به گزارش ایسنا، اهمیت باروری و مسائل مربوط به آن، بهعنوان مهمترین عامل مؤثر تغییردهنده اندازه جمعیت، سبب شده تا مطالعه در مورد این موضوع و مسائل ضمیمه آن روزبهروز افزایش یابد. بیشک خانواده، اصلیترین نهاد اجتماعی، بنیادیترین عنصر جامعه و بستر ایجاد و رشد بسیاری از ارزشهاست. بهگونهای که عموم صاحبنظران بزرگ، خانواده را جزئی از نظام کلی جامعه و در رابطه تنگاتنگ با آن میدانند و پیشرفت خانواده را در جهان میجویند. در این راستا، اصل باروری و تولد فرزندان از اهمیت و جایگاه ویژهای برخوردار است.
اما وجود هرگونه مشکلی در ساختار یا عملکرد دستگاه تولید مثلی میتواند منجر به نازایی شود و جدا از مشکلات شخصی برای خانوادهها، پتانسیل توسعه کمی جمعیت را با اشکال مواجه گرداند. به گفته متخصصان، عوامل اصلی ایجادکننده نازایی در زنان عبارتاند از اختلالهای تخمکگذاری و عوامل لولهای. روشهای درمان نازایی نیز برحسب عامل نازایی متفاوت هستند و شامل استفاده از داروهای خوراکی، داروها و هورمونهای خوراکی، داروها و هورمونهای تزریقی و اعمال جراحی هستند.
در این راستا استفاده از مواد طبیعی نیز از اهمیت قابل توجهی برخوردار است.
در راستای گسترش استفاده از مواد طبیعی مورد اشاره، گروهی از پژوهشگران کشور از دانشگاه آزاد اسلامی مشهد مطالعهای را انجام دادهاند که در آن اثر عصاره گندم بر میزان هورمونهای جنسی و باروری مورد بررسی واقع شده است.
در این مطالعه که با استفاده از موشهای آزمایشگاهی بهعنوان جانوران مدل انجام شده است، دوزهای مختلف عصاره هیدروالکلی گندم از طریق تزریق به موشها، بررسی شدند و سپس تأثیر این ماده روی ابعاد مختلف باروری آنها ارزیابی شد.
نتایج این بررسیها نشان داد که عصاره گندم، این گیاه باستانی ارزشمند، باعث افزایش قابل توجه در میزان هورمونهای جنسی زنانه شامل پروژسترون، استروژن، LH و FSH میشود.
در خصوص این نتایج، مریم طهرانی پور، محقق گروه زیستشناسی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد و همکارانش اظهار داشتهاند: «به نظر میرسد که استفاده از عصاره هیدروالکلی گندم موجب افزایش سطح هورمون پروژسترون، استروژن، LH و FSH میشود. احتمالاً ترشح زیاد هورمون LH، باعث افزایش سطح هورمون FSH، فعال شدن آپلن و به دنبال آن زنجیره تولید پروژسترون از سلولهای جسم زرد میگردد».
به گفته آنها، «بهاحتمال زیاد، خاصیت آنتیاکسیدانی گروه توکوفرول ها که در جوانه و سایر محصولات حاوی گندم یافت میشوند، فعالیت آنزیمهای سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز که یک اثر محافظتی در برابر آسیب تخمدان دارد را افزایش میدهد. با افزایش فعالیت این آنزیمها آسیب تخمدان ناشی از استرس اکسیداتیو کاهش یافته و در نتیجه سطح هورمون استروژن بالا میرود».
این نتایج جالب توجه که تأثیر گیاه پرکاربرد گندم را در حفظ باروری زنان و تقویت آن نشان میدهند، در نشریه «پژوهش در پزشکی» وابسته به دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی منتشر شدهاند.
انتهای پیام
نظرات