به گزارش ایسنا، بنابراعلام قنادباشی، خمیر مایه در واقع مخمری است که سرعت ور آمدن خمیر را افزایش می دهد.
خمیر مایه ابداعی در نان و کیک مدرن
خمیر مایه نانوایی در ایران در سه نوع خمیرمایه خشک فوری، خمیرمایه خشک فعال و خمیرمایه تازه تولید می گردد که هر سه این محصولات، در کشورمان تولید و به بازار عرضه می شود.
خمیر مایه نانوایی (Baking Yeast) یکی از صدها گونه مخمر شناسایی شده که با عنوان علمی Saccharomayces Cerevisiae (ساکارومایسس سرویزیه) شناخته می شود.
این خمیر مایه ، موجودی ذره بینی است که در نتیجه رشد آن در خمیر، گاز کربنیک و سایـر مـواد آلی تولید می شود. گاز کربنیک حاصله باعث افزایش حجم، پوکی و تخلخل نان و سایر ترکیبات آلی، سبب افزایش ارزش تغذیه ای و عطر و طعم خوش نان می گردند.
ضررهای جوش شیرین و فواید استفاده از خمیر مایه در نان
در طی سالهای دهه ۱۹۴۰ میلادی و در بحبوحه جنگ دوم جهانی، با توجه به شرایط ویژه آن دوران جوش شیرین برای اولین بار توسط قوای انگلستان برای استفاده در نان تولیدی وارد مملکت گردید که با توجه به ارزانی و سهولت استفاده به تدریج فراگیر شد، به طوری که برای سالیان متمادی جز لاینفک نان تولیدی کشور محسوب می شد.
غذای اصلی مردم از گندم تهیه می شود که کامل ترین گیاه از نظر تغذیه ای محسوب می شود. استفاده از جوش شیرین در صنعت نانوایی در ایران موجب شده که این ماده به جای تامین انرژی و ریز مغذی های مورد نیاز بدن، عامل اصلی بیماری هایی چون زخم معده، سرطان روده و معده، کم خونی، پوکی استخوان و تاثیرگذار در بیماریهایی چون آلزایمر، بیماریهای کلیوی و عروقی شود.
اختلال در جذب عناصری چون آهن، کلسیم، فسفر، روی و ... از دیگر عوارض استفاده از جوش شیرین در تولید نان شمرده می شود. از دیگر ویژگیهای این ماده، پایین آمدن ماندگاری نان و بیاتی زودرس، بد رنگی و بد طعمی و ضایعات فراوان نان است که منجر به زیان سالانه یک میلیارد دلار به بیت المال می گردد.
این ماده صنعتی که متاسفانه تنها در ایران از آن در پخت نان استفاده می شود و در هیچ منبع بین المللی، به عنوان پوک کننده مطرح نبوده، جانشین خمیر مایه ایی گردیده که منبعی سرشار از موادغذایی است.
در عوض، در صورت استفـاده از نانی کـه فرایند تخمیر در آن به صورت صحیح و اصـولی انجام شده باشد، نه تنـها هیچکدام از بیماریهایی که در اثر استفاده از جوش شیرین ذکر گردید بروز نخواهد یافت؛ بلکه ماندگاری نان بالا رفته، ضایعات از بین می رود، نان خوش طعم و عطر گردیده و جذب مواد مغذی در نان تسهیل می گردد.
از طرفی خمیر مایه منبعی سرشار از ویتامینهای گروه B و پروتئین است که موجب افزایش ارزش تغذیه ای نان می گردد و موجب تامین انرژی کافی و درصد بالایی از مواد مغذی مورد نیاز بدن انسان و به خصوص قشر کم بضاعت جامعه که نان غذای اصلی سفره آنهاست، می گردد.
تهیه و تولید خمیر مایه
در فرآیند تولید خمیر مایـه مواد مختلفی به عنـوان ریزمغـذی مانند ازت، فسفـر، روی و...نقش مهمـی ایفا می نمایند که نبود هرکدام باعث اختلالاتی چون رشد نارس یا عدم رشد، افت اکتیویته مخمر، آلودگی خط تولید و ... می گردد.
تولید خمیر مایه طی یک فرآیند بیوتکنولوژیک در کارخانه های مدرن و در محیطی کاملا استریل و بهداشتی صورت می گیرد.
ابتدا سوش (بذر) اولیه و نارس با ماده قندی تغذیه شده و پس از تکمیل مراحل رشد، در واحدهای تصفیه (جداکننده) و فیلترپرس، به صورت خمیر وارد دستگاه خشک کن می شود. پس از فرآیند خشک سازی در بسته بندی های معمولی یا وکیوم آماده عرضه به بازار می گردد.
صنعت خمیر مایه در ایران
اولین واحد تولید خمیر مایه نانوایی در ایران در سال ۱۳۴۶ در شهرستان شهریار با بهره گیری از تکنولوژی آمریکا شروع به فعالیت نمود.
در سال های اولیه دهه هشتاد، تعداد پنج واحد تولیدی دیگر به این جمع اضافه گردید و در حال حاضر دو واحد دیگر در آستانه بهره برداری است.
پراکندگی این کارخانه ها در استانهای تهران، آذربایجان شرقی، خراسان، خوزستان، چهارمحال و بختیاری، لرستان و کرمانشاه است. این واحدها مجموعا ظرفیت تولید ۴۰,۷۰۰ تن خمیرمایه را در سال دارند.
انواع خمیر مایه و تفاوت ها آن ها
خمیر مایه ها به سه دستی زیر تقسیم می شوند :
بهترین خمیر مایه را از کجا بخریم
فروشگاه آنلاین قنادباشی سعی کرده تا بتواند بهترین خمیر مایه های مورد نیاز مشتریان را در اسرع وقت در اختیار آنها قرار دهد. لذا تا این لحظه سفارش آنلاین محصولات «گل مایه» در بسته بندی های ۱۰۰ گرمی و ۵۰۰ گرمی و « ناب مایه» را برای مشتریان عرضه می کند.
البته بدلیل اینکه فعالیت اصلی خمیر مایع رضوی در حوزه صادرات است، کمتر این محصول در بازار داخلی عرضه می شود. به همین خاطر در سبد کالای این بخش از فروشگاه آنلاین قنادباشی دیده نشده است.
انتهای رپرتاژ آگهی
نظرات