• یکشنبه / ۱۹ مرداد ۱۳۹۹ / ۰۹:۲۸
  • دسته‌بندی: آمریکا و اروپا
  • کد خبر: 99051913380
  • منبع : دویچه وله

انتخابات ریاست جمهوری بلاروس؛ سخت‌ترین چالش برای "آخرین دیکتاتور اروپا"

انتخابات ریاست جمهوری بلاروس؛ سخت‌ترین چالش برای "آخرین دیکتاتور اروپا"

مردم بلاروس امروز (یکشنبه) برای تعیین رئیس‌جمهور بعدی این کشور پای صندوق‌های رأی رفتند. سوتلانا تیخانووسکایا جدی‌ترین رقیب الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهور کنونی بلاروس به شمار می‌رود. لوکاشنکو که رسانه‌های غربی او را آخرین دیکتاتور اروپا می‌خوانند، برای ششمین‌بار پیاپی نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری شده است.

به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، شنبه شب صدها تن از مخالفان لوکاشنکو به خیابان‌های میسنک آمدند و با تکان دادن پرچم و سر دادن شعار مخالفت آشکار خود را با وی اعلام داشتند. این تظاهرات با دخالت پلیس به خشونت کشیده و در نهایت ۱۰ تن دستگیر شدند.

مقام‌های انتخابات دو تن از رقبای دو حزب اصلی را از  دور رقابت‌ها کنار گذاشته‌اند . اما سوتلانا تیخانوسکایا یک زن جوان خانه‌دار "آخرین دیکتاتور اروپا" را به چالش کشیده است.

 سوتلانا تیخانووسکایا می‌گوید سیاستمدار نیست. او در یکی از گردهم‌آیی‌های انتخابات ریاست جمهوری بلاروس گفت: «من می‌خواهم به آغوش خانواده‌ام برگردم و غذا درست کنم.» این زن ۳۸ ساله خانه‌دار برای بسیاری از شهروندان بلاس سمبل امید و تغییر است.

تیخانووسکایا کاملأ تصادفی وارد این بازی بزرگ شده است. در اصل همسر او سرگئی تیخانووسکی که یک‌ وبلاگ‌نویس منتقد لوکاشنکو است، می‌خواست نامزد انتخابات شود. او اما به دلیل شرکت در یک گردهم‌آیی غیرمجاز اوایل سال جاری میلادی بازداشت شد و نتوانست برای شرکت در انتخابات ثبت نام کند.

اینطور بود که سوتلانا ناگهان تصمیم گرفت خود نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری شود و درخواستش در کمال تعجب پذیرفته شد.  شوهر او پس از پایان مهلت ثبت‌نام آزاد شد و مدیریت کمپین انتخاباتی سوتلانا را برعهده گرفت تا اینکه دوباره دستگیر شد. دادگستری بلاروس او را به خشونت علیه پلیس متهم می‌کند. همکاران او می‌گویند نیروهای پلیس او را تحریک کردند.

حال سوتلانا با گذشت حدود دو ماه به محبوبیت بی‌سابقه‌ای دست یافته و به رهبر مخالفان لوکاشنکو تبدیل شده است.

البته اطلاعات چندانی در مورد سوتلانا تیخانووسکایا در دست نیست. او متولد و بزرگ شده شهری در جنوب غربی جمهوری شوروی سابق است، در رشته‌ زبان‌های خارجی تحصیل کرده و به عنوان مترجم مشغول کار بوده که با همسرش آشنا شده است.

او حال مادر دو فرزند و خانه‌دار است. جدی‌ترین رقیب لوکاشنکو طبق گفته‌های خودش، هیچ‌وقت به سیاست علاقمند نبوده است. شوهر او وبلاگ ویدئویی خود را اوایل سال ۲۰۱۹ شروع کرد و سفرهای داخلی زیادی در بلاروس داشت. سوتلانا تیخانووسکایا که در این سفرها او را همراهی کرده بود، می‌گوید از این سفرها درس‌های زیادی درباره کشور و مردم بلاروس آموخته است.

حضور او در انتخابات ریاست‌جمهوری بلاروس مانند تصمیم یک ورزشکار آماتور برای شرکت در بازی‌های‌ المپیک ماه بعد است، با این تفاوت که او هر لحظه ممکن است به بهانه‌ای، از حضور در مسابقه نهایی محروم شود.

سوتلانا تیخانووسکایا موفق شده ۱۰۰ هزار امضاء برای نامزدی در انتخابات جمع کند که پیش‌شرط ثبت نام در انتخابات ریاست جمهوری بلاروس است.

تیم مبارزات انتخاباتی او مورد حمایت دو چهره‌ سیاسی شناخته شده است که درخواست نامزدی آنها پذیرفته نشده است: ویکتور باباریکو، بانکدار سابق و والری زپکالو، دیپلمات پیشین. گردهم‌آیی‌های انتخاباتی این زن جوان ده‌ها هزار شرکت‌کننده دارد که با توجه به پیشینه انتخابات در بلاروس جمعیتی بی‌سابقه به شمار می‌رود.

شهروندان بلاروس مدت‌هاست که به سیاست علاقه‌ای ندارد یا اگر علاقمند هستند به دلیل تهدید و ارعاب خود را از سیاست کنار کشیدند. رئیس‌جمهور بلاروس، الکساندر لوکاشنکو هواداران سوتلانا تیخانووسکایا را حامیان "دختری فقیر" می‌خواند.

رقیب لوکاشنکو اما اهداف سیاسی مشخصی دارد که مهمترین آنها: استقلال بلاروس، آزادی زندانیان سیاسی از جمله شوهرش و برگزاری انتخابات آزاد ظرف شش ماه پس از پیروزی اوست. سوتلانا تیخانووسکایا  می‌خواهد بعد از آن از سیاست فاصله گیرد.

او اعتراف می‌کند که کارشناس مسائل دشوار سیاست خارجی یا اصلاحات اقتصادی نیست و هنگام حمله به لوکاشنکو از مباحث بحث‌برانگیز پرهیز می‌کند اما در پاسخ دادن کم نمی‌آورد. او در واکنش به ‌موضع رئیس‌جمهور که معتقد است تنها کسانی که در ارتش خدمت کرده‌اند، می‌توانند رئیس دولت شوند، پیشنهاد کرده که تنها زنان دارای فرزند نامزد انتخابات شوند. او هرچند تا کنون مورد ارعاب قرار نگرفته اما پس از تهدیدی ناشناس، فرزندان خود به خارج از کشور فرستاده است.

کارزار انتخاباتی او نشان می‌دهد که جامعه بلاروس بی‌وقفه و آشکار درحال تغییر است. موفقیت او در کشوری که به نظر می‌رسید همه چیز تحت کنترل لوکاشنکوست، بسیاری را شگفت زده کرد. تمایل به تغییر و کنار گذاشتن لوکاشنکو پس از ۲۶ سال حکومت آنقدر جدی است که برای بسیاری تفاوت نمی‌کند چه کسی رئیس‌جمهور بعدی باشد.

البته لوکاشنکو می‌تواند مانع این تغییر شود. درحالیکه شماری از منتقدان او در پیروزی لوکاشنکو تردید دارند، گروه دیگر خاطرنشان می‌کنند که این انتخابات ناظر مستقل ندارد. ناظران سازمان امنیت و همکاری اروپا که به عنوان سازمانی بی‌طرف مورد پذیرش جامعه بین‌المللی است، برای نظارت بر این انتخابات دعوت نشده‌اند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha