مجتبی بیهقی با حضور در تحریریه ایسنا به مناسبت روز خبرنگار و در گفتوگو با خبرنگاران اظهار کرد: ما در حال مدیریت و حفاظت از ۸۳۵ کیلومتر مرز هستیم که ۳۰۰ کیلومتر از این مرز به افغانستان تعلق دارد و ۵۳۵ کیلومتر مابقی متعلق به ترکمنستان است. با ترکمنستان ۳ دروازه مرزی داریم که همه این دروازهها به جز مرز ریلی سرخس بسته هستند و در این مرز ریلی واردات و صادرات انجام میشود.
معاون اجتماعی مرزبانی خراسان رضوی ادامه داد: ما دارای چهار دروازه رسمی هستیم که عبارتند از دروازه دوغارون، دروازه ریلی و ترانزیتی سرخس، دروازه لطف آباد و باجگیران که چهار مرز رسمی ما هستند.
مرز ریلی هرات-خواف تا انتهای سال به بهرهبرداری میرسد
وی اضافه کرد: با افغانستان مرز ریلی نداریم که در حال ساخت آن هستیم. این مرز در محدوده هرات-خواف است و مجری طرح نیز ایران است. تقریبا ۹۸ درصد از کار به پایان رسیده، از خواف تا نقطه مرزی ریل به اتمام رسیده و فقط مقدار کمی از کار در کشور افغانستان باقی مانده که تا پایان سال افتتاح میشود. به نظر میرسد که این قطارها مسافربری نباشند و در راستای تجارت استفاده شوند، زیرا اگر این قطار ها مسافری شوند باید گمرک درآنجا مستقر شود.
دستگیری ۲۶ هزار اتباع افغانی در مرزهای استان
بیهقی در خصوص دستگیری اتباع افغانی که قصد ورود غیر قانونی به ایران را دارند، اظهار کرد: ما در سال گذشته ۲۶ هزار نفر از اتباع افغانستان که از دروازههای غیر رسمی و به صورت غیر قانونی وارد کشور شده بودند را در مرز های خراسان رضوی دستگیر کردیم. در مرز ترکمنستان مشکلی نداریم و بیشتر مهاجرتهای غیر قانونی ما به ایران در مرز افغانستان اتفاق میافتد.
وی عنوان کرد: هدف بیشتر این اتباع از مهاجرت به ایران مسئله اقتصادی است و فقط برای کار به ایران مهاجرت میکنند و روز به روز تعداد این اتباع افزایش پیدا میکند. مهاجرین براساس اطمینانی که از کسب شغل در ایران دارند مهاجرت میکنند و برخی از این مهاجرین به دلیل اینکه شغلشان در ایران محفوظ است وارد کشور می شوند، همچنین کمتر از ۱۰ درصد از مهاجرین غیرقانونی افغانستان، زنان هستند که همراه همسر، پدر یا برادر خود وارد ایران میشوند که این ها نیز با هدف مسائل اقتصادی و کار مهاجرت میکنند و در این بین افراد مجرد بسیار محدود است.
۹۷ درصد افرادی که قصد ورود غیرقانونی به کشور دارند را دستگیر میکنیم
بیهقی تاکید کرد: ما تنها در مرز مستقر نیستیم و لایه دوم سپاه و بعد از آن نیروی انتظامی است که در مرز مستقر هستند و براین اساس معمولا به ندرت کسی میتواند به صورت غیر قانونی از مرز عبور کند. حدود ۹۷ درصد از این اتباع که قصد دارند غیر قانونی وارد شوند را دستگیر میکنیم و به اداره اتباع تحویل میدهیم.
وی ادامه داد: ما مواردی که افراد در ماشینها برای عبور مخفی و جاسازی میشوند را به هیچ عنوان نداشتیم و فقط یک مورد در سال ۹۰ بود که در پشت یک تریلی مخفی شده بودند که در بازرسیها دستگیر شدند. اتباعی که قصد دارند به صورت غیر مجاز وارد ایران شوند معمولا در نقطه صفر مرزی دستگیر میشوند. ما دستگاههای الکترو اپتیکی داریم و شبانهروز مرز را رصد میکنیم همچنین در روز دیدهبانهای مستقر در مرز این وظیفه را برعهده دارند.
هوشمندسازی مرزها از اولویتهای مرزبانی است
معاون اجتماعی مرزبانی خراسان رضوی اظهار کرد: پایش تصویری در مرز افغانستان وجود دارد که ۱۰۰ کیلومتر را رصد میکند و این پایش تصویری در ۲۰۰ کیلومتر باقیمانده به دلیل کمبود بودجه و صعبالعبور بودن مسیر وجود ندارد. فرماندهی مرزبانی ناجا اولویت خود را بر هوشمندسازی مرزهای کشور به خصوص مرزهای شرقی گذاشتهاند.
زندگی در نوار مرزی قوانین خاص خودش را دارد
وی ادامه داد: از اقداماتی که معاونت اجتماعی و روابط عمومی انجام میدهد، آموزش همگانی مردم در خصوص هشدارها و توصیههای مرزی است، به عنوان مثال بخشی از مرز تا نقطه صفر مرزی زمینهای کشاورزی است که در راستای اجرای تدابیر عملیاتی مقام معظم رهبری، ما تابلوهای حریم امنیتی مرز را در این مکانها قرار دادیم و برای این دوستان کشاورز و دامدار کارتهای ترددی را صادر کردیم، همچنین ساعاتی را تعیین کردیم که قبل و بعد از این ساعات در مرز رفت وآمد نکنند. بنابراین زندگی در نوار مرزی قوانین خاص خودش را دارد و هماهنگی با نیرو های نظامی مرزی و حوزه مردمی بسیار ضروری و اجتناب ناپذیر است.
بیهقی تاکید کرد: امینت مرزهای ما نسبت به گذشته بسیار بهتر است و مرزنشینان به هیچ عنوان احساس ناامنی نمیکنند. همچینن گزارشی درباره راهزنیهای مرزی وجود ندارد و تنها سرقتهایی در منطقه مرزنشینان وجود دارد که سرمنشأ آن داخلی است.
درخواست داریم خیابانهایی به نام شهدای مرزبانی نامگذاری شود
وی خاطرنشان کرد: نکته حائز اهمیتی که مقام معظم رهبری نیز اشاره کردند، شهدای مرزی هستند که بسیار مظلوم واقع شدهاند و در دیدارهایی که با خانواده شهدا داریم، این عزیزان بسیار خواستههای ناچیزی دارند و بعضی از مادران شهدا دوست دارند عکس فرزند شهیدشان را در اتوبانها و خیابانهای شهر ببینند.
بیهقی اضافه کرد: بنده در طول خدمتم پیگیر این مسئله شدم که مکانی همچون میدانها، پارکها و... به نام شهدای مرزبانی مشهد ثبت شود و مکاتبات زیادی داشتیم با اعضای شورای شهر و شهرداری و نمایندگان مجلس اما متأسفانه تاکنون این خواسته ما محقق نشده و این مسئله دغدغه ما و خانواده شهدا است. همچین تعداد شهدای مرزبانی در خراسان رضوی ۲۴۶ شهید است که این شهدا از سربازان و کادر هستند و امیدواریم دغدغه خانواده عزیز این شهدا به زودی حل شود.
انتهای پیام
نظرات