به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، والری تسپکالو، سفیر سابق بلاروس در آمریکا و بنیانگذار یک پارک فنآوری موفق به عنوان اصلیترین رقیب الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهور بلاروس در انتخابات 9 اوت سال جاری میلادی تلقی میشد اما هفته پیش شرکت در انتخابات را رد کرد.
لوکاشنکو 65 ساله یک ربع قرن است که بلاروس را رهبری کرده و آزادی بیان در این کشور جماهیر شوروی سابق با جمعیت 9.5 میلیون نفری و اپوزیسیون سیاسی را سرکوب کرده است. این کمپین انتخابات ریاست جمهوری ناآرامیهایی را در بلاروس در بحبوحه شیوع ویروس کرونا و تضعیف اقتصاد به وجود آورده است.
تصمیم دولت بلاروس برای عدم اعمال تعطیلی در دوران پاندمی کرونا و اقدامات سرکوبگرایانهاش علیه نامزدهای اپوزیسیون باعث خشم و عصبانیت و در نتیجه راه افتادن اعتراضات شده است. هزاران تن در سراسر بلاروس در بزرگترین نارضایتی که این کشور تاکنون به خود دیده در راهپیماییهای اعتراضی شرکت کردهاند.
تسپکالو روز جمعه به خبرنگاران گفت، پس از آنکه منابع ناشناس در وزارت کشور و کمیته امنیت کشور بلاروس درخصوص بازداشت و برنامههایی برای منع وی از حقوق والدینیاش و گرفتن سرپرستی فرزندانش به وی هشدار دادند، به همراه دو فرزندش به روسیه نقل مکان کرده است.
وی افزود: دستور بازداشت من صادر شده است. ماموران دفتر دادستان به مدرسه فرزندان من رفتند و از معلمان و مسئولان مدرسه خواسته بودند تا اوراقی را امضا کنند.
این در حالی است که مقامات بلاروس هنوز در این رابطه هیچ اظهارنظری نکردهاند.
ورونیکا، همسر تسپکالو در یکی از راهپیماییهای اعتراضی گفت: ما هیچ چاره دیگری نداشتیم. ما در عرض پنج دقیقه تصمیم گرفتیم که همسرم باید از بلاروس برود تا خودش و فرندانمان را نجات دهد. آنها به ما اجازه زندگی در این کشور را نمیدهند، آنها از روشهای شرمآوری استفاده میکنند، آنها از فرزندان ما به عنوان گروگان استفاده میکنند تا ما را کنار بگذارند.
فعالان حقوق بشر میگویند بیش از 1000 فعال از زمان آغاز کمپین انتخاباتی در جریان اعتراضات بازداشت شدهاند.
تسپکالو اعلام کرده که قصد دارد پس از انتخابات به بلاروس بازگردد.
وی گفت: همه چیز به نتیجه انتخابات بستگی دارد اما اگر اوضاع در بلاروس به هم بریزد، پیش از 9 اوت به کشور باز خواهم گشت.
انتهای پیام
نظرات