• سه‌شنبه / ۲۰ خرداد ۱۳۹۹ / ۱۴:۲۵
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 99032012607
  • خبرنگار : 50072

/روز جهانی صنایع‌دستی/

صنایع‌دستی؛ هویت ملی

صنایع‌دستی؛ هویت ملی

ایسنا/خراسان رضوی دهم ژوئن به‌عنوان روز جهانی صنایع‌دستی در سراسر جهان جشن گرفته می‌شود و کشورهای مختلف نیز این روز را فرصتی برای ارائه هنر بومی و محلی خود و جذب گردشگر بین‌المللی می‌دانند.

شورای جهانی صنایع‌دستی توسط سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو) تاسیس شده و 90 کشور به آن پیوستند. کشور ایران، از سال ۱۳۴۷ شمسی از طریق سازمان صنایع‌دستی به عضویت این شورا درآمده و در مجمع آسیا و اقیانوسیه، مشغول فعالیت است.

شورای جهانی صنایع‌دستی (WCC) وابسته به یونسکو، یک سازمان غیرانتفاعی و غیردولتی است که در سال 1964 برای ارتقاء و کمک به توسعه اقتصادی از طریق فعالیت‌های مرتبط با صنایع‌دستی ایجادشده است.این شورا صنعتگران سراسر جهان را تشویق کرده و با مشاوره به آنان کمک می‌کند. این سازمان در پنج منطقه آفریقا، آسیا و اقیانوسیه، اروپا، آمریکای لاتین و آمریکای شمالی فعالیت دارد. اعضای WCC هرساله در 10 ژوئن روز جهانی صنایع‌دستی را جشن می‌گیرند.

اولین اجلاس شورای جهانی صنایع‌دستی در سال 1964 در نیویورک و با حضور 50 کشور برگزار شد. تا سال ۱۹۸۰ اجلاس عمومی شورای جهانی صنایع‌دستی به‌صورت دو سال یک‌بار و بعدازآن به‌صورت چهار سال یک‌بار برگزار شد. درمجموع ۱۸ دوره اجلاس عمومی برگزارشده، در اروپا هفت دوره، آسیا و اقیانوسیه 6 دوره، آمریکای لاتین سه دوره، آمریکای شمالی و آفریقا هرکدام یک‌بار میزبانی اجلاس عمومی را بر عهده داشتند.

مجمع عمومی شورای جهانی صنایع‌دستی پس از پایان ریاست هر دوره چهارساله و آغاز دوره جدید در یکی از کشورهای فعال عضو برگزار می‌شود. در این مجمع کلیه اعضاء حقیقی، حقوقی و نهادهای دولتی و غیردولتی عضو شورای جهانی صنایع‌دستی حضور دارند و برای تصمیم‌گیری و سیاست‌گذاری مانند انتخاب رئیس جدید شورا، روسای مناطق و مدیران تحت پوشش همفکری می‌کنند.  

به‌طورمعمول در خلال برگزاری مجمع عمومی در شورای جهانی صنایع‌دستی نشست و اجلاس‌های منطقه‌ای نیز برگزار می‌شود.

در سال ۲۰۱۵ شورای جهانی صنایع‌دستی، اصفهان و تبریز را به‌عنوان شهر جهانی صنایع‌دستی و شهر جهانی فرش دست‌بافت ثبت کرد و پس‌ازآن میزبانی اصفهان برای این مراسم مطرح شد.

در سال 2012، مجمع عمومی در چنای هند برگزار شد و پس‌ازآن این مجمع عمومی از هند به چین منتقل شد. در سال 2014 ، اجلاس بزرگداشت WCC در شهر دونگ یانگ چین برگزار شد و بیش از 2000 صنعتگر از 63 کشور جهان در آن شرکت کردند. در سال 2016 نیز مجمع عمومی در اصفهان برگزار شد.

مجمع عمومی شورای جهانی صنایع‌دستی منطقه اقیانوسیه همان رسالت و اهداف شورای جهانی صنایع‌دستی (WCC) بین‌المللی را دارد که شامل ارائه صنایع‌دستی به جریان اصلی زندگی، ارتقاء وضعیت اجتماعی و اقتصادی فعالان این بخش و ایجاد دوستی در میان آنان، ارتقاء کیفیت محصولات در بازارهای محلی و بین‌المللی است.

WCCمنطقه اقیانوسیه، بزرگترین، ثروتمندترین و متنوع‌ترین مرکز در زمینه صنایع‌دستی است. صنعتگران کشورهای عضو این مجمع آگاهی زیادی از ارزش فرهنگی، زیبایی‌شناسی، احساسات، خلاقیت و ابتکار تولید صنایع‌دستی دارند.

به‌منظور ایجاد آگاهی محلی و بین‌المللی، سه پروژه بزرگ "آموزش صنایع‌دستی" ، "رنگ‌های طبیعی" و "دانشنامه آنلاین صنایع‌دستی در منطقه آسیا و اقیانوسیه: توسط این شورا راه‌اندازی شده است.

این برنامه همچنین آغازگر برنامه‌های هنری بین منطقه‌ای بود که صنعتگران مناطق مختلف در یک کشور بر روی یک سکوی مشترک در معرض فرهنگ یکدیگر قرار گرفتند و به تبادل دانش و ایجاد مشارکت پرداختند.

این مجمع همچنین نمایشگاه‌ها، کارگاه‌های آموزشی، سمینارها، همایش‌ها و رویدادهای بین منطقه‌ای را برگزار می‌کند.

WCC آسیا و اقیانوسیه کاتالوگ‌های آموزنده‌ای را برای هر رویداد منتشر می‌کند و "دائره‌المعارف آنلاین صنایع‌دستی در منطقه آسیا اقیانوسیه" که هم‌اکنون در مرحله نهایی راه‌اندازی قرار دارد، به‌زودی در دسترس صنعتگران، محققان، دانشجویان، محققان و افراد علاقه‌مند قرار خواهد گرفت.


 

چگونه می‌توان عضو مجمع عمومی شورای جهانی صنایع‌دستی منطقه آسیا و اقیانوسیه شد؟

هر کشوری می‌تواند عضویت کامل شورا برای دو عضو را در نظر بگیرید که هدف اصلی آنان تشویق صنایع‌دستی باشد. دو عضو شورای ملی حق رأی کامل دارند.

عضو وابسته

عضو جدید فقط می‌تواند به‌عنوان عضو همکار پذیرفته شود. اعضاء وابسته حق رأی ندارند.

عضو گروه بین‌المللی، محلی و منطقه‌ای

اعضاء اجرایی بر اساس شرایط توافق شده، می‌توانند وابستگی خود را به WCC، سازمان‌های بین‌المللی و منطقه‌ای، غیردولتی، صادرکنندگان، موسسه‌های تجاری و سازمان‌های دیگری غیر از سازمان‌های مردم نهاد( (NGOs و ادارات دولتی نشان دهند و دلسوزانه در  اجرای برنامه‌های مرتبط با اهداف این سازمان نقش داشته باشند. اعضاء سازمان بین‌المللی غیردولتی، محلی و منطقه‌ای حق رأی ندارند.

عضو شخصی

یک عضو شخصی می‌تواند صنعتگر، کارگر صنایع‌دستی و یا یک حامی توسعه صنایع‌دستی باشد و می‌پذیرد که اصول و اهداف WCC آسیا و اقیانوسیه را تبلیغ کند. این اعضاء حق رأی ندارند.

عضو دانشجو

عضویت دانشجویی برای تشویق تعامل نزدیک فرد با حفاظت و پیشرفت در صنایع‌دستی است.

عضو افتخاری

اعضاء افتخاری ممکن است توسط یک‌نهاد ملی پیشنهاد شوند و ممکن است با رأی مجمع عمومی منطقه‌ای آسیا و اقیانوسیه پذیرفته شوند. اعضاء افتخاری هیچ هزینه‌ای را پرداخت نمی‌کنند و حق رأی ندارند.

مشاوران

این افراد توسط مدیر WCC   آسیا و اقیانوسیه برای یک دوره مشخص منصوب می‌شوند. مشاوران حق‌الزحمه پرداخت نمی‌کنند و حق رأی ندارند.

پذیرش

پذیرش عضو در سازمان ملی، عضو وابسته، عضو سازمان غیردولتی بین‌المللی و منطقه‌ای، شخصی، دانشجویی و عضو افتخاری  در WCC آسیا و اقیانوسیه طبق تصمیم هیات اجرایی آسیا اقیانوسیه است.

تعلیق و محدودیت عضویت

اگر ثابت شود عضوی تعهدات خود را ازجمله عدم پرداخت سهم سالیانه کشورش به  این شورا را به مدت دو سال نقض کند، عضویت وی توسط هیات اجرایی به حالت تعلیق درآمده یا محدود می‌شود تا زمانی که موضوع توسط مجمع عمومی منطقه‌ای آسیا و اقیانوسیه مشخص شود.

لغو عضویت

هرگونه عضویت در شورا می‌تواند توسط مجمع عمومی منطقه‌ای آسیا و اقیانوسیه لغو شود، مشروط بر اینکه حداقل یک‌سوم  از اعضاء دارای حق رأی در جلسه حضور یابند.

نقش ایران در معرفی صنایع‌دستی

ایران دریکی از غنی‌ترین میراث های هنری و صنایع‌دستی در تاریخ جهان قرار دارد و در بسیاری از رشته‌ها ازجمله معماری، نقاشی، بافندگی، سفال، خوشنویسی، فلزکاری و سنگ‌تراشی سنگی متمایز است. هنرمندان ایرانی از این مناسبت برای معرفی هنرهای دستی متنوع مخصوص سرزمین خود، به‌ویژه فرش ایرانی استفاده می‌کنند.

ایرانیان از نخستین کسانی بودند که در معماری از ریاضیات، هندسه و نجوم استفاده می‌کردند و همچنین مهارت‌های خارق‌العاده‌ای در ساخت گنبدهای عظیم دارند که اغلب در ساختار بازارها و مساجد دیده می‌شود. ایران علاوه بر اینکه تعداد زیادی خانه‌های هنری و گالری‌ دارد، یکی از بزرگترین و ارزشمندترین مجموعه‌های جواهرات را نیز در جهان دارد.

هنرهای دستی معروف ایران شامل، فرش، نقاشی، مینیاتور، سفال و سرامیک، خطاطی، خاتم‌کاری، کاشی‌کاری، میناکاری، قلمکاری، ترمه‌بافی و گلیم‌بافی است.

منابع:

www.iranreview.org

wccapr.org

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha