علیاکبر بهرامیفر در گفتوگو با ایسنا در خصوص انجام جراحیهای زیبایی غیرضروری در شرایط بیماری کرونا اظهار کرد: ستاد مبارزه با کرونا و وزارت بهداشت و درمان، دستورالعملی را در ارتباط با عملهای الکتیو یا انتخابی از سال گذشته به تمام دانشگاهها ابلاغ کردهاند و در بهار سال جاری نیز این دستورالعمل دوباره ابلاغ شده است. بر اساس این دستورالعمل میتوان نوبتدهی انجام جراحیهای الکتیو ضروری مانند جراحیهای تومورهای خاص، تعویض دریچه قلب و... تا 30 روز، جراحیهای الکتیو نیمه ضروری مانند بعضی از جراحیها در بیماریهای زنان تا ۹۰ روز و جراحیهای الکتیو غیرضروری که شامل جراحیهای زیبایی مانند لیپوساکشن ،جراحی زیبایی بینی و... هستند را تا حداقل یک سال بعد به تعویق انداخت.
وی افزود: علاوهبر اینکه دستورالعملهای وزارت بهداشت از طریق دانشگاه علوم پزشکی به کلینیکها، بیمارستانها و... ابلاغ شده است، در انجمنهای تخصصی نظام پزشکی نیز مصوب شده است که تمام مراکز فوق با توجه شرایط ویژه از عملهای الکتیو غیرضروری پرهیز کنند.
چرا مردم در شرایط کرونا به دنبال عمل زیبایی میروند؟
رئیس هیات مدیره انجمنهای علمی تخصصی نظام پزشکی مشهد در مورد اینکه چرا جراحیهای غیر ضروری در شرایط کمبود ذخایر خونی و کمبود کادر درمان انجام میشود؟، عنوان کرد: کرونا شرایط خاصی را برای جامعه پزشکی ایجاد کرده و جامعه پزشکی درگیر با این ویروس منحوس است ولی درخواستهای غیر معقول زیادی از طرف بیماران برای این نوع عملهای زیبایی وجود دارد. بحث عمده این مساله فرهنگ سازی بین مردم است. در دوران کرونا افراد در قرنطینه قرار گرفته و فرصت توجه به خود و توجه به توصیههای غیر کارشناسی دیگران برای زیبایی را پیدا میکنند به همین دلیل درخواستهای مصرانهای برای این جراحیها به وجود آمده است. درست است که جامعه پزشکی به ویژه جامعه جراحان پلاستیک به خاطر شرایط کرونا از نظر اقتصادی بسیار تحت فشار هستند اما به تمام همکاران ابلاغ کردهایم تا از انجام عملهای غیرضروری خودداری کنند. شرایط ویژه کشور به خاطر کرونا میطلبد که تا پایان قرنطینه و بهبود شرایط بر اساس دستورالعملهای ابلاغ شده وزارت بهداشت عمل شود.
برخی جراحیهای زیبایی ضروری هستند
وی افزود: گاهی شرایط خاصی برای بیماران وجود دارد که جراحی الکتیو را از حالت غیر ضروری به ضروری تبدیل میکند. همچنان که بعضی از حراجیهای بینی برای زیبایی انجام نمیشوند.
اگر بیمارستانها نتوانند اتاق عمل خود را فعال نگه دارند، دچار مشکل میشوند
بهرامیفر در مورد اینکه چرا با وجود ابلاغ دستورالعملهای وزارت بهداشت به بیمارستانها باز هم جراحیهای الکتیو غیرضروری در حال انجام است، تصریح کرد: یکی از مسائلی که در کمیسیونهای مشترک نظامپزشکی و نظارت بر درمان مطرح میشود بحث نظارت بیشتر بر جراحیهای غیرضروری در بیمارستانها است. در حال حاضر این جراحیها در بیمارستانهای خصوصی و مراکز جراحی محدود انجام میشود، البته میزان انجام این جراحیها با توجه به نظارتهای متعدد کاهش چشمگیری را نسبت به سال قبل نشان می دهد. متاسفانه خیلی از بیمارستانهای ما درگیر مشکلات اقتصادی هستند و هیچ گونه حمایت دولتی از این بیمارستانها نمیشود. بنابراین اگر نتوانند اتاق عملهای خود را فعال نگه دارند دچار مشکلات زیادی خواهند شد.
رئیس هیات مدیره انجمنهای علمی تخصصی سازمان نظام پزشکی مشهد با اشاره به اینکه «از نظر قانونی بحث نظارت بر این نوع جراحیها و انجام آنها مربوط به مدیریت نظارت بر درمان دانشگاه علوم پزشکی است»، خاطرنشان کرد: در این زمینه با همراهی دانشگاه علوم پزشکی و اکیپهای بازرسی مشترک با هماهنگی واحد نظارت سازمان نظام پزشکی مشهد بازدیدهای مختلفی در زمینه رعایت ضوابط ابلاغیه وزارت و مصوبات سازمان نظام پزشکی مرتبط با شرایط رعایت پروتکلهای بهداشتی و انجام جراحیهای الکتیو انجام دادهاند. اگر تخلفی در این زمینه انجام شود معاونت انتظامی سازمان نظامپزشکی با توجه به تذکرات و مکاتبات رسیدگی خواهد کرد.
وی در مورد مهمترین جراحیهای غیرضروری که در حال حاضر انجام میشود، عنوان کرد: بر اساس آمارهایی که به ما رسیده است 82 درصد عملهای الکتیو غیرضروری مربوط به جراحی زیبایی بینی است.
مردم تا پایان کرونا از انجام عملهای غیرضروری پرهیز کنند
بهرامیفر بیان کرد: توصیه میکنیم که مردم به شرایط موجود توجه کنند و سلامتی خودشان را به خطر نیندازند. کرونا شرایط ویژهای را در کشور ایجاد کرده و در حال حاضر نیز با کمبود ذخایر خونی در کشور مواجه هستیم. مردم سعی کنند تا پایان شرایط ویژه کرونا و تا زمانی که مراجع پزشکی اعلام نکردهاند مطلقا از انجام این عملها خودداری کنند. از همکاران نیز میخواهیم به دستورالعملهای وزارت بهداشت و سازمان نظام پزشکی در این زمینه توجه داشته باشند.
چرا نباید در دوران کرونا عمل غیرضروری انجام دهیم؟
وی در مورد خطرات انجام این جراحیها در شرایط موجود گفت: جراحیهای غیر ضروری با ایجاد استرس به افراد باعث ضعف سیستم ایمنی شده و امکان ابتلا به کرونا را ایجاد میکند. هر جراحیای عوارضی را به همراه دارد، بعضی از این عملها ممکن است گاهی خونریزیها و یا جراحیهای تکمیلی به دنبال داشته باشد که این خود نیازمند انتقال بیمار به بیماستانهای مجهز است، از طرفی حضور در این بیمارستانها ممکن است آلودگی به بیماری کرونا را درپی داشته باشد. همچنین به دلیل کمبود امکانات و تحریمها ممکن است ابزار استفاده شده برای بعضی از عملها مانند پروتزها به دلیل بسته بودن بازار و عدم تایید توسط دانشگاه علوم پزشکی و بازارهای غیر متعارف از کیفیت کافی برخوردار نباشند.
انتهای پیام
نظرات