شیوا ابراهیمی در گفتوگو با ایسنا در خصوص اضطراب و فشار روانی ناشی از کنکور اظهار کرد: از آنجایی که کنکور به یک چالش اجتماعی برای داوطلبان و خانوادهها تبدیل شده و در نهاد خود با اضطراب و استرس خاصی همراه است، اما ظهور کرونا تجربه جدیدی از کنکور را با آمدن خود برای داوطلبان به ارمغان آورد.
وی عنوان کرد: یکی از دغدغههای خیلی شایع در دوران کنکور بین والدین و داوطلبان موفقیت در این آزمون است، اما امسال با توجه به شرایط ویژه و تعطیلی مدارس، کتابخانهها، ظهور آموزشهای غیرحضوری و تعلیق کلاسهای تقویتی، ترس و اضطراب ناشی از کنکور را نسبت به سالهای گذشته بیشتر کرده است که این موضوع خود لازمه توجه و مدیریت بیشتر استرس و اضطراب است.
ابراهیمی ادامه داد: بهترین راهکار برای کاهش استرس و اضطراب داوطلبان در این روزهای پایانی کنکور آموزش تکنیکهای مدیریت استرس و اضطراب به فرزند است زیرا هرچه مدیریت استرس در این دوران بیشتر باشد توانایی فرد برای حضور در کنکور افزایش مییابد.
وی اضافه کرد: داشتن خواب کافی در این روزهای پایانی بر افزایش قدرت یادگیری و غلبه بر ترس و اضطراب ناشی از کنکور در شرایط کرونایی موثر بوده و به سلامت فردی و اجتماعی و همچنین کنترل استرس و اضطراب در فرد کمک خواهد کرد.
به گفته این مشاور روانشناختی، در شرایط فعلی که استرس کنکور در استرس کرونا ضرب شده است، ترس و اضطراب کنکور را برای داوطلبان و خانوادهها را چندین برابر خواهد کرد.
شیوا ابراهیمی تصریح کرد: متاسفانه خانوادهها خود منشا اصلی انتقال ترس و اضطراب به فرزندان کنکوری خود هستند و بدون شک اگر نتوانند در شرایط فعلی استرس خود را کنترل کنند سبب افزایش سطح استرس و اضطراب در فرزندان می شود زیرا به لحاظ روانشناسی استرس بیش از حد در داوطلبان کنکور سبب عدم موفقیت در تمرکز و مهارت تستزنی آنها خواهد شد.
وی تاکید کرد: خانوادهها لازم است که فرزندان کنکوری خود را به آرامش دعوت کرده و از آنجایی که کرونا حالا حالاها رفتنی نیست بهتر است واقعبینانه به مسئله نگاه کنند و مهارتهای خاص در زمینه مهار و مدیریت اضطراب در رابطه با ویروس کرونا را بیاموزند.
ابراهیمی خاطرنشان کرد: اضطراب به خودی خود اهرم و محرکی برای تلاش به سمت هدف در زمان و مکان و موقعیت مناسب آن است.
وی یادآور شد: شرایط ویژه کنکور 99 و تغییر زمان برگزاری کنکور به طور ناخودآگاه سبب ایجاد فشار روانی مضاعف در فرد خواهد شد و در حال حاضر یکی از وظایف ما مدیریت اضطراب و انجام تکنیکهای روزانه برای کاهش استرس و اضطراب حاکم بر شرایط فعلی است.
ابراهیمی عنوان کرد: وجود اضطراب در فرد سبب ایجاد علائم فیزیکی و اختلال در ادراک و کاهش تمرکز در فرد خواهد شد که همین مسئله سبب مختل کردن توانایی و قدرت یادگیری داوطلب در روز کنکور می شود.
وی تصریح کرد: هرچند که اضطراب این امکان را به ما میدهد که خطر را شناسایی و از آن پرهیز کنیم اما اگر از حالت اعتدال خود خارج شود باعث اختلال در قدرت یادگیری ما خواهد شد.
به گفته این مشاور روانشناختی، بهتر است برای کاهش علائم بدنی ناشی از استرس ضمن رعایت نکات بهداشتی روزانه چندین مرتبه با تنفس شکمی و انجام عمل دم و بازدم آرامش و تمرکز خود را بازیابی کنید.
شیوا ابراهیمی اظهار کرد: از آنجایی که زمان زیادی تا برگزاری کنکور باقی نمانده بهتر است با انجام ریلکسیشنهای سریع آسودگی فکری و جسمی خود را بازیابی کرده و در مابین زمانهای مطالعه خود از ورزشهای سبک استفاده کنیم زیرا ورزش سبب ارتقاء روحیه مقاومت در برابر بیماری شده و افزایش جریان خون سبب افزایش پاسخگویی مغز به استرس خواهد شد.
ابراهیمی بیان کرد: انجام ورزشهای هوازی، داشتن رژیم غذایی مناسب و همچنین استفاده از ویتامینها سبب کاهش فشار روانی و علائم فکری و شناختی که اغلب دارای جنبههای منفی است خواهد شد.
وی تصریح کرد: شایعترین رفتار داوطلبان کنکوری در زمان کنکور و به ویژه در شرایط کنونی تنش با دیگر اعضای خانواده است و والدین باید سعی کنند از هرگونه عکسالعمل شدیدی در مقابل رفتار فرزند خود خودداری کنند زیرا هرقدر خانواده و به ویژه والدین آرامش خود را حفظ کنند سبب انتقال آرامش به فرزندان خود خواهد شد.
ابراهیمی تاکید کرد: خانوادهها در این شرایط سخت لازم است که با فرزندان خود همکاری کرده و از محدود کردن آنها به وسیله رفتارهای تنشزا خودداری و از گوش سپردن به اخبار منفی و خبرهای ناگوار و پرداختن به موضوعهای بحرانی پرهیز کنند و با فراهم کردن فضایی آرام و دلجویی از فرزندان عزت نفس را در آن ها تقویت کنند.
وی ادامه داد: خانوادهها لازم است که از سطح توقعات نامناسب خود بدون در نظر گرفتن سلیقه، استعداد و تواناییهای فرزندان بکاهند و به ویژه لازم است از قیاس فرزندان با همسن و سالهای خود خودداری شود و سعی کنند در فضایی توام با صفا و صمیمیت و حرفهای امیدوارکننده استرس ناشی از کنکور را کاهش دهند.
به گفته این مشاور روانشناختی، والدین بهتر است در مقابل پرخاشگری، نگرانی و تمامی واکنشهای غیرمتعارف فرزندان خود صبور بوده و از عکسالعملهای سریع در مقابل آنان پرهیز کنند و بهتر است با همدلی و توجه به تلاشهای مثبت فرزندان خود سبب تقویت روحیه و تشویق در آنها شوند.
شیوا ابراهیمی تاکید کرد: بهتر آن است که والدین واقع گرا بوده و توقعات خود را هم سطح با جایگاه واقعی فرزندان خود تنظیم کرده و از قیاسهای نابجا که سبب آشفتگی داوطلبان میشود، پرهیز کنند.
ابراهیمی عنوان کرد: برای جلوگیری از ایجاد تنش ناشی از کنکور در شرایط کرونایی فعلی بهتر است با آرام نگهداشتن فضای خانواده و پرهیز از هرگونه قیاسی آرامش خاطر را برای فرزندان خود به ارمغان آوردید زیرا آرامش سبب افزایش میزان تمرکز خواهد شد.
وی تصریح کرد: داوطلبان کنکور بهتر است از پیگیری اخبار استرسزا و منفی خودداری کرده و مطالعه موثر و مرور مطالب خوانده شده بهترین راهحل برای استفاده از این مدت کوتاه است.
ابراهیمی اضافه کرد: داوطلبان کنکور بهتر است با تغییر وضعیت آگاهانه و افزایش قدرت انعطافپذیری برنامهها سعی در تغییر برنامههای خود داشته باشند زیرا یکنواختی سبب حرکت افراد به سوی ناامیدی خواهد شد.
وی تاکید کرد: شناسایی تاثیرات فردی ناشی از اضطراب و آگاهی بر این مهم سبب کنترل اضطراب و راههای پیشگیری از اضطراب در فرد خواهد شد.
ابراهیمی خاطرنشان کرد: دواطلبان کنکور بهتر است در این دوران به طور مداوم با مشاوران و پشتیبانان خود در تماس بوده و از راهنماییها و مطالب آنها در این زمان کوتاه باقیمانده تا کنکور بهره بگیرند.
وی در پایان یادآور شد: یکی از مهمترین راههای کنترل استرس واقعبینی و افزایش اعتماد به نفس و خودباوری است، زیرا تقویت خودباوری و افزایش اعتماد به نفس سبب کاهش استرس و اضطراب در فرد خواهد شد.
انتهای پیام
نظرات