به گزارش ایسنا، بنابراعلام مای اسمارت ژن، در ادامه نگاهی میاندازیم به نشانههای انواع بیش فعالی- نقص توجه و همینطور روشهای تشخیصی و اشتباهات و در ادامه نیز با ارزیابی ژنتیکی اختلالات آشنا خواهیم شد که احتمال بروز اختلالاتی مثل بیشفعالی، طیف اوتیسم و ... را در افراد بررسی میکند و دقت تشخیص را با بررسیّهای ژنتیکی بالا میبرد.
نشانه ها و علایم اختلال بیش فعالی و نقص توجه
کودکان بیشفعال، از نوع کمتوجه، کودکانی هستند که اغلب نمیتوانند به جزییات توجه دقیق داشته باشند و خطاهایی که از آنها سر میزند اغلب از بیتوجهی آنها است. کودکان بیش فعال از نوع تکانه ای نیز صبر و تحمل کمتری دارند.
علائم بیشفعالی کودک از نوع بیتوجهی:
۱. اغلب وسایلش را گم می کند.
۲. فراموش کاری در کارهای روزمره.
۳. در حفظ توجه روی تکالیف و انجام بازیها مشکل دارد.
۴. نمی تواند وظایف و مسئولیتها و تکالیفش را به پایان برساند و در حین انجام کار حواسش پرت میشود و کار را نیمه کاره، رها می کند و سرگرم کار دیگری میشود.
۵. از کارهایی که نیازمند این است که برای مدت زیادی بنشیند و فعالیتی انجام دهد دوری میکند.
۶. اغلب وقتی با او صحبت میشود به نظر میرسد که گوش نمیدهد مثلا حواسش جای دیگری است حتی اگر هیچ عاملی برای حواس پرتی در محیط وجود نداشته باشد.
علائم بیشفعالی کودک از نوع تکانهای:
۱. در بیشتر مواقعی که باید سر جایش بنشیند صندلی را ترک می کند مانند سرکلاس.
۲. اغلب در جاهایی که مناسبتی ندارد میدود و یا از در و دیوار بالا میرود.
۳. اغلب نمیتواند بدون سرصدا به بازی و سایر فعالیتها بپردازد.
۴. روی صندلی وول میخورد و با دست و پاهایش ور می رود یا آنها را تکان میدهد.
۵. اغلب در حال حرکت است مثلا نمیتواند یک جا ثابت بماند و اگر مدت طولانی یک جا بماند احساس ناراحتی می کند.
۶. اغلب زیاد حرف می زند.
۷. نمی تواند منتظر نوبتش بماند مثلا در صفها.
زمان تشخیص اختلال نقص توجه و بیش فعالی
تشخیص این اختلال قبل از ۴ سالگی کار بسیار دشواری است و در بیشتر موارد این اختلال در دوران تحصیل ابتدایی و پیش دبستانی تشخیص داده میشود زمانی که نقص توجه موجب افت تحصیلی در کودک میشود اما با ارزیابی ژنتیکی میتوان از احتمال ابتلا به این اختلال درسالهای اولیه زندگی کودک نیز آگاه شد.
دلایل ابتلا کودک به اختلال نقص توجه و بیش فعالی
دلایل ابتلا به بیش فعالی احتمالا ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی است اما موارد دیگری نیز ممکن است باعث ایجاد این اختلال شوند:
. وراثت (ارزیابیهای ژنتیکی اختلالات این مورد را مورد بررسی قرار میدهند.)
. عفونت در هنگام دوران جنینی
. مصرف الکل و سیگار در مادر هنگام بارداری
. بدرفتاری در دوران کودکی
. تغییر مکرر سرپرست کودک
تشخیص اختلال بیش فعالی و نقص توجه برای کودکان
نشانه های اختلال ADHD یا بیش فعالی و نقص توجه عمدتا در پیش دبستانی یا دبستان، زمانی که کودک دچار مشکلاتی در مدرسه و درس میشود، تشخیص داده میشوند.
بسته به رویکردهای روانشناس، تست های تشخیصی مختلف انتخاب میشود. تست های پرسشنامه ای، ژنتیکی و مصاحبه ای انجام می شود و همچنین ممکن است از نوارهای مغزی نیز برای ارزیابی استفاده شود.
با توجه به اینکه، وراثت نقش بسیار مهمی در اختلال بیش فعالی و نقص توجه بازی میکند، تست ژنتیکی میتواند بسیار به روند تشخیص کمک کند. امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی با استفاده از داده های ژنتیکی کودک میتوان ریسک ابتلای کودک به اختلال ADHD را فهمید.
با این کار، از سنین بسیار پایین که همان سنین طلایی رشدی و یادگیری کودک است، می توان به او کمک کرد تا مشکلات ناشی از این اختلال، برای او کمرنگ تر شود.
تشخیصهای اشتباه اختلالات
اختلال بیش فعالی و نقص توجه میتواند با اختلالات دیگری از جمله اختلال نافرمانی مقابله جویانه، اختلال اتیسم، اختلال یادگیری، کم توانی هوشی، اختلال دلبستگی واکنشی اشتباه گرفته شود. اگر تشخیص صحیح نباشد و ریشه بیماری به درستی شناسایی نشود، قطعا درمان نیز مسیر درستی را طی نخواهد کرد.
به عنوان مثال در اختلال نافرمانی کودک به دلیل مقاومت در مقابل دستورات و درخواست دیگران تکالیفش را انجام نمی دهد و یا به مدرسه نمی رود و این رفتار ها ناشی از نافرمانی کودک است اما در اختلال تقص توجه، کودک به علت عدم توانایی حفظ تمرکز و فراموشکاری و تکانشگری در انجام تکالیفش دچار مشکل می شود.
در مثالی دیگر برای افتراق اختلال اتیسم از ADHD باید این نکته را در نظر داشته باشیم که کودک اتیسم به علت مشکلات ارتباطی و انزوا، از سوی همسالان طرد می شود در حالی که ADHD کودک به دلیل خودکنترلی ضعیف یا تکانشگری در ارتباط با همسالان دچار مشکل می شوند.
با توجه به اینکه درمان های دارویی هم علاوه بر رفتاردرمانی برای این کودکان در نظر گرفته می شود برای تشخیص دقیق تر اختلال، تست ژنتیکی توصیه می شود.
مجموعه مای اسمارت ژن، در این راستا برای کمک به کودکان و خانواده ها، ارزیابی جامع ژنتیکی مرتبط با اختلالات ذهنی را ارایه می دهد که برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره ۶۶۰۵۱۸۵۵ تماس حاصل کنید.
انتهای رپرتاژ آگهی
نظرات