به گزارش ایسنا، پس از آنکه مشخص شد بخش قابل توجهی از ارز بازنگشته حاصل از صادرات به کشور به محلی جز کارتهای بازرگانی و موضوعاتی مانند کارتهای پیله وری باز میگردد، به نظر میرسد آرامشی نسبی میان اتاق بازرگانی و بانک مرکزی برقرار شده است؛ تا جایی که حضور رییس کل بانک مرکزی در نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی در هفته قبل نشان از فراهم شدن مقدمات برای انتقال دیدگاهها میان دو طرف و بهبود شرایط داشت، اما صحبتهای همتی در این شورا باز هم با انتقاد فعالان بخش خصوصی مواجه شده است.
رییس کل بانک مرکزی در بخشی از صحبتهای خود در این شورا اظهار کرد: باید در نظر داشت که در این مدت ۲۵۰ صادرکننده حتی یک دلار ارز را نیز به کشور بازنگرداندهاند. این در حالی است که این افراد باید هفت میلیارد دلار تعهد ارزی را اجرایی میکردند. بررسیها نشان داد که ۷۰ نفر از این افراد کارتنخواب بودهاند و با استفاده از کارتهای بازرگانی یکبار مصرف این صادرات انجام شده است؛ از این رو بانک مرکزی نام این متخلفان را به قوه قضاییه تحویل خواهد داد.
اشاره همتی به کارتهای بازرگانی یک بار مصرف یا اجارهای است که در سالهای گذشته، بارها بحث درباره آنها مطرح شده و برخی اخبار از آن حکایت دارند که افرادی با استفاده از اطلاعات اجارهای افراد کم بضاعت، اقدام به صادرات یا حتی واردات کردهاند و بدون پرداخت هزینههای قانونی، عملا سودی سرشار به جیب زدهاند.
صحبتهای اخیر رییس کل بانک مرکزی، باعث شده تعدادی از اعضای اتاق بازرگانی نسبت به آن واکنش نشان دهند. حسین سلاح ورزی – نایب رییس اتاق بازرگانی ایران – یکی از افرادی است که از همتی خواسته درباره صحبتهایش توضیحاتی دقیق ارائه کند.
طبق اعلام اتاق بازرگانی، سلاح ورزی در دو حوزه به سخنان رییس بانک مرکزی، ابهام وارد کرده است. او گفته: رییسکل بانک مرکزی اعلام کرده است که از میان ۲۵۰ صادرکنندهای که ارز خود را به کشور بازنگرداندهاند، ۷۰ نفر کارتنخواب و از افراد ضعیف جامعه هستند. اما آنچه جای تامل دارد این است که اگر این افراد واقعا کارتنخواب هستند چطور برای آنها کد مالیاتی صادر شده یا حساب بانکی به نامشان گشوده شده، چگونه آنها کد تامین اجتماعی دریافت کرده و مهمتر از آن، بعد از بررسی اتاقهای بازرگانی، وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) نیز صدور کارت این افراد را تایید کرده است؟
نایبرئیس اتاق ایران ادامه داد: تا اواخر شهریور و اوایل مهرماه بر اساس اعلام بانک مرکزی، رفع تعهد ارزی حدود ۱۵ هزار و ۳۶۶ شناسه مربوط به صادرکنندگان در حد صفر بوده که ۳۱۶۱ نفر از شناسهها دارای کارت بازرگانی فعال بودهاند. اما به مابهالتفاوت این دو رقم، یعنی حدود ۱۲ هزار و ۲۰۵ نفر که کارت معتبر نداشتهاند، اصلا پرداخته نمیشود که رقم ۷۰ کارتنخواب در مقابل این ۱۲ هزار صادرکننده بسیار ناچیز است. بنابراین به نظر میرسد، اصل موضوع فراموش شده و تنها برخی اعداد و ارقام بزرگنمایی میشود. نکته حائز اهمیت اینکه، گویی قرار است این نابهسامانی به وجود آمده که عمدتاً ناشی از سیاستگذاری غلط است، متوجه این ۷۰ نفر شود که البته در مورد دقت عبارات به کاربرده شده در مورد آنها نیز ابهام وجود دارد.
انتهای پیام
نظرات