به گزارش ایسنا، به نقل از پایگاه خبری المانیتور، در حالی که اقتصاد شکننده ترکیه از ضربات پیچیده از پاندمی جهانی ویروس کرونا رنج میبرد، گمانهزنیهای رو به افزایشی درباره قمار احتمالی حزب حاکم عدالت و توسعه (آک پارتی) برای برگزاری انتخابات زودهنگام به منظور نگاه داشتن سلطه ۱۸ ساله قدرتش به گوش میرسد.
اردوغان در سخنانی برای پایان دادن به این شایعات گفت: «ما سه سال دیگر پیش رو داریم تا برنامههایمان را اجرا کنیم و پیوندهای احساسی خودمان را با مردم بازسازی کنیم.»
طبق شرایط عادی، انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری ترکیه برای سال ۲۰۲۳ برنامهریزی شده است که صدمین سالروز تشکیل جمهوری مدرن ترکیه به دست کمال آتاتورک میشود. اما تردید چندانی وجود ندارد که این رهبر ۶۵ ساله که بیش از سه دهه در عرصه سیاسی ترکیه حضور داشته، حس میکند که در وضعیت نامطلوبی قرار گرفته است. اردوغان با لحنی گلایهآمیز با اشاره ضمنی به علی باباجان، وزیر اقتصاد پیشین دولتش گفته است: فکرش را بکنید، آن کسانی که من در دوره نخستوزیری خودم به آنها شغل داده بودم، به شیوههای مختلف به ما حمله میکنند. شما به کجا متصل هستید؟
این سیاستمدار ترکیهای که مورد عتاب و ملامت اردوغان قرار گرفت، در زمان وزارتش و در سالهای اولیه حاکمیت آک پارتی با اجرای تدابیر صندوق بینالمللی پول به مدیریت اقتصاد ترکیه به سمت رشد فزاینده کمک کرده و موفقیتهای انتخاباتی حزب سابقش را تحکیم کرد. اردوغان از اینکه باباجان اعتبار شکوفایی اقتصادی گذشته ترکیه را از آن خود میداند، رنجیده خاطر است.
علی باباجان از زمان تشکیل حزبش موسوم به «دوا» (حزب دموکراسی و پیشرفت) تلاش کرده است تا از این همهمه چیزی برای خودش درست کند. او بابت صبر و بردباری زیاد خودش مورد انتقاد قرار میگرفت، خصوصا بابت سکوتش در زمان رفراندوم ۲۰۱۷ که راه را برای حاکمیت تک نفره اردوغان هموار کرد. حال این سیاستمدار ۵۳ ساله که با نام مستعار "ببجان" یا "بیبی فیس" شناخته میشود و علت آن چهره جوان اوست، در حال تغییر روشهای خود است.
او اکنون ضربات سختتری را به دولت و شریک ائتلافی غیر رسمی آن به ریاست دولت باغچلی، رهبر ناسیونالیست راستافراطی وارد میکند و فساد، زوال اقتصادی و وضعیت حقوق بشری وخیم را در زمان حضور در شبکههای خبری اپوزیسیون که از دیرباز مورد نکوهش آک پارتی قرار داشتند، هدف میگیرد.
در حال حاضر باباجان و احمد داووداوغلو، نخستوزیر پیشین آک پارتی که حزب خودش را راهاندازی کرده است، تهدید خاصی به شمار نمیروند. براساس نظرسنجی ماه مه موسسه متروپل مستقر در آنکارا، هیچکدام از این احزاب بالای دو درصد رای به دست نمیآورند.
اما وضعیت اقتصادی همچنان در راس نگرانیهای مردم ترکیه از جمله جوانان قرار دارد و براساس نظرسنجیهای مختلف، محبوبیت آک پارتی و اردوغان رو به کاهش رفته و هر دو حدود ۳۰ درصد است. تا سال ۲۰۲۳ حدود چهار میلیون رایدهنده واجد شرایط هم افزوده میشود و مشکل حقیقی اینجاست که رهبرانی مانند اردوغان و باغچلی دوره سختی را برای جذب جوانان، خصوصا از طبقه متوسط جامعه ترکیه دارند.
مطالعات جدید نشان میدهد، هرچه تعداد محصلان دانشگاهی بالاتر باشد، رشد ذهنیت سکولار بیشتر میشود. در نتیجه، ممکن است آک پارتی قربانی موفقیت خودش شود. ظرف یک دهه گذشته، شمار دانشجویان ترکیهای از سه میلیون به هشت میلیون تن افزایش پیدا کرد.
یک تحلیلگر سیاسی ترکیهای معتقد است: باباجان رزومه خوبی دارد. تصویر او از تصویر یک فرد سکولار مدرن فاصله ندارد. او میتواند رایدهندگانی از طیفهای مختلف ایدئولوژیکی و قومیتی را جذب کند و سابقه او در زمینه اقتصاد و درخواستها برای بازگشت دموکراسی پارلمانی به شدت طنینانداز شده است. چنانچه او و داووداوغلو نیروهایشان را یکپارچه کنند، اردوغان و باغچلی در انتخابات شهرداری استانبول و آنکارا با مشکل مواجه میشوند.
انتهای پیام
نظرات