تعطیلی مدارس به دلیل نبود عامل با گروه همسالان به خاطر نبود حضور دانشآموز در مدرسه، ضرورت دارد تا والدین با فرزند خود بیش از گذشته تعامل داشته تا تخلیه روانی مناسبی در فرزندان صورت پذیرد.
عابدی به موضوع نبود دخالت بیش از حد در برنامه آموزشی فرزندان و برنامهریزی آموزشی مدرسه نیز اشاره کرد و گفت: حضور دانش آموز در منزل و ارائه آموزش مجازی موجب شده تا والدین بیش از پیش در جریان برنامه های مدرسه و شیوه های آموزشی متنوع مدارس قرار گیرند از طرفی سهولت اظهارنظر در فضای مجازی موجب شده تا برخی والدین مدام برنامههای آموزشی ارائه شده توسط مدرسه مثل آزمونها و نحوه آموزش دبیران را نقد و به چالش بکشند لذا به منظور حفظ آرامش فرزندان در فرایند آموزش مجازی و جلوگیری از ایجاد گسستگی در روند ارائه خدمات آموزشی مدرسه، ضرورت دارد تا والدین از دخالت بیمورد و نقدهای مداوم برنامههای آموزشی مدرسه پرهیز کنند.
مدیر آموزشگاه ماندگار شرف اردکان در پایان خاطرنشان کرد: آموزش در بستر فضای مجازی هر چند عاری از نقص و عیب نیست اما محاسنی دارد که قابل توجه هستند؛ پر رنگ تر شدن نقش والدین و خانواده در فرایند آموزشهای غیر حضوری و مجازی از جمله نکات برجسته این شیوه آموزشی است چرا که والدین به واسطه نقش بلا جایگزینی که در این نوع آموزش یافتهاند باید مسئولیت بیشتری نسبت به گذشته بر عهده بگیرند تا آموزشهای مجازی به شکلی مطلوب و موثر اتفاق بیافتد.
انتهای پیام
نظرات