به گزارش ایسنا، دکتر سیما سادات لاری در نشست ویدیو کنفرانسی با خبرنگاران، گفت: شش ماه است که از آغاز کرونا در کشور می گذرد، بیماری که همه جهان را درگیر خودش کرده و شرایط اجتماعی، اقتصادی و... را تحت تاثیر خودش قرار داده است.
وی افزود: تاکنون میزان ابتلا در دنیا از مرز ۲۲ میلیون نفر گذشته است و این بیماری ۷۸۰ هزار نفر در دنیا تلفات داشته است. در کشور ما نیز میزان فوتیها در آستانه ۲۰ هزار نفر است. البته هنوز هم نادانستههای ما در برابر دانستههای ما درباره این ویروس بسیار زیاد است. مطمئنا مردم و کادر بهداشت و درمان متحمل رنجهای زیادی شدند. خیلیها عزیزانشان را از دست دادهاند. این سردرگمی و بلاتکلیفی که برای برنامهریزیهای اقتصادی و زندگیمان وجود دارد، ممکن است همه ما را آزار دهد. در عین حال همه میدانیم که میتوانیم در بحرانها تهدیدها را به فرصت بدل کنیم. هوشمندانهترین روش این است که خودمان را با شرایط تطبیق دهیم و یک سبک زندگی جدید کرونایی را انتخاب کنیم.
هنوز هیچ واکسنی از کرونا مورد تایید سازمان جهانی بهداشت نیست
لاری با بیان اینکه همه دنیا از جمله کشور ما به شدت با آخرین متدها درگیر تهیه واکسن برای این بیماری هستند، گفت: البته هنوز هیچ واکسنی مورد تایید سازمان بهداشت جهانی نیست. البته نباید ناامید باشیم، اما ممکن است مانند بسیاری از بیماریها مانند ایدز، هیچ واکسنی هم برایش پیدا نشود. بنابراین بهترین راه این است که سبک زندگی مطابق با کرونا را پیش بگیریم. آنچه که مسلم است این است که با اصول پیشگیری مانند فاصله گذاری، استفاده از ماسک و شست و شوی مداوم دستها میتوانیم از ابتلا به این بیماری پیشگیری کنیم.
وی ادامه داد: به هر حال به دلیل مسائل اقتصادی، بازگشاییها باید انجام میشد و بنابر اقتضای بازگشایی، پروتکلهای بهداشتی تدوین شدند. حال برای اینکه سلامت بمانیم و بازگشاییها هم ادامه یابد، باید پروتکلهای بهداشتی رعایت شود. ما همواره در پی این بودیم که قانون از افرادی که ماسک میزنند و پروتکلهای بهداشتی را رعایت میکنند، در برابر کسانی که این کار را انجام نمیدهند و سلامت دیگران را با مخاطره مواجه میکنند، حمایت کنیم. بر این اساس یکسری تمهیدات قانونی در مصوبه ستاد ملی کرونا در ۲۵ مرداد ماه در نظر گرفته شده است.
تفویض اختیار به دستگاه ها درباره مجازات متخلفان پروتکل های کرونا
وی در این باره افزود: به این ترتیب این تفویض به بالاترین مقام دستگاه و مدیرکلها داده شده که اگر در ادارات کسانی پروتکلها را رعایت نمیکنند، میتوانند بدون اینکه این افراد به هیات های بدوی رسیدگی به تخلفات ارجاع شوند، بندهای مجازات توبیخ کتبی و حتی تا کسر حقوق برایشان اعمال شود.
لاری تاکید کرد: در واحدهای صنفی نیز کسانی که پروتکلها را رعایت نمیکنند، ابتدا اخطار می گیرند و بعد از ۵ و سپس ۱۰ روز، تعطیلی صنف اتفاق میافتد. از همه مردم می خواهیم پروتکلها را رعایت کنند. در عین حال ماه محرم را در پیش داریم که فرصتی برای بزرگداشت امام حسین (ع) است، اما با توجه به شرایط کرونا این روند نمی تواند مانند سالهای گذشته انجام شود. بر این اساس امیدواریم همه به پروتکلها و دستورالعملهای بهداشتی محرم عمل کنند.
هزینه هر بیمار کرونایی در بیمارستانها چقدر است؟
لاری پاسخ به سوال ایسنا درباره هزینه هر بیمار کرونایی در بیمارستانها و میزان پرداخت سازمانهای بیمهگر در این زمینه، گفت: در هزینههای درمانی کرونا تمام سعی بر این شده است که کمترین فشار به بیماران آید. اگر کسی نیاز به بستری در آی سی یو نداشته باشد، در بیمارستان دولتی حدود ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان هزینه فرد می شود. اگر نیاز به آی سی یو داشته باشد، اما داروی خاصی نخواهد به طور متوسط ۵ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان هزینهاش میشود. البته این هزینه برای کسانی است که پوشش بیمهای ندارند. اگر کسی بیمه داشته باشد ۱۰ درصد این مبالغ را میپردازد. در عین حال افرادی که بضاعت مالی ندارند، میتوانند از طریق مددکاری بیمارستان کمک دریافت کنند. در بیمارستانهای خصوصی این هزینه بین دو تا ۲.۵ برابر است.
وی افزود: کسانیکه جزو گروههای آسیبپذیر بودند و یا از طریق مراکز ۱۶ ساعته و ۲۴ ساعته اقدام کردند، تست مولکولیشان رایگان بوده است. در عین حال کسانیکه جزو گروههای آسیبپذیر نبودند، نرخ دولتی تست برایشان ۲۳۰ هزار تومان بوده است و نرخ مراکز خصوصی هم حدود ۴۵۰ تا ۵۲۰ هزار تومان است.
هر بیمار کرونا، چند روز در بیمارستان بستری می شود؟
لاری ادامه داد: تاکنون ۹۱ هزار مورد از مدارک بیماران بستری مبتلا به کرونا به بیمه سلامت ارسال شده که به طور متوسط ۵۴۰ هزار روز بستری را بیمه سلامت پوشش داده است؛ یعنی هر بیمار شش روز به طور متوسط در بیمارستان بستری بوده است. در عین حال بیمه سلامت تغییراتی در گایدلاینها ارائه داده و محدودیتهایی را برداشتند و تغییراتی در آزمونهای وسع دادهاند.
حضور ۷۵۰۰ ناظر بهداشت محیط در حوزه های کنکور سراسری
وضعیت رعایت پروتکل های در کنکور سراسری
وی در پاسخ به سوال دیگر ایسنا درباره وضعیت رعایت پروتکلها در کنکور سراسری، افزود: حدود ۷۰۰۰ تا ۷۵۰۰ ناظر بهداشت محیط در سراسر حوزههای کنکور حضو دارند. طبق تصاویری که برایم از استانهای مختلف ارسال شده، پروتکلها به خوبی رعایت شده است. از آنجایی که تجربه این کار در آزمون دکترا وجود داشت و شاهد رضایت۹۰ درصدی بودیم، آزمون سراسری نیز به خوبی برگزار میشود. به هر حال فاصلهگذاری بیشتری انجام و قرار شد حوزههای بزرگتری در اختیار قرار گیرد. به نظر میرسد در روزهای آتی هم این آزمون با کمترین آسیب و به خوبی برگزار شود. باید توجه کرد که داوطلبان با کد ملی در سامانه سیب ثبت می شوند و میتوان آنها را رصد کرد.
در موج دوم کرونا هستیم
خوزستان دوران سختی را گذراند
لاری در پاسخ به سوالی درباره وضعیت شیوع کرونا در کشور، گفت: تقریبا در موج دوم کرونا هستیم. بسیاری از استانها موج دوم را تجربه میکنند. برخی از استانهایمان موج دوم را شدیدتر تجربه کردند، برخی استانها خیلی ملایم موج دوم را رد کردند. در برخی استانها مانند خوزستان ۱۰ هفته در پیک قرار داشتیم. خوزستان دوران سختی را گذراند. در عین حال درباره کرونا نمیتوان خیلی اظهار نظر قطعی کرد. زیرا هر رفتاری که انجام دهیم و هر تغییردر رعایت پروتکلهای بهداشتی، دو هفته بعد تاثیرش را بر روی پروتکلهای بهداشتی نشان میدهد و چهار هفته بعد بر روی میزان فوتیها تاثیرش را نشان میدهد.
کاهش ۲۵ تا ۳۰ درصدی بستری های کرونا
وضعیت بد بیماری در مازندران و نگرانی برای برخی استانها
وی افزود: در حال حاضر نسبتا روند نزولی باثبات و آهستهای را داریم طی میکنیم و یک آمار کاهش ۲۵ تا ۳۰ درصد در آمار بستری داریم. وقتی میزان بستری کاهش مییابد، یک نویدی برای ما که در دو هفته آینده، آمار فوتیهایمان هم سیر کاهشی داشته باشد. بخشی از آمار ابتلا به میزان تست و بیماریابی وابسته است. برای برخی استانهایمان نگرانیم. مانند فارس که هنوز پیک خیلی شدیدی را تجربه نکرده است. البته مدیریت خوبی انجام میدهد. استان سیستان و بلوچستان را مرتبا رصد میکنیم که فعلا ثبات خوبی دارد. یزد برایمان مهم است. از آنجایی که گیلان و قم موج شدیدی را تجربه کرده بودند و اکنون کمی روند صعودی دارند، برایمان مهم است. اکنون مازندران بدترین وضعیت را دارد. مسافرتها به این استان هم این وضعیت را دامن میزند. به محض اینکه رفتارمان تغییر کند، آمار میتواند در نوسان باشد. به طور کلی روند بیماری نسبتا ملایم نزولی در کل کشور است. روند کاهشی بیشتری در بستریها داشتهایم.
عزاداری در فضاهای سربسته ممنوع
نذورات در قالب جیره های خشک باشد
لاری در پاسخ به سوالی درباره برگزاری مراسم در فضاهای سربسته در محرم، گفت: به هر حال زمانی که یک بحران پیش میآید، ممکن است خیلی فرصت هماهنگی نباشد و تناقضاتی در بخشهای مختلف ایجاد شود. محرم برای ما بسیار مهم است. بسیاری از هیاتها و مداحان اعلام کردند که تغییرات کرونایی در برگزاری مراسمها دادهاند. حتی مخارج مراسمشان را صرف امور خیریه کردند. بحث نذر ماسک مطرح شد و اقدامات خوبی انجام شد. البته فصلالخطاب ما همانطور که مقام معظم رهبری هم فرمودند، دستورالعملی است که ستاد ملی کرونا تصویب کرده و وزارت کشور آن را ابلاغ کرده است. متن دستورالعمل واضح است. در ستاد ملی کرونا هم تاکید شده که عزاداری در فضای سربسته ممنوع است. نذورات در قالب جیرههای خشک باشد و ...
کادر بهداشت و درمان خسته اند
نگران پاییز هستیم
وی همچنین درباره نحوه مجازات افرادی که پروتکلهای بهداشتی را در محرم رعایت نمیکنند، اظهار کرد: جلساتی با سازمان تبلیغات اسلامی برگزار شد که متعهد به رعایت پروتکلها شدند و وزارت کشور پروتکلها را ابلاغ کرده و وزارت بهداشت ناظر بر رعایت پروتکلهاست. وزیر بهداشت اعلام کردند که سلامت مردم شوخی بردار نیست. کادر بهداشتی و درمانی واقعا فشار وحشتناکی را تحمل کردند، خیلی از آنها مبتلا شدند و خیلی از آنها را از دست دادهایم. برخی از کادر بهداشتی و درمانی در جاهایی ساکن شدند و همراه خانوادههایشان نمیروند. کادر بهداشت و درمان خستهاند و در عین حال نگران مردم و نگران پاییز هستند. کادر درمانی نیاز به تجدید قوا دارند. اصلا از این موضوع کوتاه نمیآییم. از نظر شرعی و انسانی هم درست نیست که عزاداری که جنبه عقلانیت و معنویت دارد و این شور باید با شعور همراه باشد، منتهی به این شود که سلامت مردم را تهدید کند. قطعا نظارت زیادی روی این موضوع داریم.
لاری گفت: مجازاتهایی تعیین شده که ابتدا اخطار، بعد قطع یارانه و تسهیلات و سپس تعطیلی هیات عزاداری که تخلف کرده است.
تمهیدات اندیشیده شده برای واکسن مننژیت
وی درباره وضعیت واکسن مننژیت، گفت: واکسن مننژیت برای گروههای خاص مانند سربازان، مادران باردار و ... توصیه میشود و تمهیدات آن آماده شده که در شهریور ماه در اختیار این گروهها قرار بگیرد.
سخنگوی وزارت بهداشت درباره تفاوت میان مبتلایان پیک دوم و پیک اول کرونا، گفت: ما در حال حاضر در موج دوم به سر میبریم. کشور ما پهناور است و استانها و حتی شهرستانهای یک استان هم در یک وضعیت یکسان قرار ندارند و وضعیت متغیری وجود دارد. اروپا هم درگیر موج دوم شده است. بهویژه اسپانیا از نظر موج دوم بدترین وضعیت را دارد. در بلژیک استفاده از ماسک اجباری شده است. در پاریس دوی ماراتن برای بار دوم لغو شده است. یونان وضعیت خوبی ندارد و محدودیتهای کاری و گردشگری دادهاند.
علایم کرونا تغییر چندانی نداشته است
افزایش ابتلا در سنین ۳۵ تا ۴۵ سال
لاری ادامه داد: ما یک کمیته علمی داریم که اعلام کردند علایم بیماری خیلی تغییر نکرده است. ممکن است عائمی بوده که در ابتدا زیاد مورد توجه نبود، اما اکنون متمرکز شدیم و آنها را احصاء میکنیم. به طور محسوسی در سن ۳۵ تا ۴۵ نمودار دو موج یک برآمدگی اختصاصی داشت. اکثر عزیزان تایید میکنند که بیشترین بیماران ما برای سنین ۶۰ به بالا است، اما در سن ۳۵ تا ۴۵ سال در موج دوم نسبت به موج اول یک افزایش نسبتا محسوسی داریم که مرگ و میر هم در آنها وجود داشته است. در نوزادان هم بیماری را داریم که البته تفاوت محسوسی با قبل نکرده است. به هر حال همچنان فوتیهایمان در گروههای آسیبپذیر و گروههای مسن بیشتر است، اما هیچکس در امان نیست و همه گروههای سنی درگیری و ابتلا را داشتند.
افزایش ۱۰ برابری قدرت سرایت کرونا
وی گفت: البته مقالاتی وجود دارد که تایید میکند که قدرت سرایت بیماری کووید-۱۹ تا ۱۰ برابر افزایش یافته است، اما اینطور نیست که علائم بیماری و شدت آن تغییری کرده باشد.
تلاش برای تامین داروها در شرایط تحریم
لاری در پاسخ به سوالی درباره وضعیت داروهای بیماران پیوندی نیز گفت: برای ما در این شرایط مهم است که کنترل بیماریهای مزمن به خطر نیفتد. به همین دلیل از ۱۹ مرداد ماه در سامانه ۴۰۳۰ به نحوی برنامه ریزی شده که کسی که وارد سایت خودارزیابی میشود، پرونده بهداشتی فرد هم بررسی میشود تا اگر مراقبتهای جاماندهای دارد، مشخص شود و باید آنها را بگذرانند. وزارت بهداشت علی رغم همه تحریمها برای تامین داروها تلاش میکند. کمبودی در زمینه داروی بیماران مزمن و پیوندی نداشتیم. تنها شکایتی که وجود داشته انسولین قلمی بوده است که به صورت محدود در داروخانههای منتخب توزیع میشود، اما انسولین ویالی موجود است.
وی درباره کمبود داروی مایفورتیک نیز گفت: این داروی بیماران پیوندی هیچ کمبود و مشکلی ندارد.
سخنگوی وزارت بهداشت همچنین در پاسخ به سوالی درباره ایزولاسیون افراد کرونا مثبت، تاکید کرد: افرادی که کرونا مثبت میشوند حتما باید ایزوله شوند. هدف ما از غربالگری و تست شناسایی افراد مثبت است تا قرنطینه شوند و افراد دیگر را درگیر نکنند. به نحوی در نظر گرفته شده که بعد از اینکه تست فردی مثبت میشود، از او تعهد میگیرند و اگر شاغل و کارمند باشند، نتیجه تست به اداره مربوطه ارائه میشود. این موضوع باید به عنوان یک مطالبه در جامعه مطرح شود.
بازگشایی حضوری مدارس قطعی نیست
لاری درباره بازگشایی مدارس از ۱۵ شهریور ماه، گفت: در نشستهایی که برگزار شد، برنامهریزیها به صورت حضوری و غیرحضوری انجام شده و هنوز قطعی نیست که بگوییم دانشآموزان در مدارس حضور پیدا میکنند. همه چیز به شرایط جامعه و بیماری در آن زمان بستگی دارد. اگر قرار باشد که بازگشایی حضوی داشته باشیم، برنامهریزی شده که پروتکلهای بهداشتی رعایت شود، قطعا تعداد و میزان حضور دانش آموزان کمتر شده و شیفتبندی میشود. زیرا برای ما سلامت و ایمنی معلمان و دانشآموزان بسیار مهم است.
وضعیت خوابگاه های دانشجویی در سال تحصیلی جدید
وی در پاسخ به سوالی درباره وضعیت خوابگاههای دانشجویی کل کشور، گفت: ما تجربه خوبی درباره بازگشایی دانشگاهها و رعایت پروتکلهای خوابگاهی داریم و اگر قرار باشد خوابگاههای وزارت علوم هم باز شوند، قطعا این تجربیات در اختیارشان قرار داده میشود. حتما باید پروتکلهای لازم را رعایت کنند وحتما همکاران بهداشت محیط آن را نظارت میکنند. البته در دانشگاههای علوم پزشکی این تمهید انجام شده که کمتر از خوابگاهها استفاده کنیم و تا حد امکان افراد در شهر خودشان تحصیل کنند و در هزنیه مهمان شدن هم تخفیف داده شود. همچنین وسایل حفاظت فردی هم باید در اختیارشان قرار گیرد.
لاری ادامه داد: خدارا شکر آماری از فوت در دانشجویان دانشگاههای علوم پزشکی و پرستاری نداشتیم. در عین حال ما یک پویش "زندگی، دست یاری گر توست" با کمک وزارت علوم راهاندازی کردیم که ۸۵۰۰ نفر از کل دانشجویان کشور در آن شرکت کردند که بیش از ۵۰۰۰ نفر از آنها در دانشگاههای علوم پزشکی بودند که محتواهای آموزشی خوبی تهیه کردند و کمک کردند که آخرین مطالب علمی معتبر را نشر دهند. بسیاری از دانشجویان در امر درمان به صورت داوطلبانه کمک کردند. بسیاری از دانشجویان بستههای مواد غذایی و بهداشتی برای خانوارها تهیه کردند و حضور و همدلی فعالی داشتند.
وضعیت شهید خدمت شدن، مدافعان سلامت
وی درباره وضعیت شهدای خدمت که شامل همه پزشکان و کادر بهداشتی و درمانی که در ارتباط مستقیم با کروناییها بودند و آنها را از دست دادیم، گفت: مصوبههای آن در حال نهایی شدن است که این افراد شهید خدمت محسوب شوند و به زودی به دانشگاهها ابلاغ میشود. با خصوصیاتی که تعریف شده هر دانشگاه باید این افراد را احصاء کنند تا تمام شرایطی که برای خانواده معظم سایر شهدا است، برای شهدای مدافع سلامت هم در نظر گرفته میشود. تاکنون ۱۰۰ نفر در نظر گرفته شده است و هنوز ابلاغ نشدهاند.
لاری درباره وضعیت پزشکان بخش خصوصی و... و. نیز به ایسنا، گفت: در مرحله اول طیف این افراد را محدود کرده بودند، الان طیف بهداشت و درمانی که در ارتباط مستقیم با بیماران کرونایی بودند، مورد نظر است. معیارهای مشخصی دارد و دستورالعمل دقیق آن ابلاغ میشود. نظرات مورد نظر وزارت بهداشت لحاظ شده است. وزیر بهداشت بسیار وسواس دارند که این کار با دقت انجام شود که هم کسی بی جهت در این گروه قرار نگیرد و حق کسی هم ضایع نشود. جزییات آن بعد از ابلاغ رسمی آن اعلام میشود.
لاری درباره دلیل تغییر تصمیم ستاد ملی کرونا مبنی بر برگزاری مجالس عزاداری محرم در محیطهای باز گفت: محرم یک پدیده اجتماعی و مذهبی مهم است. در محرم جلسات اقنایی با حضور مسئولان وزارت بهداشت و سازمان تبلیغات برگزار شد و در نهایت مقرر شد، مصوبه ستاد ملی کرونا مدنظر قرار گیرد. آخرین مصوبه ستاد ملی کرونا تاکید دارد مراسمهای مذهبی در فضای بسته برگزار نشود و در فضای باز نیز در مدت محدود دو ساعت و با فاصله برگزار شود. در جلسهای که با ستاد ملی کرونا در تاریخ ۲۵ مرداد داشتیم، به خاطر شبهات ایجاد شده درباره برگزاری مراسمهای عزاداری، تبصرهای در مصوبات قرار داده شد و بر اساس آن برای هیأتهایی که پروتکلهای بهداشتی را رعایت نکنند، مجازات در نظر گرفته شود و تاکید شد که برگزاری مراسم در فضای بسته ممنوع است. برای هیاتهایی که تخلف بهداشتی داشته باشند در مرحله اول اخطار صادر شود، در مرحله دوم تسهیلات قطع خواهد شد و در مرحله سوم هیأت اجازه ادامه فعالیت ندارد.
وضعیت نقل و انتقال دانشجویان از خارج به داخل کشور
وی درباره انتقادهای وارد شده به نقل و انتقال دانشجویان خارج از کشور، گفت: درباره این دانشجویان یکسری شرایط داریم که باید از قبل از سال ۲۰۱۹ در آن کشورها مشغول به تحصیل باشند، باید تحصیل خود را در دانشگاههایی که در لیست مورد تایید وزارت بهداشت هستند، گذرانده باشند، معدل کتبی دانش آموخته از ۱۶ کمتر نباشد و معدل کل فرد ۱۷ باشد و مجموعه این شرایط زمینه را برای انتقال فرد از دانشگاه خارج به داخل فراهم خواهد کرد.
وی تاکید کرد: با اطلاعاتی که ما پیدا کردیم برخی از حدود یک الی ۱.۵ سال در انتظار پذیرش دانشگاههای علوم پزشکی کشور هستند. اخیراً مطرح شده است که دانشجویان برخی دانشگاهها که ممکن است در لیست مورد نظر ما نباشند و ۱۳۰۰ دانشجو گرفته باشند، به کشور وارد شوند. در حالی که این موضوع با قوانین ما تناسب ندارد و با شناختی که از معاونت آموزشی داریم و تقیدی که به اجرای قانون دارند، دانشجویان بر اساس قانون به کشور وارد خواهند شد.
لاری درباره برگزاری کنکور سراسری گفت: درباره کنکور بحث هایی مطرح بود. معلوم نیست کرونا چه زمانی از ایران و دنیا برود و باید دانست که کنکورها سرنوشت ساز هستند و باید دانشجویان وارد دانشگاه ها و جایگزین فارغ التحصیلان شوند. از برگزاری کنکور دکتری رضایت ۹۰ درصدی وجود داشت. همکاران ما از یک هفته قبل در سازمان سنجش حضور داشتند تا پروتکل ها را بررسی کنند. ۷ هزار همکار بهداشت محیط حوزههای آزمون را بررسی کردند و بحث گندزدایی و فاصله داوطلبان مورد توجه بود. همچنین درباره تهویه حوزه های امتحانی و ورود و خروج داوطلبان تمهیداتی در نظر گرفته شد و زمان ورد و خروج طولانی تر در نظر گرفته شد. حوزه هایی انتخاب شدند که حیاط داشته باشند تا تجمع صورت نگیرد و مواد ضدعفونی در اختیار داوطلبان قرار می گیرد.
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: حوزه های بیشتری در کنکور سراسری نیاز بود و فاصله فیزیکی به ۱.۸ افزایش پیدا کرد. بر همین اسا س حوزه های بزرگ با تهویه بهتر برای آزمون در نظر گرفته شد. وزیر بهداشت تاکید داشتند نظارت جدی بر رعایت پروتکلهای بهداشتی صورت گیرد. زیرا سلامت داوطلبان مهم است، یک داوطلب بستری در بیمارستان داشتیم که در بیمارستان آزمون می دهد و زیر ۱۰۰ داوطلب کرونایی داشتیم که در محل ایزوله امتحان می دهند. وزیر بهداشت تاکید داشتند روسای دانشگاههای علوم پزشکی با روسای دانشگاههای وزارت علوم تماس بگیرند و برای برگزاری خوب کنکور ایمن با حفظ سلامت داوطلبان اعلام آمادگی کنند. ما نگران تجمع والدین هستیم و درخواست داریم که یک نفر همراه داوطلب باشد و والدین در خودروهای خود منتظر فرزندشان باشند.
جرایم کشورها برای متخلفان استفاده از ماسک
وی در پاسخ به سوالی درباره جریمه متخلفان پروتکلها و افرادی که ماسک نمیزنند، گفت: در همه کشورها جریمههای بسیار محکمی در برابر ماسک نزدن و عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی داشتند. در کشور ما هم نظارتها از سوی همکاران بهداشت محیط به ویژه در موج دوم شدیدتر شد و بسیاری از اصناف به مراجع قضایی معرفی شدند. بسیاری از صنوف هم پلمب شدند. در عین حال کنترل مردم برای افرادی که ماسک نمیزنند، بسیار مهم است. در نظر گرفته شده است که به افرادی که ماسک نمیزنند، خدمات ارائه نشود و اگر به آنها خدمت داده شود، ارائه دهنده خدمت مجازات میشود.
لاری درباره برآورد از کل مبتلایان به کرونا اعم از خفیف و شدید، گفت: در تمام دنیا بر اساس یک معیار مشترک آمارها را اعلام میکنند که در آینده بتوان روند بیماری را مورد مطالعه قرار داد. سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده افرادی که تست مولوکولی مثبت دارند، در آمار قرار میگیرند. این تست اگر مثبت باشد، قطعا فرد مبتلاست و اگر منفی باشد تا ۳۰ درصد ممکن است خطا داشته باشد. بنابراین آمار ابتلا و فوتی و بستری که اعلام میکنیم کسانی هستند که تست پی سی آر مثبت دارند.
وی ادامه داد: حال ممکن است بیماران مشکوک یا محتمل هم داشته باشیم. در بیماران محتمل ممکن است PCR منفی باشد، اما سی تی و علائم بیماری به نفع بیماری باشد. یک نوع بیمار مشکوک هم داریم که pcr منفی دارد، سی تی هم ندارد، اما علائم بیماری به نفع بیماری است. این افراد را در آمار نمیآوریم. در عین حال همپوشانی بیماریها هم مطرح است. به عنوان مثال یک فرد برای بیماری قلبی به بیمارستان میآید و علائم کرونا را هم دارد و فوت میکند که جزو دسته همپوشانیهاست. البته وقتی پیشبینیها را مطرح میکنیم، برای بیماران محتمل و مشکوک هم ضریب تعیین میکنیم که بتوانیم برآورد و تحلیل درستی داشته باشیم.
دستور وزیر بهداشت برای بازسازی نیروی انسانی در مراکز درمانی
لاری درباره تمهیدات وزارت بهداشت برای همزمانی آنفلوانزا و کرونا در پاییز اظهار کرد: در حال حاضر و در موج دوم کرونا که میتوانیم بگوییم ۲۵ درصد بستریها کاهش پیدا کرده است و بیشتر استان ها شیب بستری رو به نزول دارند. البته چند استان ثبات نگران کننده یا سیر صعودی دارند. وزیر بهداشت به همه روسای دانشگاه ها دستور داده اند که نیروی انسانی خود را تامین کنند؛ چرا که ابتلا و خستگی کادر درمان به کرونا وجود دارد و باید تمهیداتی برای بازسازی نیروی انسانی صورت گیرد و ظرفیت دستگاه های اکسیژن ساز سنجیده شود تا اگر پیک مجدد پیش آمد، جوابگوی بیماران باشند. همچنین ارزیابی دقیقی از مراکز ۱۶ ساعته و ۲۴ ساعته داشته باشند؛ چرا که این مراکز می توانند به ما و بیماران کمک کنند تا اورژانس ها دچار ازدحام نشوند. در این خصوص وزیر بهداشت دستورات لازم را داده اند و در تلاش هستیم تا در تامین منابع به دانشگاه های علوم پزشکی کمک کنیم.
تمهیدات واردات واکسن آنفلوآنزا
وی درباره واکسن آنفلوآنزا نیز گفت: ما باید بیش از پارسال واکسن آنفلوانزا تامین کنیم و اقدامات در حال انجام است. در سال گذشته ۲۳۰ تا ۲۵۰ هزار دوز واکسن آنفلوانزا وارد کشور شده بود و امسال برنامه ریزی شده است که از شش تا ۱۰ میلیون واکسن وارد کشور شود که ۲.۵ میلیون دوز واکسن برای گروه های پرخطر، مشاغل آسیب پذیر و خانه های سالمندان و بهزیستی در اختیار معاونت بهداشت قرار می گیرد و مابقی واکسن در داروخانه ها با اولویت گروه های پرخطر توزیع می شود. توصیه می کنیم افراد بالای ۶۵ سال، مبتلایان به بیماری های زمینه ای که در خطر ابتلا به آنفلوانزا قرار دارند، واکسن تزریق کنند.
لاری تاکید کرد: البته هیچ سالی به اندازه امسال پروتکل های بهداشتی را رعایت نمی کردیم. ما در حال حاضر فاصله گذاری اجتماعی را رعایت می کنیم، دست هایمان را مرتب می شوییم و ماسک می زنیم و شرایطمان با سال گذشته تغییر کرده است. این شرایط امیدوارکننده است که شانس ابتلا به آنفلوانزا کم شود.
وضعیت پاداش های ویژه کرونا به کادر درمان
لاری درباره پرداخت فوق العاده ویژه کرونا به کادر درمان گفت: در مورد فوقالعاده ویژه مبلغ ۸۸۶ میلیارد تومان در سه نوبت بین همکاران بهداشتی و درمانی وزارت بهداشت با اولویت کسانی که با کرونا درگیر بودند، توزیع شده است. پاداش های بعدی هم توزیع خواهد شد. با شیوع کرونا درآمدهای دانشگاه های علوم پزشکی کاهش پیدا کرده است و برای جبران آن، ۱۳۰۰ میلیارد تومان در دانشگاهها توزیع شده است و با توزیع های صورت گرفته، تاخیر در پرداخت معوقات از حدود ۸.۵ تا ۱۰ ماه به ۴.۵ تا ۶ ماه کاهش پیدا کرده است.
لاری درباره پیشگیری از شیوع کرونا در خوابگاه های دانشجویی اظهار کرد: دانشگاه های علوم پزشکی از سایر دانشگاه ها مستثنی بودند و ما از روزهای اول به حضور دستیاران و دانشجویان اینترن و کارورزان نیاز داشتیم. بنابراین خوابگاههای ما کاملا تعطیل نبود و از همان روزهای اول مجبور بودیم پروتکلهای بهداشتی را برای حضور این عزیزان در خوابگاه تدوین کنیم، اما چون تعداد آنها کم بود، این کار عملیتر بود. از همان روزهای نخست درباره توزیع غذا و فاصله گذاری دانشجویان و توزیع محصولات بهداشتی تصمیم گیری کردیم و بعد از ۱۷ خرداد که بحث بازگشایی دانشگاهها مطرح شد، وزارت علوم و دانشگاه آزاد تقریبا بازگشایی نداشتند مگر برای دکترا و کارشناسی ارشد آن هم به میزان محدود، اما ما باز مجبور بودیم در شرایطی که نیاز به ارائه خدمت به بیماران داشتیم، فارغالتحصیلان ما زودتر باید به عرصه خدمت رسانی میرسیدند. بنابراین برنامهریزیهای خیلی مفصلی در این خصوص صورت گرفت و ارتباطات و وحدت خوبی بین معاونت آموزشی و دانشجویی بود و نشست های مختلف و نظرخواهی های جداگانه در سطوح مختلف داشتیم. بر این اساس دانشجویان به شکل سیال از خوابگاه ها استفاده کردند و مرحله به مرحله وارد خوابگاه شدند و خوداظهاری کردند.
لاری ادامه داد: بسیاری از دانشگاه ها در بدو ورود از دانشجویان تست گرفتند و اتاق های ایزوله در نظر گرفته شد. همچنین شرایط مهمانی دانشجویان فراهم و هزینه مهمانی لغو شد و دانشجویان می توانستند ترم خود را حذف کنند. در مرحله اول ۳۰ میلیارد تومان به دانشگاهها برای تهیه ماسک و مواد ضد عفونی کننده تخصیص یافت و شرایط به صورت دقیق اجرا شد و توزیع غذا در خوابگاه ها صورت گرفت. از معاونان دانشجویی و آموزشی تشکر می کنیم که با همه فشار روی کادر درمان، شرایط را مدیریت کردند. در حال حاضر هم بسیاری از دانشجویان علوم پزشکی خدمت می کنند و در خوابگاه هستند. دو ناظم خوابگاه بر اثر کرونا فوت کردند و به خانواده های آنها تسلیت می گوییم. به هر حال نظارت های لازم وجود داشته است و گزارش ها داده می شود.
مطابق با شرایط بیماری باید درباره طرح ترافیک تهران تصمیم گیری کرد
وی درباره اجرای مجدد طرح ترافیک در تهران، گفت: درباره طرح ترافیک بسیار بحث و جدل داشتیم. زمان شیوع بیماری مهم است زمانی که در شهری، منطقه ای و استانی اوج بیماری رخ می دهد و آن منطقه در وضعیت قرمز قرار می گیرد، انتظار اعمال محدودیت های بیشتری داریم. در شرایطی که تهران در وضعیت قرمز قرار گرفت، بسیار فشار آوردند و بحثهای زیادی مطرح بود. هر چیزی که فاصلهگذاری را مختل کند ما بر برطرف کردن آن مصر هستیم. اگر طرح لغو می شد مردم می توانستند از خودروی شخصی استفاده کنند که در نهایت طرح لغو شد. بحث هایی برای اجرای مجدد طرح ترافیک شده است و قطعا با شرایط روز و وضعیت شیوع بیماری در تهران باید درباره طرح ترافیک تصمیم گیری کرد.
لاری در پاسخ به سوالی درباره پرداخت کارانه پرستاران، گفت: کمبود پرستار در اوج بیماری از چند طریق جبران شد. در تاریخ ۱۱ اسفند ماه یک مصوبه و نامهای بود که نماینده وزیر و دبیر هیات امنای مشترک دانشگاهها هستند که اعلام کردند که دانشگاهها می توانند کمبود نیرو را از طریق به کارگیری بازنشستگان، نیروهای طرحی و قراردادهای ۸۹ روزه و بدون تعهد استخدامی رفع کنند. در عین حال اعلام شده بود که تامین منابع مالی هم بر عهده خود دانشگاه است. در همین راستا در کل کشور در این مدت ۹۹۱ نفر دانشجوی پرستاری به مدت ۱۰۰ ساعت برای خدمت استفاده شده است که این موضوع در مراکز درمانی آموزشی روتین است.
وی افزود: قطعا شرایط قرارداد ۸۹ روزه برای دانشگاهی برقرار می شود که اولا بتواند بار مالی را تامین کند و در عین حال نیاز داشته باشد و نتواند نیازش را از راه دیگری تامین کند. پرداخت پاداش هم به نحوه توزیع در دانشگاهها بستگی دارد. ممکن است به تمام کارکنان پاداش داده باشند و به برخی سهم کمی رسیده باشد.
انتهای پیام
نظرات