به گزارش ایسنا و به نقل از نیواطلس، اگرچه "اختلال فروپاشی کلونی زنبورها"(CCD) تاکنون به درستی درک نشده است اما به نظر میرسد که آفتکشهای موسوم به "پیرتروئید"(Pyrethroid)، یکی از مقصرهای اصلی باشند. شاید شناسایی این مواد شیمیایی در عسل کندوهای آسیبدیده با کمک یک روش جدید، سادهتر از پیش باشد.
اختلال فروپاشی کلونی زنبورها، هنگامی رخ میدهد که بیشتر زنبورهای کارگر ناپدید میشوند و تنها ملکه و تعداد کمی از زنبورها باقی میمانند. آنها نهایتا نمیتوانند از عهده حفظ گروه برآیند.
دلایل احتمالی این اختلال، آلودگی آن به نوعی از کنهسانان موسوم به "مایتها"(Mites)، از بین رفتن زیستگاه و سوءتغذیه است اما احتمالا پیرتروئیدها نقش اصلی را بر عهده دارند. اگرچه بدیهی است که پیرتروئیدها برای از بین بردن زنبورهای عسل که نقش مهمی در گردهافشانی محصولات بر عهده دارند، طراحی نشدهاند اما تفاوتی قائل نمیشوند و آفتها و حشرات مفید را از بین میبرند.
یکی از راههای تشخیص آلوده شدن زنبورهای عسل نزدیک مزارع، بررسی این موضوع است که آیا این حشرات، آفتکشها را به عسل خود منتقل کردهاند یا خیر. در هر حال، این کار سادهای نیست زیرا جداسازی پیرتروئیدها از عسل برای تشخیص و تعیین مقدار آنها دشوار است.
دانشمندان "دانشگاه واترلو"(UWaterloo) کانادا، یک روش خودکار را طراحی کردهاند که ابتدا مقدار کمی الکل به عسل اضافه میکند تا پیرتروئیدهایی که ممکن است در آن وجود داشته باشند، حل شوند. سپس، روشی موسوم به "میکرو استخراج فاز جامد"(SPME) را به کار میگیرند تا آفتکشهای سمی را با سرعت و به سادگی خارج کنند. بدین ترتیب، وجود این مواد، قابل تایید و میزان آنها قابل اندازهگیری خواهد بود.
"جانوش پاولیشاین"(Janusz Pawliszyn)، سرپرست این پژوهش گفت: ما امیدواریم که این روش بسیار ساده کمک کند تا مقامات مربوطه متوجه شوند که به کار بردن این آفتکشها در چه محلی، ایمن نیست تا بدین ترتیب از زنبورهای عسل محافظت شود.
این پژوهش، در مجله "Food Chemistry" به چاپ رسید.
انتهای پیام
نظرات