علیرضا واعظی ظهر امروز (۱۶ آذرماه) در وبینار استانی و ملی گرامیداشت روز جهانی خاک که در سالن جهادکشاورزی استان زنجان برگزار شد، ضمن گرامیداشت روز جهانی خاک، اظهار کرد: با توجه به اهمیت حفاظت از خاک هر سال شعاری برای این روز در نظر گرفته میشود که امسال «خاک را زنده نگه دارید، از تنوعزیستی خاک محافظت کنید» نامگذاری شده است.
وی با بیان اینکه کشت بدون خاک در دنیا رایج شده اما باز هم ۹۷ درصد موادغذایی بشر از طریق خاک تامین میشود و تاکنون جایگزینی برای این ماده ارزشمند پیدا نشده است، افزود: خاک برخلاف آب یک منبع غیرقابل تجدید بوده، اگرچه باید مراقب آب نیز باشیم ولی روند تشکیل خاک بسیار کند است.
این مسئول با بیان اینکه تشکیل خاک در مناطق خشک کمتر از ۵ صدم میلیمتر در سال بوده و در مناطق نیمه خشک کمتر از یک دهم میلیمتر در سال است، تصریح کرد: آمارهای موجود در اقصی نقاط کشور نشاندهنده حدود ۷ الی ۱۰ تن در هر یک هکتار در سال است، در حالیکه فرسایش خاک مجاز کشور حدود ۱/۴ تن در یک سال بوده ولی فرسایش موجود در مناطق مختلف ۷ الی ۱۰ تن در هکتار در سال گزارش شده است.
رئیس انجمن خاک استان زنجان با اشاره به از بین رفتن گونههای مختلف گیاهی با تغییر کاربری، ادامه داد: در کشور حدود ۱۴۰ هزار هکتار از زمینهای حاصلخیز حاشیه رودخانههای کشور زیر توسعه شهرنشینی از بین رفته است، بنابراین تغییر کاربری و گسترش شهرنشینی را نباید در زمینهای حاصلخیز در نظر بگیریم.
واعظی با اشاره به اینکه در کشور با مسئله کمبود مواد آلی خاک مواجه هستیم، اظهار کرد: خاکهای مناطق نیمهخشک مانند استان زنجان کمتر از یک درصد بوده و مواد آلی خاک نیز کم است؛ گفتنی است مناطق خشک و نیمهخشک حساس بوده و اگر مدیریت نشود، پسرفت خاک به سمت بیابانزایی میرود، به این معنی که دیگر زمینهای کشاورزی سود ندارند.
وی با بیان اینکه فرسایش خاک مسئله روز استان زنجان است، افزود: متاسفانه این استان به سمت اقلیم خشک میرود که اقلیم خشک به معنای حذف پوشش گیاهی و افزایش فرسایش آبی خاک در کنار آن فرسایش بادی خاک خواهد شد که نیازمند مراقبتهای بسیاری است.
این مسئول با اشاره به بارندگی خوب سه سال اخیر در استان زنجان، خاطرنشان کرد: بسیاری از اراضی مرتعی با شیب تند این استان کشاورزان با تراکتورهای پیشرفته در حال شخم زدن هستند که این زمینها سالهای بعد به دلیل اینکه با شیب تند بودند به دلیل وجود آب کافی میتوانستند محصول درو کنند؛ بنابراین این زمینها به نام زمینهای رها شده باقی خواهد ماند زیرا پوشش مرتعی آن با زراعت کاملا از بین رفته است.
انتهای پیام
نظرات