ولی جهانی در آیین رونمایی از کتاب «باستان شناسی گیلان؛ از آستارا تا هوسم» که در سالن اجتماعات مجتمع ونوس منطقه آزاد انزلی برگزار شد، با اشاره به سابقه فعالیت خود در اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گیلان از سال ۷۴، اظهار کرد: با خلاء نبود اطلاعات کافی و دقیق از کاوش های باستان شناسی در استان مواجه هستیم.
وی با اشاره به بازدیدهای خود از مناطق تاریخی استان همچون دیلمان، آق اولر، حیران و...، افزود: کتاب «باستان شناسی گیلان؛ از آستارا تا هوسم» جمع بندی کاوش های باستان شناسی و حفاری های انجام شده در استان تا سال ۹۳ است.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان، با بیان اینکه کاوش های باستان شناسی استان به ۱۲۰ سال قبل و حضور روس ها در شمال کشور برمی گردد، گفت: اشیای به دست آمده از دل این کاوش ها به فرانسه برده شد و از آنها در سمینار عصر آهن ایران و ساحل جنوبی دریای خزر استفاده کردند.
جهانی، با بیان اینکه اشیای مذکور همچنان در فرانسه هستند و از آنها محافظت می شود، تصریح کرد: دستاوردهای این کاوش های باستان شناسی نشان دهنده تاریخ و قدمت منطقه گیلان است که تاکنون به صورت کتاب تدوین نشده است.
وی از جمله کاوش های باستان شناسی انجام گرفته در گیلان را درباره غارهای دربند دانست که بیش از ۲۳۰ هزار سال قدمت دارد و خاطرنشان کرد: اکثر کتاب های موجود در حوزه کاوش های باستان شناسی استان از سال ۱۳۴۰ به بعد است.
معاون میراث فرهنگی گیلان، با بیان اینکه غارهای دربند گیلان در کاوش ها و بررسی ها و آزمایش های انجام شده به عنوان نخستین سکونتگاه بشر اولیه در ایران معرفی شدند، اضافه کرد: متاسفانه در هیچ کجای کتب و منابع موجود در استان نامی از غارهای دربند برده نشده است.
جهانی، با اشاره به شناسایی بیش از ۱۰۰ غار باستانی در گیلان، یادآور شد: قدمت این غارها که در رودبار و ارتفاعات سیاهکل وجود دارند، ۱۰۰ هزار سال است.
نویسنده کتاب «باستان شناسی گیلان؛ از آستارا تا هوسم» با بیان اینکه کتاب مذکور در ۹۵۳ صفحه چاپ و منتشر شده است، گفت: برای تدوین این کتاب از کلیه آثار تاریخی استان از آستارا تا رودسر بازدید کردم و کلیه مکان ها و منابع و مستندات، علمی و به روز است و دستگاه ها می توانند بهره برداری لازم را از کتاب مذکور داشته باشند.
سید هاشم موسوی، رئیس پژوهشکده گیلان شناسی دانشگاه گیلان نیز، با بیان اینکه برای شناخت یک فرهنگ باید جزئی ترین ویژگی های آن فرهنگ را بشناسیم، اظهار کرد: مردم شناسی نیازمند کشف روابط انسان با محیط پیرامونش اعم از طبیعت و حیوانات و جغرافیا و... است.
وی مردم شناسی، دانش بومی و فرهنگ و سنن شفاهی را مخزن تجربه بشر دانست و تصریح کرد: مردم نگاری در ایران کمتر وارد حوزه های فرهنگی و نهادهای اجتماعی شده است و بیشتر جنبه مونوگرافی دارد.
رئیس پژوهشکده گیلان شناسی، با بیان اینکه گذشته فقط گذشته نیست، گفت: در دل گذشته گنج های بزرگی نهفته است و مردم شناسی می تواند در برنامه ریزی های فرهنگی و اجتماعی موثر باشد.
سید حجت مهدوی، معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری سازمان منطقه آزاد انزلی نیز در این نشست، برگزاری چنین برنامه هایی را موجب افزایش کتابخوانی و کتاب گرایی دانست و اظهار کرد: نباید در حوزه های فرهنگی به ویژه ترویج کتاب جزیره ای عمل کنیم.
وی یکی از جنبه های ترویج کتابخوانی و کتابخوانان را استفاده از فضای مجازی دانست و متذکر شد: گیلان استانی با سابقه فرهنگی و تاریخی است و افرادی که از کشورهای همسایه به این منطقه می آیند، نباید تنها ویژگی های تجاری و طبیعی و تنوع غذایی را ببینند لذا به دنبال راه اندازی گذرگاه فرهنگی در منطقه آزاد انزلی هستیم تا همگان با تمدن و فرهنگ و تاریخ این خطه آشنا شوند.
انتهای پیام
نظرات