به گزارش ایسنا، دکتر افشین استوار با بیان اینکه حدود 50 درصد از شکستگیهای استئوپروتیک در بین کسانی اتفاق میافتد که سابقه یکبار شکستگی ناشی از پوکی استخوان داشتهاند، گفت: آگاهی، تشخیص و درمان پوکی استخوان که مسبب ایجاد شکستگی است حتی در پیشرفتهترین کشورهای دنیا مورد غفلت قرار گرفته و تنها به درمان شکستگی اکتفا میشود.
وی ادامه داد: از این رو با تشخیص و درمان پوکی استخوان در افراد مبتلا به شکستگی اولیه و ارائه خدمات پیشگیری از شکستگی ثانویه میتوان از تعداد بالایی از شکستگیهای استئوپروتیک جلوگیری کرد.
دکتر استوار افزود: یکی از اقدامات مهم بینالمللی در این زمینه راهاندازی خدمات جامع در قالب نظام یکپارچه پیشگیری از شکستگی (Fracture Liaison Services) است که در دنیا با نام اختصاری FLS شناخته میشود.
وی با بیان این که این برنامه بهمنظور شناسایی و درمان بیمارانی که به دلیل پوکی استخوان دچار شکستگیهای اولیه شدهاند، طراحی شده و در بسیاری از کشورهای دنیا در حال اجراست، گفت: هدف از طراحی و استقرار این نظام، شناسایی موارد و اطمینان از ارزیابی عوامل خطر شکستگی و در صورت لزوم درمان مناسب پوکی استخوان در بیماران دچار شکستگی اولیه ناشی از آن است.
رئیس مرکز تحقیقات استئوپروز پژوهشگاه علوم غدد خاطرنشان کرد: مطالعات متعددی نشاندهنده هزینه-اثر بخشی این بسته خدمتی هستند، لذا این بسته خدمتی توسط بسیاری از کشورها بومیسازی شده و مورد استفاده قرار گرفته است.
دکتر استوار ادامه داد: در ایران نیز با توجه به شیوع بالای استئوپروز و نیز افزایش سن جمعیت، راه اندازی این خدمات ضروری بنظر میرسد. از این رو در برنامهای مشترک با دفتر بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت، فعالیتهای مرتبط شامل تدوین گایدلاین کشوری و نیز پروتکل اجرایی راه اندازی مراکز در مرکز تحقیقات استئوپروز پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم تهران آغاز شده و ضمن مرور متون مرتبط و استخراج موارد مورد نیاز، نرم افزار ثبت ارائه خدمات در مراکز طراحی شده است.
بر اساس اعلام پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم تهران، وی افزود: در فاز پایلوت، این برنامه در چهار مرکز در شهرهای تهران، گرگان، ساری و کاشان در حال اجراست.
انتهای پیام
نظرات