به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، بیش از ۲۰۰۰ بازنشسته در این راهپیمایی اعتراضی حضور داشته و خواستار کناره گیری الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهوری بلاروس و توقف سرکوب خشونت آمیز دولت علیه معترضان و مخالفان بودند. آنها همچنین گل و پرچمهای سرخ و سفیدی را که نمادی از اعتراضات است، در دست داشتند.
بر روی یکی از پلاکاردها نوشته شده بود: لوکاشنکو، تو و فرزندان من باید این رسوایی را به یاد داشته باشید.
از انتخابات ریاست جمهوری ۹ اوت سال جاری میلادی بلاروس شاهد موجی از این گونه اعتراضات بوده و معترضان و کشورهای غربی میگویند که لوکاشنکو با تقلب در انتخابات پیروز شده است اما خودش این اتهام را قبول ندارد.
اعتراضات گسترده در بلاروس با موجی از سرکوبها و دستگیریهای معترضان همراه بوده است. اعتصاب سراسی نیز که از سوی اپوزیسیون مطرح شده بود، به جایی نرسید اگرچه دانشجویان برای چند روز کلاسهای درس خود را بایکوت کردند.
مقامهای بلاروسی اعتراضاتی را که اکثرا به صورت صلح آمیز برگزار شده، سرکوب کردهاند. پلیس از نارنجکهای صوتی، گاز اشک آور و باتوم برای متفرق کردن معترضان، بازداشت هزاران نفر و ضرب و شتم وحشیانه آنها استفاده کرده است.
بر اساس گزارشهای مدافعان حقوق بشر، بیش از ۱۹ هزار معترض از زمان برگزاری این انتخابات دستگیر شدهاند. دست کم چهار تن نیز در نتیجه این سرکوب کشته شدهاند.
بازنشستگان معترض در راهپیمایی روز دوشنبه تصاویری از یک معترض ۳۱ ساله در دست داشتند که هفته پیش در پی ضرب و شتم نیروهای امنیتی کشته شد.
وزارت کشور بلاروس اعلام کرد که در جریان راهپیماییهای روز یکشنبه در سراسر کشور بیش از ۷۰۰ تن دستگیر شدهاند اما گروه حقوق بشری ویاسنا تعداد بازداشتیها را ۱۲۹۱ تن اعلام کرده است.
با ادامه این سرکوبها اتحادیه اروپا علیه لوکاشنکو و دهها تن از مقامهای این کشور بابت دست داشتن در سرکوب معترضان و مخالفان تحریم وضع کرده است.
سخنگوی صدراعظم آلمان، مقامهای بلاروس را به خشونت وحشیانه پلیس متهم کرد و گفت: این روند باید پایان یابد. دولت برلین فراموش نمیکند که چطور مردم روزانه در خیابانهای بلاروس سرکوب میشوند و ما نباید ربوده شدن مردم در این کشور و به زندان افتادنشان را فراموش کنیم.
در همین حال، رهبر اپوزیسیون بلاروس نیز که در تبعید به سر میبرد خواستار کمک و اقدام فوری غرب شده و در توئیت روز دوشنبه خود نوشت: بلاروسیها الان به کمک نیاز دارند. فهرست تحریمهایتان را افزایش دهید و محدودیتهای اقتصادی وضع کنید. به سرکوب شدهها و مجروحان کمک کنید. از مدافعان حقوق بشر و رسانهها دفاع کنید. سرمایه گذاری در بانکها و کمپانیهای دولتی را متوقف کنید. تحقیقات بینالمللی و دادگاههای جهانی برگزار کنید.
انتهای پیام
نظرات