روز جهانی جوانان، فرصتی برای جشن گرفتن و به مسیر اصلی برگرداندن عقاید، اقدامات و ابتکارات جوانان و همچنین تعامل معنادار، جهانی و عادلانه جوانان است.
جوانان چه کسانی هستند؟
هیچ تعریف بینالمللی مورد قبولی از گروه سنی جوانان وجود ندارد. بااینحال، برای اهداف آماری، سازمان ملل، بدون تعصب به تعاریف دیگر کشورهای عضو، "جوانان" را بهعنوان افراد بین ۱۵ تا ۲۴ سال تعریف میکند. این تعریف که در چارچوب مقدمات سال جهانی جوانان (۱۹۸۵) به وجود آمده است، در قطعنامه سال ۱۹۸۱ توسط مجمع عمومی تصویب شد. کلیه آمار سازمان ملل در مورد جوانان بر اساس این تعریف، همانطور که در کتابهای سالانه آماری، توسط سیستم سازمان ملل متحد منتشرشده، در زمینه جمعیت، آموزش، اشتغال و بهداشت، منعکسشده است.
بسیاری از کشورها همچنین با توجه به سنی که در آن با فرد طبق قانون رفتار برابر میشود و اغلب به آن "سن قانونی" گفته میشود، سن جوانان را مشخص میکنند. بهطوریکه وقتی فرد به این سن رسید، فرد بالغ محسوب میشود. بااینوجود، تعریف عملیاتی و تفاوتهای جزئی از واژه جوانان با توجه به عوامل اجتماعی-فرهنگی، نهادی، اقتصادی و سیاسی از کشوری به کشور دیگر متفاوت است.
وضعیت جوانان جهان
امروز ۱.۲ میلیارد جوان در سنین ۱۵ تا ۲۴ سال زندگی میکنند که ۱۶ درصد از جمعیت جهان را تشکیل میدهند. تا سال ۲۰۳۰، بر اساس اهداف توسعه پایدار پیشبینی میشود که تعداد جوانان ۷درصد رشد داشته و به حدود ۱.۳ میلیارد نفر برسد.
ازآنجاکه جوانان بهطور فزایندهای به دنبال فرصتها و راهحلهای منصفانه، عادلانه و مترقی در جوامع خود هستند، لزوم رسیدگی به چالشهای چندجانبه که جوانان با آن روبرو هستند (مانند دسترسی به آموزش، بهداشت، اشتغال و برابری جنسیتی) بیش از گذشته موردتوجه قرارگرفته است.
جوانان میتوانند نیروی مثبتی برای توسعه باشند، چنانچه دانش و فرصتهای لازم برای شکوفایی آنان فراهم شود. بهویژه، جوانان باید آموزش و مهارتهای لازم را برای مشارکت در اقتصاد مولد کسب کنند. آنان نیازمند دسترسی به بازار کار هستند تا بتواند جذب نیروی کار شوند.
تاریخچه جوانان در سازمان ملل
سازمان ملل متحد مدتهاست میداند که ابتکار، آرمانها و انرژی جوانان برای ادامه توسعه جوامعی که در آن زندگی میکنند، حیاتی است. کشورهای عضو سازمان ملل متحد، این مسأله را در سال ۱۹۶۵ تصدیق کردند، وقتیکه آنها میان جوانان اعلامیه ترویج آرمانهای صلح، احترام متقابل و تفاهم بین مردم را صادر کردند.
دو دهه بعد، مجمع عمومی سازمان ملل متحد، سال ۱۹۸۵ را سال جهانی جوانان، مشارکت، توسعه و صلح اعلام کرد. این جشن سال، توجه بینالمللی را به نقش مهمی که جوانان در جهان و بهویژه سهم بالقوه آنان در توسعه دارند، جلب کرد.
در سال ۱۹۹۵، در دهمین سالگرد سال جهانی جوانان، سازمان ملل تعهد خود را نسبت به جوانان تقویت کرد. این سازمان یک راهبرد بینالمللی اتخاذ کرد؛ برنامه جهانی اقدام برای جوانان تا سال ۲۰۰۰ و بعدازآن که توجه جامعه بینالمللی را به خود جلب کرد و پاسخ آن را به سمت چالشهایی که جوانان در هزاره بعدی با آن روبرو خواهند شد، سوق داد.
در دسامبر سال ۱۹۹۹، مجمع عمومی تایید کرد که ۱۲ آگوست بهعنوان روز جهانی جوانان اعلام شود. با تاکیدی متفاوت در هرسال، روز جهانی جوانان کمک میکند تا مسایل جوانان موردتوجه جامعه جهانی قرار گیرد و از پتانسیل جوانان بهعنوان سهامداران جامعه جهانی امروز تجلیل شود.
این بزرگداشت به شکل گفت وگوی پادپخش(رادیوی اینترنتی) برگزار میشود که توسط جوانان برای جوانان ارائه میشود، همراه با جشنهای یادبودی که بهطور مستقل در سراسر جهان سازمانیافتهاند و اهمیت مشارکت جوانان را در زندگی و فرآیندهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی به رسمیت میشناسند.
دستور کار جوانان سازمان ملل متحد توسط برنامه جهانی اقدام برای جوانان هدایت میشود. برنامه اقدام، ۱۵ حوزه اولویت جوانان را پوشش میدهد و شامل پیشنهادهایی برای اقدام در هر یک از این حوزههاست. این برنامه که توسط مجمع عمومی در سال ۱۹۹۵ تصویبشده، چارچوب خطمشی و راهنماییهای عملی برای اقدام ملی و پشتیبانی بینالمللی جهت بهبود اوضاع جوانان در سراسر جهان را ارائه میدهد.
موضوع روز جهانی جوانان ۲۰۲۰، "مشارکت جوانان برای اقدام جهانی" در جستجوی راههایی است که در آن مشارکت جوانان را در سطح محلی، ملی و جهانی، نهادهای چندجانبه و فرآیندهای ملی غنی کند و همچنین به دنبال طراحی درسهایی است در مورد اینکه چگونه میتوان حضور دوباره و مشارکت آنان در سیاست نهادی رسمی را بهطور قابلملاحظهای افزایش داد.
همچنان که سازمان ملل متحد ۷۵ ساله میشود و تنها ۱۰ سال باقیمانده است تا برنامه ۲۰۳۰ را برای همه به واقعیت تبدیل کند، اعتماد به نهادهای عمومی در حال از دست رفتن است. در سطح بینالمللی، در مقابل پشت پرده یک جهان قطبی، سیستم بینالمللی حکومتی در حال حاضر دچار بحران مشروعیت و ارتباط است. بهویژه، این بحران ریشه در لزوم تقویت ظرفیت سیستم بینالمللی برای اقدام هماهنگ و اجرای راهکارهای مقابله با چالشها و تهدیدها دارد (برای نمونه برخی از بدترین درگیریهای معاصر و بحرانهای بشردوستانه در کشورهایی مانند سوریه و میانمار و همچنین چالشهای جهانی، مانند شیوع کووید-۱۹ و تغییرات آب و هوایی).
فعال کردن مشارکت جوانان در سازوکارهای رسمی سیاسی، باعث افزایش عدالت رویههای سیاسی از طریق کاهش نقصهای دموکراتیک میشود، به سیاستهای بهتر و پایدارتر کمک میکند و همچنین دارای اهمیت نمادینی است که میتواند بیشتر در بازگرداندن اعتماد به نهادهای عمومی بهویژه در بین جوانان کمک کند. علاوه بر این، بیشتر چالشهایی که بشر با آن روبهروست، مانند شیوع کووید-۱۹ و تغییرات آب و هوایی، نیازمند اقدام جهانی هماهنگ، همکاری و مشارکت معنادار جوانان است تا بهطور موثر موردتوجه قرار گیرد.
روز جهانی جوانان ۲۰۲۰ به دنبال این است که از طریق سه جریان بههمپیوسته ذکر شده در ذیل، مشارکت جوانان را مورد تاکید قرار دهد.
مشارکت در سطح محلی - اجتماعی
مشارکت در سطح ملی (تدوین قوانین، سیاستها و اجرای آنها)
مشارکت در سطح جهانی
جوانان و اهداف توسعه پایدار
یک اصل اساسی طرح ۲۰۳۰ اطمینان از این است که "هیچکس رها نخواهد شد". اهداف توسعه پایدار برای همه ملل، همه افراد در هر سنی و همه جوامع در نظر گرفتهشده است. ماهیت جهانی طرح ۲۰۳۰ مستلزم آن است که جوانان باید در همه اهداف و انتخابها در نظر گرفته شوند. به جوانان بهطور خاص در چهار زمینه توجه شده است؛ اشتغال جوانان، آموزش، دختران نوجوان و پرورش برای صلح. علاوه بر این، جوانان بهعنوان عوامل تغییر شناخته میشوند که تواناییهای بالقوه خود را تحقق میبخشند و جهانی پایدار را برای نسلهای آینده تضمین میکنند.
درحالیکه همه اهداف توسعه پایدار برای توسعه جوانان بسیار مهم هستند، تحقق اهداف در زمینههای آموزش و اشتغال توسط آخرین نسخه گزارش جهانی جوانان تاکید میشود که بنیادی برای پیشرفت کلی جوانان است.
سازمان ملل متحد با توجه به نقش همایش جهانی خود، بهطور منحصربهفردی بهعنوان منبع حمایت و پشتیبانی از جوانان عمل کرده و بستری را فراهم میکند که از طریق آن بتوان به نیازهای آنان رسیدگی و ایدههای آنان را تقویت کرد و تعامل آنان را گسترش داد.
منابع:
en.unesco.org
www.un.org
swikblog.com
Secretary General’s Reports
World Youth Report
Basic Facts About the United Nations
انتهای پیام
نظرات