• چهارشنبه / ۱۴ آبان ۱۳۹۹ / ۱۰:۴۱
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 99081408824

یک کارشناس جغرافیا:

سرعت زیاد تغییر اقلیم مشکل‌ساز شده است

سرعت زیاد تغییر اقلیم مشکل‌ساز شده است

ایسنا/خراسان رضوی یک کارشناس ارشد جغرافیای طبیعی گفت: تغییرات اقلیمی از ابتدای آفرینش در روی کره زمین تا به امروز پیوسته در حال انجام بوده، اما آنچه که طی سال‌های اخیر مشکل‌ساز شده، سرعت زیاد تغییرات اقلیمی است.

فاطمه اکرمی در گفت‌وگو با ایسنا بیان کرد: اقلیم‌شناسی یا آب وهواشناسی یکی از شاخه‌های جغرافیای طبیعی است. در تعریف اقلیم نیز می‌توانیم به شرایط آب‌وهوای یک منطقه جغرافیایی مانند دما، بارش، باد، فشار اتمسفر و... در مدت زمانی نسبتاً طولانی اشاره کرد که به‌عنوان مثال اقلیم روسیه، کانادا، فنلاند و ایسلند سرد و مرطوب اقلیم عربستان، سودان و مکزیک گرم و خشک و اقلیم اندونزی و سری‌لانکا هم گرم و مرطوب است.

وی ادامه داد: تغییر اقلیم تغییر مهم در وضعیت میانگین اقلیم یا تغییرپذیری آن است. فعالیت‌های انسانی که منجر به انتشار گاز دی‌اکسید کربن و افزایش دمای زمین شود، گرمایش زمین و ذوب شدن یخ‌های قطبی را به همراه دارد که به آن تغییرات اقلیمی می گویند.

این کارشناس ارشد جغرافیای طبیعی با اشاره به اینکه دوره اقلیمی حال حاضر نسبت به دوره‌های گذشته تغییر کرده و ما با شرایط متفاوتی از اقلیم گذشته در حال زندگی کردن هستیم، گفت: همچنین اقلیم در آینده نیز مطمئناً تفاوت‌های چشمگیری با حال حاضر خواهد داشت. در سال‌های اخیر به دلیل گرمایش زمین و افزایش دما دو پدیده خشک‌سالی و وقوع سیلاب در بسیاری از مناطق اتفاق افتاده است که منجر به تغییر شرایط اقلیمی مانند تغییر الگوهای بارش شده است. با افزایش دمای کره زمین مطمئناً منابع رطوبتی میزان انرژی بیشتری دریافت می‌کنند بنابراین تبخیر از سطح این منابع رطوبتی بیشتر خواهد شد و پتانسیل رطوبت محیط بیشتر از گذشته می‌شود.

وی ادامه داد: افزایش بارندگی باعث بالا آمدن سطح آب دریاها و اقیانوس‌ها و زیر آب رفتن زمین‌های پست ساحلی، زیرآب رفتن تالاب‌ها و از بین رفتن زیست‌گاه‌های حیات وحش می‌شود. بالاتر آمدن سطح ایستایی آب گاهی موجب می شود فشار وارده به خطوط انتقال آب و فاضلاب زیاد شود و مشکلاتی را ایجاد کند و یا اینکه به شبکه‌های برق، مناطق مسکونی، راه‌های ارتباطی، صنعت، کشاورزی و... صدمات زیادی را وارد کند.

این کارشناس ارشد جغرافیای طبیعی افزود: داده‌های آماری نشان می‌دهد که شدت بارش وقوع سیلاب در کشور ما بیشتر و همچنین فاصله زمان وقوع آن‌ها در طی سال‌های گذشته کمتر شده است.

اکرمی عنوان کرد: تغییرات اقلیمی از ابتدای آفرینش در روی کره زمین تا به امروز پیوسته در حال انجام بوده‌ است اما آنچه که طی سال‌های اخیر مشکل‌ساز شده است، سرعت زیاد تغییرات اقلیمی است؛ به‌طور مثال با تغییر اقلیم یک ناحیه بسیاری از گونه‌های جانوری و گیاهی نمی‌توانند خود را با شرایط جدید سازگاری دهند بنابراین حیات شان به خطر می‌افتد و منقرض می‌شود.

وی اظهار کرد: در بسیاری از مناطق کشور این خشک‌سالی تشدید نیز شده است؛ مثلاً در اردکان یزد کمبود بارش باعث تغییراتی در کیفیت و کمیت منابع آب موجود دشت این منطقه که عمدتاً چاه‌های آب زیرزمینی است شده و با روند منفی بارش، روند مثبت شوری آب زیرزمینی و کاهش تغذیه آب‌های زیرزمینی اتفاق افتاده است. حمله ملخ‌ها را ما در گذشته هراز چندگاهی داشتیم ولی الان خیلی زیاد شده و طی چند سال اخیر شیوع پیدا کرده است. افزایش ریزگردها و گردوغبار در کرمانشاه یا استان سیستان و بلوچستان و خوزستان باعث افزایش عفونت‌های ریوی و اختلالات تنفسی، ناراحتی چشمی، کاهش یا از بین رفتن محصولات کشاورزی، کاهش ذخایر آب سطحی و زیرزمینی یا خشک شدن آن‌ها، کاهش یا از بین رفتن گیاهان و جانوران، آتش‌سوزی جنگل‌ها، مهاجرت ساکنان مناطقی که دچار خشک‌سالی شده‌اند و در بعضی مناطق باعث تخلیه شدن روستاها شده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha