به گزارش ایسنا، به نقل از رویترز، نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان شامگاه دوشنبه در بیانیهای اعلام کرد با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه و الهام علیاف، رئیس جمهوری آذربایجان درخصوص پایان دادن به جنگ و درگیری در منطقه قرهباغ به توافق رسیده است.
وی این تصمیم را "بسیار سخت و دردناک" توصیف کرد و خطاب به مردم کشورش گفت: تصمیم "خیلی خیلی دشواری" را برای خودم و شما گرفتم؛ تا حدی دردناک که شخصا قادر به توصیفش نیستم اما این تصمیم بنا بر تحلیلهای عمیق از اوضاع نظامی و ارزیابی افرادی که از آن درک بهتری دارند، اتخاذ شد.
پاشینیان اعلام کرد: این پیروزی نیست، اما تا وقتی که خودتان به بازنده بودن در جنگ اعتراف نکنید، شکست هم نخواهد بود.
از سوی دیگر کاخ کرملین در بیانیهای با تایید این مطلب اعلام کرد که رهبران روسیه، آذربایجان و ارمنستان بیانیهای مشترکی را برای آتش بس در منطقه قره باغ امضا کردند.
بر اساس توافق جدید، آذربایجان مناطقی از قره باغ را که در طول درگیری تصرف کرده است، حفظ خواهد کرد. ارمنستان اما توافق کرده است که طی چند هفته آینده از چندین منطقه عقب نشینی کند.
در متن منتشر شده این توافق ارمنستان توافق کرده است که از همه مناطقی که طی درگیری تصرف کرده بود تا ۱۰ روز دیگر، یعنی بیستم نوامبر، عقبنشینی کند.
اعزام نیروهای روسی به قره باغ
همچنین وزارت دفاع روسیه اعلام کرده که نیروهای حافظ صلح به منطقه قرهباغ اعزام میکند.
این وزارتخانه اعلام کرد نیروهای حافظ صلح شامل ۱۹۶۰ نظامی به همراه ۹۰ خودروی زرهی و ۳۸۰ تجهیزات نظامی دیگر خواهند بود.
این نیروها در نقاط بازرسی در امتداد خط مرزی در قره باغ مستقر خواهند شد و مرکزی فرماندهی را برای نظارت بر آتش بس ایجاد خواهند کرد.
بر اساس توافق صورت گرفته کنترل منطقه آغدم تا ۲۰ نوامبر در کنترل نیروهای آذربایجان قرار میگیرد.
همچنین ارمنستان منطقه کلبجر را تا ۱۵ نوامبر (پنج روز دیگر) و منطقه لاچین را تا اول دسامبر با استفاده از مسیر عبوری لاچین - به عرض ۵ کیلومتر - که اتصال میان قره باغ با ارمنستان است، ترک میکند.
مرکز جدید صلحبانی بر اجرای آتشبس در قرهباغ نظارت خواهد کرد. باکو و ایروان همچنین تبادل زندانیان و اجساد کشتهشدگان را انجام میدهند.
رئیس جمهوری آذربایجان همچنین از ساخت یک جاده بین نخجوان و آذربایجان خبر داد.
بر اساس توافق صورت گرفته ارمنستان پذیرفته که از همه مناطقی که طی درگیری تصرف کرده بود تا ۱۰ روز دیگر، یعنی بیستم نوامبر، عقبنشینی کند.
در این توافقنامه علاوه بر زمان بندی خروج نیروهای ارمنستان و مسیر خروج آنها، آمده «دو طرف ظرف مدت سه سال برای احداث یک مسیر ترافیکی در امتداد دالان لاچین که خانکندی (استپاناکرت-مرکز قرهباغ) و ارمنستان را مرتبط میکند» اقدام خواهند کرد.
متن این توافقنامه به شرح زیر است:
رئیسجمهور جمهوری آذربایجان «الهام علیاف»، نخستوزیر ارمنستان «نیکولای پاشینیان» و رئیسجمهور فدراسیون روسیه «ولادیمیر پوتین» موارد زیر را اعلام کردند:
۱. آتشبس کامل همه درگیریها در منطقه درگیری قرهباغ از ساعت ۰۰:۰۰ به وقت مسکو در تاریخ ۱۰ نوامبر ۲۰۲۰ اعلام میشود. جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان، که از این به بعد طرفین نامیده میشوند، در مواضع خود متوقف میشوند.
۲. منطقه آغدم و سرزمینهای در دست ارمنستان در منطقه گازاخ جمهوری آذربایجان تا ۲۰ نوامبر سال ۲۰۲۰ به آذربایجان بازگردانده میشود.
۳. در امتداد خط تماس در قرهباغ و در امتداد دالان لاچین، یک گروه صلحبان فدراسیون روسیه به تعداد ۱۹۶۰ نفر از نیروهای مسلح، ۹۰ زرهپوش، ۳۸۰ واحد خودرو و تجهیزات ویژه مستقر میشوند.
۴. نیروهای حافظ صلح فدراسیون روسیه به موازات عقبنشینی نیروهای مسلح ارمنستان مستقر میشود. مدت زمان اقامت نیروهای نظامی صلح فدراسیون روسیه ۵ سال است، با تمدید خودکار برای دورههای ۵ ساله بعدی، در صورتی که هیچ یک از طرفین ۶ ماه قبل از انقضا مدت قصد برای خاتمه استفاده از این ماده اعلام نکرده باشد.
۵. به منظور افزایش اثربخشی کنترل بر اجرای توافق نامهها توسط طرفهای درگیر، یک مرکز حفظ صلح برای کنترل آتش بس مستقر میشود.
۶. جمهوری ارمنستان منطقه کلبجر را تا ۱۵ نوامبر سال ۲۰۲۰ و منطقه لاچین را تا اول دسامبر سال ۲۰۲۰ با پشت سر گذاشتن دالان لاچین (۵ کیلومتر عرض) که اتصال قرهباغ با ارمنستان را تضمین میکند و در عین حال غیرقابل بازگشت است، به جمهوری آذربایجان باز میگرداند. شهر شوشا را به لاچین وصل نمیکند.
با توافق طرفین، در سه سال آینده، برنامهای برای احداث یک مسیر جدید ترافیکی در امتداد کریدور (دالان) لاچین، با ارائه ارتباط بین خانکندی (استپاناکرت) و ارمنستان، با انتقال مجدد متعاقب نیروهای صلح آمیز روسیه برای محافظت از این مسیر، تعیین میشود. جمهوری آذربایجان ایمنی ترافیک را تضمین میکند. در امتداد دالان لاچین از شهروندان، وسایل نقلیه و کالاها در هر دو جهت.
۷. آوارگان و پناهندگان داخلی در حال بازگشت به خاک قرهباغ و مناطق مجاور تحت کنترل دفتر کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان هستند.
۸. تبادل اسرای جنگی و سایر افراد و اجساد کشتهشدگان درگیر است.
۹. کلیه ارتباطات اقتصادی و حمل و نقل در منطقه مسدود نمیشود. جمهوری ارمنستان به منظور سازماندهی حرکت بدون مانع شهروندان، وسایل نقلیه و کالاها در هر دو جهت، بین مناطق غربی جمهوری آذربایجان و جمهوری خودمختار نخجوان ارتباطات حمل و نقل برقرار میکند. کنترل حمل و نقل توسط نهادهای سرویس مرزی FSB روسیه اعمال میشود.
با توافق طرفین، ساخت ارتباطات حمل و نقل جدیدی که جمهوری خودمختار نخجوان را با مناطق غربی آذربایجان پیوند میدهد نیز فراهم میشود.
از زمان آغاز درگیریهای جدید در قره باغ، سه توافقنامه برای آتش بس در این منطقه امضا شد که همه آنها با شکست مواجه شد.
انتهای پیام
نظرات