• دوشنبه / ۳۰ تیر ۱۳۹۹ / ۱۰:۳۲
  • دسته‌بندی: انرژی
  • کد خبر: 99043022096
  • خبرنگار : 71498

قرارداد تکمیل توسعه‌ میدان آزادگان جنوبی امضا شد

قرارداد تکمیل توسعه‌ میدان آزادگان جنوبی امضا شد

قرارداد توسعه میدان آزادگان جنوبی و قرارداد احداث کارخانه فرآورش مرکزی (CTEP)، میان شرکت مهندسی و توسعه نفت و شرکت پتروپارس امضا شد.

به گزارش ایسنا، قرارداد تکمیل توسعه میدان آزادگان جنوبی با هدف افزایش ظرفیت تولید روزانه میدان به ۳۲۰ هزار بشکه نفت خام طی ۳۰ ماه و در سقف مبلغ قراردادی به ارزش ۹۶۱ میلیون دلار و ۱۱۸۳ میلیارد تومان، صبح امروز (دوشنبه، ۳۰ تیر) با حضور وزیر نفت امضا شد.

شرح کار این قرارداد شامل حفاری ۳۵ حلقه چاه، نصب ۵۰ عدد پمپ درون‌چاهی (ESP)، تکمیل هشت عدد چندراهه، تکمیل دو مجتمع تفکیک میانی، احداث ۳۲۸ کیلومتر خط لوله جریانی، ۴۵ کیلومتر خط لوله ارتباطی و ۶۵ کیلومتر خط لوله ارسال گاز و نفت خام از واحد فرآورش و بهره‌برداری مرکزی به تلمبه‌خانه غرب کارون و ان‌جی‌ال ۳۲۰۰ است.

دو طرف همچنین قرارداد حدود ۳۰۰ میلیون دلاری احداث کارخانه فرآورش مرکزی (با ظرفیت فرآورش روزانه ۳۲۰ هزار بشکه) را امضا کردند؛ این واحد بزرگ‌ترین واحد فرآورشی نفت و گاز کشور است که مقرر شده طی مدت ۳۰ ماه ساخته ‌شود.

واحد بهره‌برداری و نمک‌زدایی غرب کارون و واحد فرآورش سیار، ظرفیت‌های فعلی برای فرآورش نفت آزادگان به شمار می‌روند که با توجه به برنامه‌ریزی انجام‌شده برای افزایش ظرفیت تولید این میدان نفتی، واحد فرآورش (CTEP) تکمیل خواهد شد تا در آینده نیز روند فرآورش نفت میدان بدون خلل ادامه یابد.

به این ترتیب، ارزش مجموع قراردادهایی که امروز میان متن و پتروپارس امضا شد ۱۲۶۱ میلیون دلار و ۱۱۸۳ میلیارد تومان است و با تکمیل توسعه میدان آزادگان جنوبی و تکمیل هم‌زمان واحد فرآورش مرکزی، در این مرحله توسعه میدان با حفاری ۲۰۶ حلقه چاه با ظرفیت تولید روزانه ۳۲۰ هزار بشکه نفت خام و ۲۰۰ میلیون فوت مکعب گاز به پایان خواهد رسید.

براساس این گزارش، توسعه میدان مشترک آزادگان جنوبی که در منطقه غرب کارون، در مجاورت مرز عراق و در حدود ۸۰ کیلومتری غرب اهواز واقع شده است، از سال ۹۳ و پس از آنکه شرکت ملی نفت ایران، پیمانکار چینی این میدان را در واکنش به بی‌عملی و تعلل‌های فراوان خلع ید کرد شتاب گرفت، به‌طوری‌ که امروز ظرفیت تولید روزانه نفت این میدان مشترک به حدود ۱۴۰ هزار بشکه رسیده است؛ ظرفیتی که در سال ۹۲ از ۴۵ هزار بشکه تجاوز نمی‌کرد. در تشریح فعالیت‌های انجام‌شده در توسعه آزادگان جنوبی تاکنون می‌توان به حفاری ۱۷۱ حلقه چاه و احداث ‌دو مجموعه تفکیک‌گر، ۲۵۷ کیلومتر خط لوله جریانی، ۹۰ کیلومتر خط لوله انتقال و ۲۳ کیلومتر خط لوله ارتباطی اشاره کرد.

افزون بر اتکا به توان و تخصص داخلی و افزایش ظرفیت تولید، دستاوردهایی مانند اجرای پروژه استقرار واحد فرآورش سیار (Skid Mounted) ۵۰ هزار بشکه‌ای در شرایط سخت تحریم، توجه به الزامات زیست‌محیطی (ظرفیت‌سازی تولید هم‌زمان با آبگیری حداکثری هورالعظیم) و توجه به توسعه فناورانه و همکاری صنعت و دانشگاه (همکاری با انستیتو نفت دانشگاه تهران و ثبت نتایج امیدوارکننده در مسیر افزایش ضریب بازیافت) را می‌توان از دیگر اقدام‌ها و رویکردهای اتخاذشده در این میدان در سال‌های اخیر به شمار آورد.

نگاه پتروپارس به افزایش ضریب بازیافت آزادگان جنوبی معطوف باشد

تورج دهقانی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت در این مراسم با اشاره به پیشرفت ۶۷ درصدی کار در فاز نخست توسعه میدان آزادگان جنوبی، گفت: انتظار است پتروپارس ضمن تکمیل بخش باقی‌مانده توسعه طرح، به موضوع افزایش ضریب بازیافت این میدان توجه ویژه‌ای داشته باشد.

وی این میدان را نماد توسعه در بخش بالادستی صنعت نفت و مهم‌ترین میدان نفتی در حال توسعه کشور خواند و گفت: این میدان حجم عظیمی از ذخایر نفت کشور را در خود جای داده است.

وی با اشاره به اینکه آزادگان جنوبی فراز و فرودهای بسیاری را پشت سر گذاشته است، افزود: به دنبال بیش از چهار سال تعلل پیمانکار خارجی توسعه این میدان، وزارت نفت تصمیم گرفت به همکاری با این شرکت در میدان آزادگان جنوبی خاتمه دهد و ادامه کار را از طریق شرکت‌های ایرانی دنبال کند.

دهقانی با اشاره به نقدهایی که گاه نسبت به این سیاست وزارت نفت مطرح شد، توضیح داد: سال ۸۸، سه قرارداد نفتی برای توسعه میدان‌های آزادگان شمالی، آزادگان جنوبی و یادآوران با شرکت‌های چینی امضا شد که نتیجه عملکرد در دو میدان آزدگان شمالی و یادآوران مطلوب بود، اما در آزادگان جنوبی که عمده ذخایر نفتی ما قرار دارد، عملکرد خوبی حاصل نشد. پرسش کلیدی این است که چرا این اتفاق افتاد و پاسخ آن هم روشن است. در غرب کارون، هر چه به سمت شمال می‌رویم، لایه سروک که لایه سنگینی است قرار دارد. فشار مخزن در این بخش کم، سنگ مخزن عمدتاً هتروژن و ریسک حفاری چاه و تولید در آن زیاد است.

وی ادامه داد: به این ترتیب فکر می‌کنم اگر در سال ۹۳ همکاری با شرکت چینی را در این میدان متوقف نمی‌کردیم، همچنان در حال مذاکره بودیم و در بهترین حالت مجبور می‌شدیم قرارداد را به نفع چینی‌ها تعدیل کنیم، بنابراین تصمیم وزارت نفت برای پایان همکاری با طرف چینی در آن زمان، اقدام هوشمندانه‌ای بود.

دهقانی درباره هزینه‌کرد توسعه آزادگان جنوبی با اتکا به ظرفیت‌های ایرانی هم گفت: بررسی‌ها نشان می‌دهد هزینه یک واحد ظرفیت تولید این میدان گاه یک‌سوم هزینه در میدان‌های مشابه است و در این طرح هم از لحاظ هزینه و هم از لحاظ زمان‌بندی اجرا، رکوردهای بسیار خوبی به ثبت رسیده است.

به گفته وی، پس از آغاز توسعه آزادگان جنوبی با اتکا به ظرفیت‌های داخلی، بعضاً تعداد دکل‌های فعال در این میدان به ۲۰ دستگاه رسید و در مقاطعی تعداد حلقه‌چاه‌های حفاری‌شده در یک سال به بیش از ۳۵ حلقه چاه می‌رسید.

دهقانی با بیان اینکه در سال‌های اخیر بیش از ۱۷۰ حلقه چاه در این میدان حفاری شده است، افزود: امروز ۱۰۵ حلقه چاه تولیدی در این میدان وجود دارد.

وی به احداث واحد فرآورش پیش‌ساخته این میدان از سوی شرکتی ایتالیایی در کمتر از یک سال اشاره کرد و گفت: ایده اولیه این طرح از سوی مهندس زنگنه مطرح و این واحد در بازه زمانی قابل قبولی احداث و عملیاتی شد.  

دهقانی همچنین با اشاره به احداث واحد بهره‌برداری غرب کارون با ظرفیت ۱۶۵ هزار بشکه از سوی شرکت نفت و گاز اروندان، گفت: این اقدام نفت و گاز اروندان جای قدردانی دارد، زیرا اگر چنین واحدی عملیاتی نمی‌شد، امکان تحقق بخش عمده افزایش ظرفیت تولید آزادگان جنوبی در سال‌های اخیر فراهم نمی‌شد.

به گفته مدیرعامل متن، از محل افزایش ظرفیت تولید میدان آزادگان جنوبی در سال‌های اخیر، بیش از ۴۰ میلیون بشکه نفت استحصال و کشور از عواید مالی آن منتفع شده است.

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود، با اشاره به تکمیل حدود ۶۷ درصد توسعه میدان آزادگان جنوبی، تصریح کرد: کف انتظار از شرکت پتروپارس این است که مقدار باقی‌مانده طرح را تکمیل کند و از این شرکت مجرب انتظار می‌رود به بحث افزایش ضریب بازیافت میدان نگاه ویژه‌ای داشته باشد.

دهقانی به اهمیت مباحثی مانند استفاده از روش‌های ازدیاد برداشت، مدیریت مخزن و... اشاره کرد و افزود: نتایج خوب حاصل از مطالعات دانشگاه تهران نیز که با همکاری شرکت فرانسوی به‌دست آمده است می‌تواند در این مسیر به پتروپارس کمک کند.

وی اظهار کرد: میدان آزادگان جنوبی به عرصه مناسبی برای حضور شرکت‌های ایرانی چه در حوزه پیمانکاری و چه در حوزه ساخت داخلی تجهیزات بدل شده است و امیدوارم در آینده، دستاوردهای توسعه این میدان با بهره‌مندی از توان شرکت‌های دانش‌بنیان و توجه به روش‌های ضریب بازیافت بیش از پیش افزایش یابد.

ثمربخشی مطالعات دانشگاه تهران روی میدان آزادگان

همچنین محمدحسن پنجه‌شاهی رئیس انستیتو مهندسی نفت دانشگاه تهران گفت: مطالعه این مجموعه روی میدان آزادگان، نتایج ارزشمندی به دنبال داشته است که بر مبنای آن، امکان افزایش ۱۰ درصدی ضریب بازیافت این میدان مشترک وجود دارد.

وی گفت: یکی از کارهای بسیار خوبی که در دوره اصلاحات انجام شد، سرمایه‌گذاری روی دانشگاه‌های تراز اول کشور برای تقویت رشته‌های بالادستی نفت بود. آن زمان وقتی اسناد را بررسی می‌کردم متوجه شدم از سال ۱۳۱۸ تا انقلاب اسلامی یعنی طی ۴۰ سال، تنها ۱۶۹ مهندس نفت در کشور تربیت شد و پس از انقلاب هم تا سال ۷۶ مهندس نفت تربیت نشد. سپس روی دانشگاه‌های تراز اول کشور سرمایه‌گذاری و رشته‌های نفت راه‌اندازی شد.

وی ادامه داد: یکی دیگر از کارهای خوبی که این دوره با ابتکار مهندس زنگنه انجام شد، واگذاری مطالعه ۹ میدان نفتی به دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی کشور بود که در این میان میدان آزادگان به انستیتو مهندسی نفت دانشگاه تهران سپرده شد.

پنجه‌شاهی با بیان اینکه این مجموعه در بیش از چهار سال گذشته با همکاری شریک فرانسوی خود اقدام‌های متعددی انجام داده است که بر مبنای آن، اولویت تزریق در لایه‌های مخزنی مختلف آزادگان مشخص شده و قابلیت افزایش ۱۰ درصدی ضریب بازیافت نفت نتیجه‌گیری شده است، گفت: با تحقق این افزایش ضریب بازیافت، ضریب بازیافت کنونی که حدود ۵ درصد است به ۱۵ درصد می‌رسد.

وی با بیان اینکه همکاری انستیتو نفت با شریک فرانسوی در دوره تحریم نیز دنبال شده است، افزود: افزایش بهره‌وری با کاهش حفر چاه‌های کم بازده، بهینه‌سازی جانمایی چاه‌ه‌ها، ایجاد بانک اطلاعات یکپارچه میدان، اثبات وجود ارتباط هیدرولیکی با میدان یاران و انتقال دانش و فناوری از دیگر دستاوردهای مطالعه فناورانه آزادگان است.

پنجه‌شاهی با بیان اینکه به‌زودی آزمایشگاه مغزه دیجیتال در انستیتو نفت راه‌اندازی می‌شود، بهره‌مندی از فناوری هوش مصنوعی در مطالعه مخازن را از دیگر برنامه‌های این انستیتو در طرح توسعه فناورانه آزادگان عنوان کرد.

وی گفت: در این چندسال، ۲۹ پایان‌نامه کارشناسی ارشد و ۶۱ تز دکترا در میدان آزادگان داشتیم و بیش از ۵۷ نفر از نیروهای متخصص هیئت علمی و فارالتحصیل‌های دانشگاهی در این طرح مشارکت داشته‌اند. نکته برجسته و بی‌نظیر در این حوزه آن است که هر ۱۷ عضو هیئت علمی انستیتو نفت در این طرح مشارکت فعال دارند.

پنجه‌شاهی در پایان گفت: این جمله را از آقای مهندس زنگنه به عاریت می‌گیرم و می‌گویم که انستیتو مهندسی نفت دانشگاه تهران هم‌اکنون حکم پزشک خانواده میدان آزادگان را پیدا کرده است و امیدواریم چنین تجربه‌ای در دیگر میدان‌ها استفاده شود.

هدف پتروپارس در آزادگان جنوبی استفاده حداکثری از نیروهای بومی است

همچنین حمیدرضا مسعودی مدیرعامل گروه پتروپارس از تعریف ۴۱ بسته کاری برای تکمیل میدان آزادگان جنوبی خبرداد و گفت: سیاست قطعی پتروپارس در این پروژه توزیع کار و فعالیت‌ها میان پیمانکاران، تأمین‌کنندگان، سازندگان داخلی و نیروهای بومی استان خوزستان است.

وی با اشاره به اینکه شرکت پتروپارس در بهمن ماه ۱۳۷۶ تأسیس شد، اظهار کرد: شرکت پتروپارس با اعتماد وزار نفت فازهای یک، ۴ و ۵، ۶ تا ۸، ۱۲ و ۱۹ پارس جنوبی را توسعه داده و هم‌اکنون توسعه فاز ۱۱ را در دستور کار قرار داده است.

وی با اشاره به اینکه پتروپارس با اجرای بیش از ۲۳ میلیارد دلار طرح بزرگ ملی در پارس جنوبی گنجینه عظیمی از تجربه را با خود به همراه دارد، اظهار کرد: این شرکت هم‌اکنون به‌عنوان شرکتی تراز اول در حوزه اکتشاف و تولید در صنعت نفت و گاز کشور شناخته می‌شود.

مدیرعامل گروه پتروپارس با بیان اینکه این شرکت آبان‌ماه ۱۳۹۷ با قرارداد MC وارد میدان مشترک آزادگان جنوبی شد، افزود: پس از  آن با توجه به اعتماد شرکت متن به‌عنوان کارفرما قرار شد توسعه کارهای باقی‌مانده این میدان مشترک و مرکز فرآورش این میدان به شرکت پتروپارس سپرده شود.

مسعودی ارزش این قرارداد را ۱۱۸۳ میلیارد تومان و ۹۶۱ میلیون دلار  و مدت زمان اجرای آن را ۳۰ ماهه دانست و گفت: تاسیسات سرچاهی، احداث ۴۳۸ کیلومتر خط لوله، مهندسی، خرید، اجرا و تکمیل هشت واحد منیفولد، تکمیل و راه‌اندازی دو واحد تأسیسات جداسازی نفت و گاز و... بخشی از کار  در بخش سطح‌الارضی این میدان است.

وی با بیان اینکه ۴۱ بسته کاری در این قرارداد در بخش‌های روسطحی و زیرسطحی و بخش‌های عمومی میدان تعریف شده است، تصریح کرد: فعالیت پتروپارس به‌عنوان پیمانکار اصلی در توسعه این طرح به دو بخش نظارت و مدیریت پیمان‌های جاری که قبل از زمان تنفیذ قرارداد توسعه آغاز شده و امضای پیمان‌های جدید برای فعالیت‌های باقی‌مانده، تقسیم شده است.

مدیرعامل گروه پتروپارس مجموع قرارداد بخش روسطحی را ۲۳ بسته، بخش زیرسطحی را ۱۴ بسته و بخش عمومی را ۴ بسته عنوان کرد و گفت: ۱۱ بسته قراردادی در بخش روسطحی، هفت بسته قراردادی در بخش زیرسطحی و چهار بسته قراردادی در بخش عمومی برون‌سپاری نشده است.

وی با بیان اینکه قرارداد دیگری که امروز امضا می شود قرارداد ساخت و راه‌اندازی واحد فرآورش مرکزی (CETP) آزادگان جنوبی است، گفت: این واحد بزرگ‌ترین واحد فرآورش نفت خام کشور با ظرفیت روزانه ۳۲۰ هزار بشکه نفت خام و ۲۰۰ میلیون فوت‌مکعب گاز است که به ان‌جی‌ال ۳۲۰۰ منتقل می‌شود.

مسعودی با بیان اینکه احجام کار در این پروژه در مقایسه با سایر پروژه‌های پالایشگاهی قابل توجه است، افزود: سیاست قطعی پتروپارس در این پروژه توزیع کار و فعالیت‌ها میان پیمانکاران، تأمین کنندگان و سازندگان داخلی است.

مدیرعامل پتروپارس با تأکید بر اینکه در اجرای این کار بنا بر توصیه کارفرما حداکثر استفاده را از نیروهای بومی و توان فنی و مهندسی ساخت داخل به‌عمل می‌آوریم، گفت: امیدواریم با تزریق منابع مالی از سوی کارفرما بتوانیم همانند دیگر پروژه‌ها رو سفید شویم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha