هادی کیادلیری در گفت و گو با ایسنا، ضمن بیان اینکه آموزش نیروهای مردمی یکی از وظایف سازمانهای حفاظت محیط زیست و جنگلها و مراتع است،خاطرنشان کرد: زمانیکه مردم بهصورت خودجوش و بدون هیچ نوع آموزش و آشنایی با مخاطرات طبیعی اقدام به اطفای حریق میکنند یا تجربه و اطلاعات علمی برخورد با سطح وسیع آتش سوزی را ندارند و تنها بهصورت تجربی اطلاعاتی را کسب کردهاند احتمال خسارتهای جانی افزایش پیدا میکند.
وی تصریح کرد: مشکل ما این است که سازمانهای متولی شهادت جنگلبانان و محیطبانان را با افتخار مطرح میکنند در صورتی که نه تنها این اقدام اشتباه است بلکه ما باید در جهت کاهش تلفات انسانی و خسارات وارد شده به طبیعت تلاش کنیم.
دبیر مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی کشور در پاسخ به این پرسش ایسنا که آموزش و سازماندهی نیروهای مردمی چقدر در کاهش خسارتهای انسانی و طبیعی موثر است؟ گفت: آموزش نیروهای مردمی صد در صد در کاهش میزان مصدومیت و فوت نیروهای انسانی موثر است و چون سازمانهای متولی از نیروی انسانی کافی جهت اطفای حریق برخوردار نیستند از این رو نیروهای مردمی و داوطلب میتوانند کمک بزرگی در این زمینه کنند.
وی ادامه داد: نیروهای داوطلب و سازمانهای مردم نهاد میتوانند یکی از بهترین و ارزشمندترین نیروها در زمینه اطفای بهموقع حریق باشند اما باید در این زمینه آموزش ببینند تا بتوانیم بهصورت هدفمند از کمک آنان بهرهمند شویم. این نیروها علاوهبر آموزش نیاز به پشتیبانی و لجستیک نیز دارند.
کیادلیری اضافه کرد: نیروهای مردمی و سازمانهای مردم نهاد علاوه بر اطفای حریق میتوانند کمک بزرگی در توزیع آگاهی در سطح روستاها و طبیعت در زمینه آموزش راهکارهای پیشگیری از وقوع آتشسوزی کنند.
دبیر مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی کشور با اشاره به اینکه عملیات اطفای حریق نیاز به تخصص دارد، اظهار کرد: نیروهای مردمی که برای سرکوب آتش وارد عمل میشوند باید آموزش دیده باشند تا در طبیعت غافلگیرو توسط آتش محاصره نشوند همچنین باید از ابزار و امکانات مناسب جهت اطفای حریق برخوردار باشند تا در مواقع بحرانی بتوانند خود را نجات دهند.
وی در ادامه ضمن بیان اینکه عملیات اطفای حریق فرایندی است که نیاز به آموزش دارد، خاطزنشان کرد: برای تعیین نقاط بحران وقوع آتش و شناسایی مناطقی که دچار حریق شدهاند نیاز به افراد متخصص داریم. درعین حال لازم است افرادی که پس از شناسایی این نقاط وارد عرصههای طبیعی میشوند براساس شرایط زیستمحیطی آن منطقه آموزش ببینند و با لباس، تجهیزات و پشتیبانیهای مخصوص اقدام به اطفای حریق کنند.
کیادلیری ضمن تاکید بر اینکه آموزش و سازماندهی نیروهای مردمی یکی از وظایف سازمانهای متولی است، گفت: نه تنها نیروهای مردمی ما آموزش ندیدهاند بلکه قرقبانان، جنگلبانان و محیطبانانی که کارمندان رسمی این سازمانها هستند نیز آموزش رسمی در زمینه اطفای حریق ندیدهاند البته این تنها ضعف سازمانهای متولی نیست بلکه بخشهای تحقیقاتی نیز باید در این زمینه مطالعات بیشتری انجام دهند اما در عین حال سازمانهای متولی نیز باید ضعف و کمبودهای خود را در این زمینه مطرح کنند و از متخصصان درخواست کمک کنند.
حل معضل آتش سوزی عرصههای طبیعی نیاز به بررسی و راهحلهای ریشهای دارد
رئیس سابق انجمن جنگلها با بیان اینکه تعداد موارد آتشسوزی بیشتر از وسعت آتشسوزی اهمیت دارد، اظهار کرد: بر اساس اعلام سازمانهای متولی بیش از ۹۰ درصد از آتشسوزیهای عرصههای طبیعی ناشی از عوامل انسانی چه بهصورت سهوی و چه عمدی است بنابراین تعداد موارد آتشسوزی میتواند در پیشبینی، کنترل و جلوگیری از وقوع آتشسوزی کمک کند.
وی افزود: تعداد موارد آتشسوزی بیانگر تعداد افرادی است که مرتکب آتشسوزی شدهاند. به عنوان مثال ۵۰۰ یا ۱۰۰۰ فقره آتشسوزی نشان میدهد حدود ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ نفر مرتکب این عمل شدهاند. از این رو میتوان این تعداد افراد را راحتتر آموزش داد و به برطرف کردن نیازهای آنان پرداخت.
کیادلیری ادامه داد: شناسایی تعداد و افرادی که سالانه مرتکب وقوع آتشسوزی میشوند میتواند کمک کند تا مشکل اصلی یعنی انگیزه آنان را متوجه شویم و برای برطرف کردن این مشکل مطالعه و برنامهریزی کنیم چراکه همیشه صرفا تنبیه کردن این افراد کارساز نیست و مشکلی را حل نخواهد کرد.
دبیر مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی کشور با اشاره به اینکه برطرف کردن نیازها و مشکلات افرادی که اقدام به ایجاد آتشسوزی میکنند کمک زیادی در پیشگیری از وقوع آتشسوزی میکند،گفت: برخی افراد بهدلایل مختلفی زمینهای کشاورزی خود را آتش میزنند و این آتش به جنگلها میرسد، همچنین برخی دیگر درختان بلوط را بهمنظور گسترش وسعت زمینهای کشاورزی خود به آتش می کشند بنابراین ما میتوانیم با شناسایی این افراد و انگیزه آنان راهکارها و آموزشهایی را به آنان ارائه دهیم تا از رخداد چنین حوادثی جلوگیری کنیم.
کیادلیری یکی از دلایلی که به نوعی در مواجهه با چالشهای بزرگ در کشور شکست میخوریم را اقدام پس از وقوع حادثه دانست و اظهار کرد: طبیعت به گونهای نیست که پس از وقوع حادثه بتوانید آن را بهراحتی کنترل کنید و ما تاکنون همیشه پس از مشاهده مشکلات بویژه در زمینه آتشسوزی عرصههای طبیعی اقدام کردهایم.
کیادلیری در پایان با اشاره به اینکه سازمانهای متولی در بسیاری از مواقع، واژه «حفاظت» را بهکار می برند، تصریح کرد: تعریف علمی واژه حفاظت پیشگیری از صدمات بالقوهای است که هنوز بالفعل نشدهاند. در طبیعت زمانیکه صدمات بالقوه به بالفعل تبدیل میشوند مانند طغیان آفت پوششهای گیاهی دیگر نمیتوان کاری انجام داد و آن را کنترل کرد بنابراین باید به موضوع پیشگیری توجه بیشتری شود.
انتهای پیام
نظرات