محسن کاهانی در گفتوگو با ایسنا در رابطه با معرفی رشته کامپیوتر، اظهار کرد: رشته مهندسی کامپیوتر امروزه به صورت عمومی در مقطع کارشناسی ارائه میشود. مقاطع بالاتر مانند ارشد و دکتری همه زمینههای مرتبط با کامپیوتر، فناوری اطلاعات و ارتباطات را پوشش داده است.
وی در رابطه با سرفصلهای و گرایشهای ارائه شده در هر مقطع، افزود: سرفصلهای ارائه شده در مقاطع کارشناسی شامل شبکه، تولید سیستمهای نرمافزاری، امنیت و معماری سیستمهای کامپیوتر یا همان سختافزار سابق میشود. در مقطع کارشناسی ارشد تنوع گرایشها بسیار بیشتر میشود و گرایشهایی مانند قرآن پژوهشی رایانهای، روانشناسی رایانهای، معماری سیستمهای کامپیوتری، علوم داده و مهندسی نرم افزار در این مقطع ارائه میشود. در مقطع دکتری مجددا تمام گرایشها به صورت عمومی ارائه میشود و بر اساس موضوع پژوهش انتخابی توسط دانشجو گرایش انتخاب میکنند.
کاهانی ادامه داد: کامپیوتر از سال ۱۳۴۲ وارد ایران شد و به مرور زمان مباحث آموزشی مرتبط با آن نیز در دانشگاهها ارائه شد. دانشگاه فردوسی مشهد از سال ۱۳۴۹ در رشته کامپیوتر دانشجو پذیرش میکند. رشته کامپیوتر در ابتدا به عنوان گرایش از رشته مهندسی ریاضی ارائه میشد. از سال ۱۳۶۵ این رشته به صورت مستقل و تحت عنوان رشته مهندسی کامپیوتر ایجاد شد.
پذیرش در تمام گرایشهای رشته کامپیوتر در دانشگاه فردوسی
این استاد گروه کامپیوتر دانشگاه فردوسی بیان کرد: درحال حاضر دانشگاه فردوسی مشهد در گروه مهندسی کامپیوتر حدودا ۲۸ عضو هیات علمی دارد و تمام گرایشهای مهندسی کامپیوتر را تا مقطع دکتری ارائه میکند. در دوره کارشناسی ارشد در گرایشهای معماری سیستمهای کامپیوتر، مهندسی نرم افزار، شبکههای کامپیوتری و هوش مصنوعی دانشجو پذیرش میکند. در مقطع دکتری نیز برای گرایش هوش مصنوعی و مهندسی نرم افزار دانشجو پذیرش میکند.
وی با تاکید بر بروز بودن سر فصلهای ارائه شده در رشته کامپیوتر، اظهار کرد: طی سالهای گذشته چندین بار سر فصلهای این رشته مورد بازبینی قرار گرفته است. سر فصلهایی که درحال حاضر درحال ارائه است مربوط به بازنگری سال ۱۳۹۵ است که در این بازنگری بسیاری از دروس باز طراحی شدند. در دانشگاه فردوسی دانشجویان میتوانند پس از گذراندن دروس پایه، در چهار تمرکز مختلف تولید سیستمهای نرمافزاری، شبکه، هوش مصنوعی و معماری سیستمهای کامپیوتری ادامه تحصیل دهند.
کاهانی گفت: سرفصل دروس ارائه شده در دانشگاه فردوسی بسیار بروز و مبتنی بر سر فصل دروسی است که در دانشگاههای معتبر دنیا ارائه میشود. در دوره کارشناسی اصول و مقدمات دروس پایگاه داده، مهندسی نرمافزار، آشنایی با موتورهای جستوجو، اینترنت اشیا، داده کاوی و بینایی ماشین به دانشجویان آموزش داده میشود.
عضو هیات علمی گروه کامپیوتر دانشگاه فردوسی در رابطه با بازار کار این رشته، افزود: استارتآپها و شرکتهای نوپا درحال حاضر در جهان قد علم کردهاند و پایه این شرکتهای نوپا سیستمهای کامپیوتری است. برای ورود به هر شغل و علمی باید از کمک یک سیستم کامپیوتری استفاده کرد. تمام فعالیتهای انسان در فضای اینترنتی با کمک برنامه نویسان صورت میگیرد. در کشورهای توسعه یافته برنامه نویسی کامپیوتر یکی از پر درآمدترین شغلها است. حتی در ایران نیز افرادی که توسعه دهنده قوی هستند درآمدهای بالایی دارند که بعضا از اعضای هیات علمی نیز درآمد بیشتری کسب میکنند.
وی با اشاره به اینکه در زمینه کامپیوتر مهارت مهمتر از مدرک است، خاطرنشان کرد: تمام مباحث مرتبط با سختافزار، اتومات سازی، خانه هوشمند، اقتصاد هوشمند، ترافیک هوشمند، شهر هوشمند اینترنت، ارتباطات، مدیریت و نگهداری این سیستمها توسط فارغ التحصیلان رشته کامپیوتر صورت میگیرد. بنابراین بازار کار در داخل و خارج از کشور فراوان است و عموما دانشجویان رشته کامپیوتر از سال سوم دانشگاه به صورت نیمه وقت مشغول به کار میشوند.
رشته کامپیوتر؛ انتخاب نفرات برتر کنکور
کاهانی با اشاره به اینکه رشته کامپیوتر سریعتر از سایر رشتههای مهندسی تکمیل میشود، بیان کرد: رشته کامپیوتر باتوجه به رشد و توسعهای که پیدا کرده است مورد توجه نفرات برتر کنکور قرار دارد. بنابراین برای قبولی در دانشگاههای برتر دولتی رقابت شدیدی وجود دارد. رشته کامپیوتر تا حد بالایی به صورت عملی ارائه میشود. افرادی که رشته کامپیوتر را انتخاب میکنند باید زمان بسیاری را برای انجام امور درسی خود قرار دهند.
استاد گروه کامپیوتر دانشگاه فردوسی با اشاره به اینکه آینده در زمینههای مختلف نیازمند رشته کامپیوتر است، گفت: در زمینه طراحی سیستمهای جدید با پردازشهای جدید که شامل مباحثی مانند پردازش سریعتر و بهتر نانو، محاسبات کوانتومی، خودکار سازی سیستمها و هوش مصنوعی مواردی هستند که آینده رشته کامپیوتر را تشکیل میدهند.
انتهای پیام
نظرات