مهدی احمدی فر، رئیس حوزه هنری اصفهان در این برنامۀ رادیویی سخنش را با تبریک دهۀ ولایت آغاز و برای چندمین بار بر غلط بودن استفاده از عبارت «واگذاری خانه هنرمندان توسط حوزه هنری به بنیاد شهید» تأکید کرد. او گفت: بنیاد شهید به دنبال صدور رأی قضایی در خصوص اینکه مالکیت خانه هنرمندان از آنِ آنها شده با ما صحبت کردند و گفتند که این رأی صادر شده و میخواهیم بدانیم چطور این رأی را عملیاتی کنیم. درواقع آنها آمدهاند و از ما مطالبۀ مالشان را کردهاند و ما آنجا حکم مستأجر را داشتهایم.
احمدی فر با اشاره به اینکه مالکیت اولیۀ ساختمان خانه هنرمندان اصفهان مربوط به بنیاد مستضعفان بوده که بعد از انقلاب آرامآرام به بنیاد جانبازان و بعد بنیاد شهید و ایثارگران تغییر شکل داده است، ادامه داد: اختلافنظری بین چند دستگاه ازجمله اداره کل آموزشوپرورش، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و شهرداری اصفهان وجود داشت و آنها مدعی بودند که خانه هنرمندان متعلق به آنهاست. درنهایت این شفافسازی صورت گرفت و مشخص شد که مالکیت این بنا متعلق به بنیاد شهید است. این یک مسئلۀ حقوقی است که دستگاه قضایی بحمدالله با بررسی کارشناسی دربارۀ آن رأی قطعی صادر کرد و اصلاً نیازی به نگرانی و مناقشه و بحث دربارۀ این مسئله حقوقی نیست.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا بنیاد شهید قصد تخلیۀ خانه هنرمندان را داشته؟ توضیح داد: ببینید، بعد از صدور حکم تعیین مالکیت همکاران بنیاد آمدند و گفتند چنین رأیی صادر شده، چه کنیم؟ گفتیم با توجه به اینکه این خانه سی سال خانۀ هنرمندان بوده است باید مذاکره کنیم و کاری کنیم که اینجا خانه هنرمندان باقی بماند. این یک مسئله و بحث حقوقی بین دو نهاد فرهنگی انقلابی است و ما درواقع باید این مسئله را بین خودمان حل کنیم.
رئیس حوزه هنری اصفهان خاطرنشان کرد: در صحبتهای اولیهای که ما با مجموعه بنیاد شهید داشتیم دوستان گفتند ما خودمان برای کارهای فرهنگی به این مکان نیازمندیم منتها ما گفتیم چون این مکان سالها مرکز تجمع هنرمندان بوده، اجازه بدهید که همچنان به همین شکل باقی بماند و شما از فضای دیگری استفاده کنید.
احمدی فر با بیان اینکه مذاکرات تاکنون نتیجۀ خوبی داشته گفت: فکر میکنم ظرف همین امروز و فردا انشالله توافق نهایی حاصل میشود و درواقع هیچ تغییری در کاربری ساختمان خانه هنرمندان نخواهیم داشت.
به گزارش ایسنا، مجری رادیو اصفهان به نگرانیهایی که هنرمندان با توجه به سوابق ناخوشایند بنیاد شهید اصفهان در حفظ مکانهایی مثل سینما ایران برای مدیریت جدید خانه هنرمندان دارند اشاره کرد و برای یافتن پاسخی به این پرسشها که «بنیاد شهید درباره اثبات مالکیت خانه هنرمندان به دادگاه چه چیزی ارائه کرده و چرا بعدازاین همه سال برای این کار اقدام کرده؟» با داریوش وکیلی، مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران اصفهان تماس تلفنی برقرار کرد. این مسئول نیز سخنش را با تبریک دهۀ ولایت و عید غدیر خم آغاز کرد و گفت: خانه هنرمندان سالها اختلافنظری بین بنیاد شهید و حوزه هنری بوده و بههرحال اسناد و مدارک و مستنداتی به محاکم قضایی ارسال شد و آنها هم در دادگاه بدوی و هم در دادگاه تجدیدنظر، رأی بر مالکیت بنیاد شهید دادند.
وکیلی تأکید کرد بر اساس گفتگوهایی که با مدیرکل امور استانها و مجلس حوزه هنری و رئیس حوزه هنری اصفهان انجام داده، مجید مصلحی و مهدی احمدی فر درباره مالکیت بنیاد شهید هیچ حرفوحدیثی ندارند.
وی دربارۀ کاری که قرار است پس از ثبت سند خانه هنرمندان به نام بنیاد شهید در این مکان انجام شود نیز توضیح داد: ما اهداف و کارهای مشترکی با حوزه هنری داریم و هر دو دستگاه فرهنگی هستیم. یکی از رسالتهای اصلی بنیاد شهید و امور ایثارگران ترویج فرهنگ ایثار و شهادت است که باید هنرمندانه بهوسیلۀ همین هنرمندان به نسل آینده منتقل شود. کاربری این خانه هم فرهنگی است و تغییر نخواهد کرد. ما هم اینجا قرار است کار فرهنگی انجام بدهیم و با حوزه هنری اهداف مشترکی را دنبال میکنیم بنابراین هنرمندان ما هیچ دغدغه و نگرانیای نباید داشته باشند.
مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران اصفهان در پاسخ به این سؤال که آیا بنیاد شهید فعالیت هنری را نیز در سرفصل مأموریتهای خود دارد یا خیر؟ گفت: بله، ما در بنیاد شهید و امور ایثارگران یک اداره هنری داریم که آنجا دارند کار هنری انجام میدهند. خیلی از همین هنرمندانی که امروز در عرصۀ هنر قلم میزنند جانباز و یا از خانواده معظم شهدا هستند.
وکیلی در واکنش به سخنانی که از آن زمزمۀ تغییر مدیرکل بنیاد شهید اصفهان به گوش میرسد و همین مسئله نگرانیهایی را نسبت به وعدههای دادهشده توسط مدیر فعلی برمیانگیزاند، اظهار کرد: بههرحال تغییر مدیریت حق مدیران ارشد هر سازمانی است. هر وقت مصلحت دیدند این اتفاق میافتد همه عزیزان هم پیرو دستورالعملها و سیاستهای مدیران ارشد سازمان هستند و اگر قولی داده میشود این سیاست کلی بنیاد است. بحث تغییر مدیریت هم تا الان مطرح نبوده و اگر مطرح شد به آن تن میدهیم.
وی به مسئلۀ سینما ایران نیز گریزی زد و توضیح داد: بحث سینما ایران مربوط به سالها پیش بوده. بههرحال بنیاد شهید ملک و املاکی داشته و آن زمانهم دستوری مبنی بر واگذاری آن به حوزه هنری نبوده. به خود دوستانمان در حوزه هنری این را گفتیم و آنها هم پیگیری کردند و متوجه شدند که حق با بنیاد شهید است. هیچ اتفاق خاصی هم نیفتاده. نه اینکه نتوانستیم حفظ کنیم، میتوانستیم. دستور مقام معظم رهبری این بود که سینماها را به حوزه هنری واگذار کنیم که واگذار هم شده اما سینما ایران بحث جدایی داشت و قطعاً قبل از ۱۳۹۲ و در مدیریتهای پیشین فروختهشده بود.
در این لحظه مجری رادیو از رئیس حوزه هنری اصفهان خواست توضیح بدهد که چه تضمینی وجود دارد خانه هنرمندان به همین شکل حفظ شود و پاتوق هنرمندان باقی بماند؟ مهدی احمدی فر ضمن تشکر از مدیرکل بنیاد شهید به خاطر همراهیهای لازم با حوزه هنری در پاسخ به این سؤال گفت: بر اساس مذاکراتی که بنده با معاونت امور مجلس و استانهای حوزه هنری داشتم، برنامهریزیها به این سمت است که نوع توافقی که با بنیاد شهید داریم منجر به این شود که خانه هنرمندان به همین شکل، با همین کاربری و با مدیریت حوزه هنری باقی بماند.
وی افزود: این بهطورقطع یک مسئله حقوقی بین دو دستگاه است که هر دو از نهادهای انقلاب و وابسته به دفتر مقام معظم رهبری هستند و اگر مجموعه بنیاد شهید از اجرای رأی قوه قضاییه حمایت میکنند هیچ اصرار شخصیای نیست و اگر ما دنبال این هستیم که اینجا خانه هنرمندان بماند نیز همینطور. درواقع همه در تلاش هستیم که با دقت از اموال بیتالمال با دقت مراقبت شود و درعینحال بهترین کاربری را هم داشته باشد.
مدیرکل بنیاد شهید اصفهان در واکنش به این اظهارات و پرسش صریح مجری که «آیا قبول دارید مدیریت خانه هنرمندان و کاربری آنهمچنان به همین شکل باقی بماند؟» خاطرنشان کرد: کاربری اینجا فرهنگی است و تغییر کاربری در دستور کارمان نداریم انتظار داریم هنرمندان و همه به فرهنگ کشور و استانمان کمک کنند. دربارۀ مدیریت هم باید گفت که مالکیت این بنا مربوط به بنیاد شهید است و حکم مرجع قضایی دارد. اینکه اکنون بگوییم مدیریت در اختیار من باشد یا آقای احمدی فر یا ... فرقی نمیکند. عنوان و کیفیت کار مهم است. کار هنری مهم است که باید در این خانه انجام شود و صبغۀ فرهنگی داشته باشد وگرنه مدیریت من یا دیگری مهم نیست.
وکیلی تصریح کرد: نمیشود مالکیت با یک جا باشد و مدیریت با جای دیگر. باید در جلسات متعدد دراینباره تفاهم کنیم و من این دقیقه و اینجا نمیتوانم بگویم که بنیاد شهید یا حوزه هنری مدیر خانه هنرمندان باشد. بههرحال پیشنهاداتی را ما داریم و پیشنهاداتی را حوزه هنری دارد و باید طی جلساتی با مجوز سازمانهای مرکزی و مقامات مافوق نسبت به این مسئله به توافق برسیم و تدبیر کنیم.
وی تأکید کرد: در اینکه ساختمان خانه هنرمندان باید به ما تحویل داده شود شک نکنید باید تحویل و تحول بر اساس حکم قضایی انجام شود مگر اینکه حاکم شرع حکمی بدهد و بگوید فعلاً اجرا شود.
مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران اصفهان در ادامه، برنامههای آتی این بنیاد برای خانه هنرمندان را چنین شرح داد: تدابیری اندیشیدهایم برای نمونه میتوانیم قسمتی از خانه هنرمندان را موزه شهدا کنیم، قسمتی را در اختیار همین هنرمندان و عزیزانی که در راستای ترویج و توسعه فرهنگ ایثار و شهادت قدم برمیدارند قرار بدهیم و قسمتی را در اختیار خبرنگاران، قسمتی از آنهم میتواند کتابخانه تخصصی باشد. بههرحال کار فرهنگی باید در این مکان انجام شود.
وکیلی تصریح کرد که قطعی بودن این برنامهها بر اساس توافقات و مذاکراتی است که در آینده انجام میشود و یادآور شد که بنیاد شهید اصفهان با حوزه هنری اهداف مشترک دارند و نگرانی جامعه هنرمندان نگرانی آنها هم هست.
وی تاریخ دقیقی را برای قطعی شدن نتیجۀ این توافقات بیان نکرد اما تأکید کرد که کاری در فضای مجازی حلنشده بلکه باید مسائل را با تدبیر و صحبت و مذاکره کرد و ما در خدمت دوستان هستیم.
مجری برنامۀ رادیو اصفهان یادآور شد که بازتاب مسائل در فضای مجازی نتیجۀ عملکردهاست و بههرحال سالها این خانه به نام هنرمندان بوده و آنها نسبت به این مکان عرق دارند. مدیرکل بنیاد شهید در واکنش به این اظهارات گفت: هر سازمانی باید مدافع حقوحقوق جامعه خودش باشد. یعنی ما نباید مدافع حقوحقوق ایثارگران باشیم؟ آقای احمدی فر مدافع سازمان خود نیست؟ ما رزق و روزیمان را از این سازمانها میگیریم و بالاخره باید مدافع حقوق حقه و مالکیتهای خودمان باشیم اما در اینکه چطور عمل کنیم میتوانیم با هم صحبت کنیم با رفاقت دوستی، وحدت که امروز نیاز جامعه ماست و شهدا به ما یاد دادند مشکل را حل کنیم.
ابراز امیدواری برای پیوستن بنیاد شهید اصفهان به «کمپین صاحبخانههای خوب» پایانبخش گفتگو با داریوش وکیلی بود و سپس، مجید مصلحی، مدیرکل امور استانها و مجلس حوزه هنری روی خط آمد تا دربارۀ مسائلی که برای خانه هنرمندان به وجود آمده اظهارنظر کند. او سخنانش را اینگونه آغاز کرد: در حال حاضر ویروسی طبیعی یا دستساختۀ بشر سیستمها را به سطح چشمگیری درگیر خود کرده که میتوانیم اثرات آن را بر زندگی مردم ببینیم و بهتبع همین ما دغدغههای مهمتری داریم که باید با حواسجمع به آن بپردازیم اما ازآنجاکه من هم اصفهانی هستم و نسبت به مسائل این شهر عرق دارم، پیگیر این مسئله شدم.
وی ادامه داد: امروز عنصر معرفتی بهعنوان محبت و اخلاق در بین مدیران، هنرمندان و جامعه هنری ما وجود دارد که عامل مهمی برای حل مسائل از طریق گفتگوست. بیش از بیست و اندی سال است که خانه هنرمندان بهعنوان پاتوقی برای اصحاب هنر شناختهشده و این عزیزان به آن دلسپردهاند و در خصوص آن دغدغه طبیعی و قابلاحترامی دارند که خیلی هم باید با آن برخورد مناسب کرد.
مدیرکل امور استانها و مجلس حوزه هنری با اشاره به اینکه در طور تاریخ هنرمندان شاخکهای حساس و روح لطیفتری داشتهاند که اگر با این دید به آنها نگاه کنیم نباید از آنها برنجیم بلکه دغدغههای آنان باید راهنمای ما باشد گفت: ما اختلافنظرهایی داریم اما واقعیت این است که مالکیت خانه هنرمندان از آن بنیاد شهید است و با وجود مدیر توانمندی مثل آقای وکیلی که از جنس فرهنگاند به نظر نمیآید مشکل غیرقابلی حلی بین ما وجود داشته باشد.
وی افزود: ما با مسئولین ارشد بنیاد شهید و حوزه هنری طی روزهای آتی جلساتی خواهیم داشت، بههرحال دراینبین هم منابع مالی و هم موارد اختلافی وجود دارد که قابل تهاتر است و چیز پیچیدهای نیست. با رئیس سازمان خودمان هم که صحبت میکردیم این قول را گرفتیم که با توجه به منابع سرمایهای موجود بتوانیم مذاکره کنیم.
مصلحی خاطرنشان کرد: امروز دغدغهای برای هنرمندان نیست چون خانه هنرمندان میتواند تا روشن شدن تکلیف همچنان قابلاستفاده باشد و ما تمام تلاشمان این است که تهاتر و توافق کنیم و با استفاده از بخشی از اماکن سرمایهای خود در اصفهان این مکان را حفظ کنیم. حتی اگر مالکیت هم از بنیاد شهید باشد میتواند این ملک را به حوزه هنری اجاره بدهد و قرارداد ببندد. باب گفتگو برای همین باز است که دغدغهای نباشد.
مدیرکل امور استانها و مجلس حوزه هنری در پاسخ به اینکه نتیجۀ این مذاکرات کی مشخص میشود؟ گفت: برای ما هرلحظه ارزش دارد و میتوانیم اطمینان خاطر به همکاران بدهیم که این مسئله را رفع میکنیم. ممکن است مدتزمان آن کوتاه یا بلند باشد اما الان مسئلهای نیست که هنرمندان بخواهند دربارۀ آن نگران باشند چون بنیاد برای تخلیۀ خانه فشاری به حوزه هنری وارد نکرده است.
وی تصریح کرد: بههرحال اکنون بنیاد شهید مالک و صاحب این خانه است. ما مسائل سختتر از این را در شهرستانها تجربه کردیم و ظرفیت هنری اصفهان نسبت به آنها دهها برابر است. خانه هنرمندان جایی است که بهعنوان پاتوق هنرمندان شناختهشده و افراد به آن دلسپردهاند به همین خاطر در اولویت ما قرار میگیرد تا بتوانیم مسئلۀ آن را حل کنیم و بنده از این بابت نگران نیستم.
مجری برنامه بار دیگر از رئیس حوزه هنری اصفهان خواست توضیح بدهد که چه تضمینی برای حفظ کاربری خانه هنرمندان وجود دارد؟ و مهدی احمدی فر ضمن تشکر از حمایتهای ویژۀ مجید مصلحی گفت: بعد از برنامه امروز یکی دو جلسه داریم که در آن مذاکره میکنیم و پیشنهادات هر دو طرف رد و بد میشود. همۀ تلاش حوزه هنری بر این است که بدون هیچگونه جابجایی و تغییر کاربری این خانه، خانۀ هنرمندان باقی بماند و قطعاً به همین سمتوسو حرکت خواهیم کرد.
رئیس حوزه هنری اصفهان ادامه داد: مسئلۀ تهاتر نیز شدنی است و بار دیگر تأکید میکنم که این یک مسئلۀ حقوقی بین دو دستگاه است که هر دو از یک خانواده و دارای دغدغههای فرهنگی هستند.
محمدرضا بزرگ زاد، نمایشنامهنویس نیز به عنوان مخاطب این برنامۀ رادیویی، روی خط آمد و خطاب به رئیس حوزه هنری اصفهان گفت: اتفاقاً عبارت واگذاری خانه هنرمندان توسط حوزه هنری به بنیاد شهید درست است و عین یک پازل، سناریوی آن در دو سال اخیر اجراشده تا منجر به این اتفاق شده است. نکند فراموش کردهاید که از دو سال پیش حوزه هنری به تمام دفترهای مستقر در خانه هنرمندان دستور تخلیه داد؟ اگر گفتگو و کار حقوقی هنوز نتیجهبخش است چرا با شیوۀ بستۀ مدیریتی از هنرمندان فاصله میگیرید و به آنها میگویید شما هیچ اقدامی نکنید؟
احمدی فر به این اظهارات چنین پاسخ داد: نمیدانم چرا این عزیز اصرار دارند به اینکه برخی از اقدامات یکی دو سال پیش را به بحث امروز ربط بدهند. آن زمان بحث ما توسعۀ خانه هنرمندان بود. گروههای مختلف هنری مراجعه میکردند و میگفتند به فضای کار بیشتری نیاز دارند به همین دلیل تعدادی از واحدهای درونی را از آن مکان به عمارت سعدی منتقل کردیم و برای برگزاری کلاس و کارگاه آنجا را تجهیز بیشتری کردیم. به نظرم این صحبتها فرافکنی است و ارتباطی با موضوع ما ندارد. بحث خانه هنرمندان یک بحث حقوقی بین دو دستگاه است که قابلحل هم هست و نیازی نیست که هنرمندان را حساس کنیم و بگوییم به آن ورود کنند.
مجری برنامه در پایان ابراز امیدواری کرد که با توجه به بالا رفتن مبلغ اجارهها، حوزه هنری و بنیاد شهید بتوانند بر سر تهاتر خانه هنرمندان با بنایی دیگر به توافق برسند و قول پیگیری این موضوع را تا حصول یک نتیجه روشن داد.
انتهای پیام
نظرات