• پنجشنبه / ۲۰ شهریور ۱۳۹۹ / ۱۰:۵۲
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 99062015141
  • منبع : نمایندگی دانشگاه اصفهان

زخم کهنه ای که در شاهین شهر سر باز کرد

زخم کهنه ای که در شاهین شهر سر باز کرد

ایسنا/اصفهان چند روز از ماجرای محبوس کردن کودکان کار در زیر زمین اداره بهزیستی شاهین شهر می گذرد؛ اتفاق تلخی که از زمان انتشار رسمی خبر آن تاکنون حواشی زیادی به همراه داشته است.

حالا با گذشت چند روز به نظر می رسد با برکناری رئیس و معاون اداره بهزیستی شاهین شهر، افکار عمومی قدری آرام گرفته، اما این مسکن موقت برای درمان معضل کودکان کار و خیابانی تاثیر چندانی ندارد و تا زمانی که ساز و کار دقیقی برای ساماندهی کودکان کار تعریف نشود، این مطالبه مردمی و آسیب اجتماعی همچنان پا برجاست.

مرضیه فرشاد، مدیرکل بهزیستی استان اصفهان، صبح روز شنبه (۱۵ شهریور ماه) ماجرای محبوس کردن کودکان در زیر زمین اداره بهزیستی شاهین شهر را تایید کرد و قول بررسی دقیق و برخورد با خاطیان این ماجرا را داد. مدیرکل بهزیستی استان عصر همان روز اعلام کرد که نتایج بررسی های اولیه تیم بازرسی اداره کل بهزیستی استان اصفهان در خصوص ماجرای بهزیستی شاهین شهر، نشان می‌دهد این اتفاق در یک فرآیند غیرکارشناسی در مجموعه بهزیستی شهرستان صورت گرفته است، بر همین اساس در اقدام اولیه، خاطیان این ماجرا از مسئولیت تعلیق شدند. او این را هم اضافه کرد که در سطح شهرستان تصمیمی گرفته شده که همه جوانب کارشناسی آن لحاظ نشده و اجرای این تصمیم در ساعات پایانی پنج شنبه شب، بهزیستی شهرستان را دچار تصمیمات غیر کارشناسی کرده است.

به گزارش ایسنا، حبیب الله مسعودی فرید، معاون اجتماعی بهزیستی کشور نیز با اشاره به صدور حکم عزل رئیس و معاون بهزیستی شاهین شهر و پیگیری تخلف اداری آنها، اگرچه اتفاق افتاده برای این کودکان را مصداق کودک آزاری و تخلف دانسته، اما این نکته را هم یادآور شده که این کودکان در طرح ضربتی فرماندهی شاهین شهر شناسایی شده بودند، درحالی بهزیستی با طرح های ضربتی موافق نیست. ضمن اینکه این طرح ضربتی روز پنجشنبه شروع شده که روز مناسبی برای اجرای طرح های ساماندهی نیست.

این درحالی است که مسئولان شهرستان شاهین شهر تاکنون درخصوص چرایی اجرای این طرح ضربتی و زمان اجرای آن، بدون درنظر گرفتن زیرساخت ها و تدابیر لازم توضیحی نداده اند.

طومار و گلایه های مردمی از مزاحمت کودکان خیابانی

علی فتحی، رئیس شورای اسلامی شاهین شهر در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینکه این کودکان در واقع متکدی بوده اند، می‌گوید: جمع آوری این کودکان جزو وظایف قانونی شهرداری است، اما بقیه کار به عهده شهرداری نیست.

او به نارضایتی زیاد مردم شاهین شهر و نامه‌نگاری‌های متعدد برای جمع آوری این کودکان از سطح شهر اشاره و خاطرنشان می‌کند: فیلم های زیادی از مزاحمت این کودکان در فضای مجازی پخش شده بود و  شاید بیش از صد طومار و مطالبه مردمی داشته ایم، حتی خودم چندین بار شاهد مزاحمت آنها بودم و سر چهار راه روی ماشینم خط کشیدند!

رئیس شورای اسلامی شاهین شهر با اشاره به این مطالبات و شکایات مردمی، توضیح می دهد: چند روز قبل از اتفاقی که پنج شنبه هفته گذشته افتاد، جلسه ای در فرمانداری شاهین شهر با حضور مسئولان شهرستان برگزار و تصمیم گرفته شد این کودکان از سطح شهر جمع آوری شوند. براساس قانون، جمع آوری کودکان کار و متکدیان هم جزو وظایف ذاتی شهرداری است، اما این‌که بعد در عمل چه اتفاقی افتاد خبر ندارم و خودم هم از طریق رسانه ها متوجه این اتفاق شدم.

وی که معتقد است نگهداری و ساماندهی این کودکان اهمیت بیشتری از جمع آوری آنها دارد، ادامه می دهد: البته جوسازی زیادی در این چند روز صورت گرفت، وگرنه اینطور نبود که این کودکان زندانی شده باشند، زیرزمین اداره بهزیستی هم متروک و بدون منفذ نبوده، بلکه یک فضای اداری بوده که نگهبان هم داشته، اما نگهبان برای ساعتی رفته و برگردد، اما در این مدت کودکان سر و صدا کرده و مردم جمع شده بودند. قرار بوده این کودکان چند ساعتی بمانند تا جایی برای آنها پیدا کنند و منتقل شوند، ولی یک دفعه جوی ایجاد شد که حواشی بعد از آن را رقم زد.

شروع ماجرا با انتشار فیلم مزاحمت کودکان خیابانی در فضای مجازی

نوید مسائلی، مدیرعامل موسسه مردم نهاد طلوع مهر و دوستی اصفهان هم در گفت و گو با ایسنا، می گوید: اصل ماجرا از وقتی شروع شد که فیلمی در فضای مجازی منتشر شد که نشان می داد کودکان کار در شاهین شهر و سر چهار راه ها برای مردم مزاحمت ایجاد می کردند و شهروندان گلایه های زیادی نسبت به این موضوع داشتند.

او ادامه داد: همان زمان از شورای شهر شاهین شهر با من تماس گرفتند و گفتند شما به عنوان کسی که چندین سال است با این کودکان کار کرده اید چه پیشنهادی در این باره دارید و من هم گفتم با پرس و جویی که از بچه ها کردیم می دانم بسیاری از کودکان از اصفهان به شاهین شهر می آیند، دلیل‌شان هم این بود که ماموران شهرداری شاهین شهر برخورد جدی نمی کنند و کاری به کارشان ندارند، ولی در اصفهان اینطور نیست، از طرف دیگر شهروندان شاهین شهر هم رفت و آمد زیادی در شهر دارند و در شلوغی بهتر می توانند کار کنند. باتوجه به این مسائل پیشنهاد دادم حتما جلسه ای با بهزیستی برگزار و ساز و کاری تعریف کنند تا این کودکان ساماندهی شوند، همانطور که در اصفهان با حمایتی که شورای اسلامی شهر اصفهان داشت برای ماموران پیشگیری و تخلفات شهری جلسات آموزشی برگزار و بر برخورد درست با این کودکان تاکید شده است.

این فعال اجتماعی و حامی کودکان کار و خیابانی، با اشاره به اینکه وقتی ماموران شهرداری این کودکان را از سطح شهر جمع آوری می کنند، قاعده این است که باید تحویل بهزیستی بدهند، می افزاید: بهزیستی باید مکان مناسبی برای نگهداری ایجاد کرده و بعد با خانواده هایشان تماس بگیرد تا ببینند آیا مدرک هویتی دارند، آیا خانواده ای دارند، سرپرست خانواده بیکار و یا آسیب دیده است؟

وی با یادآوری اینکه ۹۰ درصد این کودکان کار از اتباع خارجی هستند که فرهنگ آنها ایجاب می کند از کودکی کار کنند ولی تنها ۱۰ درصد واقعا نیازمند مالی هستند، توضیح می دهد: وظیفه اداره بهزیستی است که وضعیت تک تک خانواده را بررسی کند و از خانواده هایی که نیاز مالی شدید ندارند تعهد بگیرد کودکان را مجبور به کار نکنند، حتی این خانواده ها را به اداره اتباع و امور مهاجرین خارجی معرفی کنند تا از کار کردن آنها جلوگیری شود. همچنین کودکانی که واقعا شرایط بدی دارند و بدسرپرست یا بی سرپرست هستند به مراکز شبانه روز نگهداری بهزیستی با عنوان خانه های کودک فرستاده شوند. بنابراین چهار ضلع بهزیستی، اداره اتباع و امور مهاجرین خارجی، شهرداری و خیریه ها و سازمان های مردم نهاد باید با همدیگر همکاری کنند تا وضعیت کودکان به صورت دقیق بررسی و برای هر کدام متناسب با شرایط تصمیم گیری شود.

خانواده کودکان کار بیشتر از فقر فرهنگی رنج می برند تا فقر مالی

وی بار دیگر با یادآوری اینکه بیشتر این کودکان وضعیت مالی خانوادگی خیلی سخت و در حدی که محتاج نان شب باشند ندارند، افزود: ما هر روز با این کودکان سر و کار داریم و می بینیم در بیشتر موارد پدر خانواده کارگر ساده است، ولی آنقدر نیازمند نیست که مجبور باشد فرزندش را سر کار بفرستد و بیشتر از فقر فرهنگی رنج می برند تا فقر مالی.

مدیرعامل موسسه مردم نهاد طلوع مهر و دوستی اصفهان درخصوص اتفاقی که در اداره بهزیستی شاهین شهر افتاد هم می گوید: اداره بهزیستی شاهین شهر بستر را مهیا نکرده بود و یک مرتبه ۱۰ کودک را جمع آوری کرده و به آنها تحویل داده بودند، درحالی که اگر بستر فراهم نیست باید حداقل یکی یکی جمع آوری کرده و با خانواده هایشان تماس می گرفتند، اما می خواستند مشابه کاری که در تهران انجام می شود در طرح ضربتی و یک شبه این مشکل را حل کنند.

مطالبه چندین ساله برای تعریف ساز و کار ساماندهی کودکان کار

وی تاکید می کند: چندین سال است می‌گوییم اگر در اصفهان ساز و کاری تعریف نشود، وضعیت کودکان کار مثل تهران می شود و دیگر نمی‌توان آن را کنترل کرد، با اینکه در اصفهان هنوز تعداد کودکان کار اینقدر زیاد نیست، اما متاسفانه تا وقتی جامعه آماری بالا نرود، بحران حساب نمی شود و فکری برای آن نمی کنند، به خاطر همین فعلا کودکان کار اولویت اصلی نیست و طلاق و اعتیاد به خاطر شیوع بیشتر در جامعه در اولویت آسیب های اجتماعی هستند.

بار کم کاری مسئولان بالادستی به گردن یک مقصر می افتد

این فعال اجتماعی و حامی کودکان کار درباره برکناری رئیس بهزیستی شاهین شهر می گوید: این که مدیری برکنار شود فقط برای دلگرمی اذهان عمومی است و به نظر من برکناری این مدیر بیشتر اقدامی نمایشی است تا ریشه ای، درحالی که فعالان مدنی و کارشناسان با اینگونه اقدامات مخالف هستند چون در واقع متولی که ساز و کار ساماندهی کودکان را ایجاد نکرده باید پاسخگو باشد. کارگروهی باید در استانداری اصفهان برای ساماندهی کودکان کار تشکیل شود و دستگاه های اجرایی مختلف موظف به حضور و مشارکت در این کارگروه هستند، اما مشکل اصلی تشکیل نشدن این کارگروه است. وقتی چنین اتفاقی می افتد فقط یک نفر مقصر معرفی می شود، درحالی که چنین اتفاقی به خاطر کم کاری مسئولان بالادستی اتفاق افتاده است.

مسائلی خواستار فرهنگ سازی و آموزش مردم برای مواجهه با کودکان کار شده و می گوید: مردم باید بدانند با کودکان کار چطور برخورد کنند، برخی با مهربانی زیاد، باعث زیاد شدن درآمد این کودکان و تشویق خانواده هایشان به فرستادن آنها سر کار می شوند، درحالی که برخی با این کودکان بدرفتاری می کنند که آسیب های خودش را به دنبال دارد.

اگرچه مدیرکل بهزیستی استان اصفهان از پیگیری اصحاب رسانه برای انتشار اخبار موثق در این خصوص قدردانی و اعلام کرده بود در مرحله اول، خاطیان این ماجرا از مسئولیت تعلیق شدند و تیم بازرسی بهزیستی در حال بررسی دقیق ماجرا و تکمیل اطلاعات است، اما هنوز اطلاعات بیشتری در خصوص دلایل اصلی این اتفاق و علت چنین ناهماهنگی اعلام نشده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha