سیدمحسن حسینی پویا، ظهر امروز، 27 خردادماه در نود و پنجمین جلسه علنی پنجمین دوره شورای اسلامی شهر مشهد که در تالار شهر برگزار شد، در جریان بررسی لایحه پیگیری روند قانونی اعمال تغییرات و اصلاحات لازم در طرح نوسازی و بهسازی بافت پیرامون حرم مطهر رضوی بیان کرد: ما میخواهیم همه چیز در مدار قانون قرار بگیرد و نهاد مربوطه در دایره وظایف خود، کار انجام دهد.کمیسیون ماده 5 باید طرح تفصیلی را تعیین تکلیف کند. شورای عالی معماری و شهرسازی صلاحیت این موضوع را ندارد. شورای عالی شهرسازی فقط میتواند در خصوص طرح جامع صحبت کند. ورود شورای عالی شهرسازی در این مسئله محل ایراد است. در این طرح در خصوص حقوق مردم ایراداتی وجود دارد. حقوق ثابت و مکتسبه مردم باید در نظر گرفته شود. این نهاد انتظار دارد، تعریف حقوق مکتسبه دادگاه همانند تعریف آنها از حقوق مکتسبه باشد.
احمد نوروزی عضو دیگر شورای اسلامی شهر مشهد به عنوان موافق این لایحه، اظهار کرد: وزارت راه و شهرسازی سابق و اداره بازآفرینی فعلی، طرح بافت پیرامونی سابق حرم را تصویب کردهاند. متاسفانه امروز بهرغم مسئولیتهایی که این نهادها دارند باید پاسخگو باشند اما نیستند و شهرداری را متهم میکنند. ما میگوییم طرح بافت پیرامونی و بهسازی حرم باید براساس واقعیات در نظر گرفته شده و به تصویب برسد. یکی از شروط جدید براساس قانون طرحهای تفصیلی، حقوق مکتسبه است که باید در نظرگرفته شود و به تصویب برسد.
وی ادامه داد: طرح تفصیلی اطراف حرم مطهر رضوی را وزارت راه و شهرسازی وقت تهیه کرده است. حال به جای اینکه خود پاسخگو باشند، اعتقاد دارند شهرداری باید پاسخگو باشد. شورای اسلامی شهر مشهد این طرح را بازنگری کرده است. ما به عنوان نماینده مردم وظیفه داریم از حقوق آنان دفاع کنیم. طرحی را که باید شورا تایید کند برخی از دستگاههای اجرایی مستقیم به شورای عالی شهرسازی فرستادهاند.باید قانون رعایت شود. کسانی که کارگران نظام هستند، باید در راستای حقوق مردم کار کنند. ما تنها انتظار داریم دستگاههای اجرایی رعایت قانون کرده و حقوق مردم را رعایت کنند. امیدواریم حقوق مردم در ارتقاء طرح تفصیلی با واقعیت شناخته شده و رعایت شود.
سیدمصطفی نعمتی، شهردار منطقه ثامن نیز در این خصوص، عنوان کرد: تغییر رویه در عملکرد منطقه ثامن از آغاز فعالیت شورای پنجم انجام شده است. با توجه به منطقه تاریخی و مذهبی بافت اطراف پیرامونی حرم، به این منطقه نگاه ویژهای شده است. امیدواریم با این تغییر رویکرد با قدرت بیشتری در کنار میراث فرهنگی تاریخی مردم مشهد باشیم.
همچنین علی شیرازی مدیرکل شهرسازی شهرداری مشهد، در این خصوص خاطرنشان کرد: از سال 75 تا 80 طرح بافت پیرامونی سابق حرم اجرا شد. امروز ما را نسبت به این طرح متهم میکنند. ما معتقدیم باید این طرح اصلاح شود. براساس مسئولیت خود موظفیم که پاسخگوی مردم باشیم.
آقای وزیر چرا فرافکنی میکنید؟
محمدرضا حیدری رئیس شورای اسلامی شهر مشهد در خصوص این لایحه تاکید کرد: مقام معظم رهبری در خصوص طرح بافت پیرامونی حرم مطهر صحبت کرده بودند. وزارت راه و شهرسازی در گذشته به عنوان مرجع ناظر و مجری این طرح بوده است. یکی از بخشهایی که باید در این طرح در نظر گرفته شود که در نظرگرفته نشده، حقوق مردم است. حرف شورا در نظر گرفتن حقوق مکتسبه مردم است. در این طرح باید حقوق مکتسبه مردم پیشبینی شود. شما نمیتوانید طرحی را اجرا کنید که هیچ ذهنیتی از منطقه اجرای آن ندارید. در گذشته با اجرای طرح بافت بهسازی و نوسازی حرم، هویت و پیوند مذهبی اطراف حرم را برهم زدید. باید حقوق همه مردم آن منطقه را پیشبینی کنید. راهی که شورای عالی شهرسازی میرود، اشتباه است. آنچه که شورای عالی شهرسازی دنبال میکند، پروندههای قضایی زیادی را در آینده ایجاد خواهد کرد. ما با مردم به صورت مستقیم در ارتباط هستیم. امیدواریم این طرح را به شکل درست و با در نظر گرفتن همه جوانب به درستی انجام دهیم.
گفتنی است؛ این لایحه با 11 رای موافق به تصویب رسید.
متن این لایحه مصوب به شرح زیر است: «ماده واحده: شهرداری مشهد مکلف است؛ با رویکرد حفظ و حمایت میراث معنوی و هویت تاریخی و همچنین حفظ و صیانت از حقوق مادی و معنوی مالکین و ساکنین بافت پیرامون حرم مطهر رضوی (ع)، به منظور اعمال تغییرات و اصلاحات لازم در طرح تفصیلی نوسازی و بهسازی بافت پیرامون حرم مطهر حضرت رضا(ع)، پیگیریها و همکاریهای لازم و قانونی را بر مبنای ماده ۵ قانون تأسیس شورای عالی شهرسازی و معماری از طریق مراجع مربوطه عضو کمیسیون ماده ۵ قانون مذکور اعم از استانداری خراسان رضوی، اداره کل راه و شهرسازی و سایر مراجع قانونی ذیصلاح با رعایت بندهای زیر به عمل آورده و وفق بند ۳۴ ماده۸۰ قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی شهر، تغییرات و اصلاحات مربوطه را جهت بررسی و تأیید به شورای اسلامی شهر مشهد ارائه نماید.
- شهرداری مشهد مکلف است با توجه به صلاحیت ذاتی کمیسیون ماده ۵ قانون تأسیس شورای عالی شهرسازی و معماری در خصوص تهیه و تصویب اولیه هرگونه تغییر یا اصلاح بعدی در طرح های تفصیلی؛ ضمن رصد روند اجرایی و اداری مربوطه، اقدامات لازم از جمله طرح دعوای توقف و ابطال تصمیمات یا اقدامات خارج از صلاحیت های قانونی سایر مراجع غیر صالح را (با عنایت به بند ۱ ماده ۲، بند ۳ ماده ۴، تبصره ماده ۷ و ماده ۵ قانون تأسیس شورای عالی شهرسازی و معماری) به عمل آورده و گزارش مربوطه را به شورای اسلامی شهر ارائه نماید.
- شهرداری مشهد مکلف است در روند اعمال تغییرات طرح تفصیلی نوسازی و بهسازی بافت پیرامون حرم مطهر حضرت رضا(ع)؛ هرگونه همکاری و اقدام لازم به منظور حفظ جمعیت مجاوران و زائران ، حفظ و تقویت اعتماد عمومی در اجرای طرح و جلب رضایت مجاوران و زائران، حفظ حقوق مالکانه و حقوق مکتسبه مردم و جلوگیری از تضییع آن در دستورالعمل ها و شیوه نامه های تدوینی (و عنداللزوم اقدامات قانونی به منظور ابطال دستورالعمل ها و شیوه نامه های مغایر با این حقوق) را به عمل آورد.
- شهرداری مشهد مکلف است در محدوده بودجه مصوب سالیانه و به منظور تداوم هویت تاریخی، فرهنگی شهر و به ویژه بافت پیرامون حرم مطهر رضوی، ضمن اهتمام به این موضوع در تغییرات طرح تفصیلی مربوطه؛ همکاری و اقدامات لازم در خصوص خرید، مرمت و احیا خانه ها و راسته های تاریخی ثبت شده در زمره آثار ملی را به عمل آورده و به منظور توسعه و ترویج بیش از پیش این رویکرد؛ نتیجه اقدامات انجام شده یا در حال انجام از جمله در بازار فرش، بازار سرشور، سرای عزیزاله اف، خانه پریشانی، خانه توکلی، خانه داروغه و مانند آن را به آگاهی عموم برساند.»
انتهای پیام
نظرات