• چهارشنبه / ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۹ / ۱۵:۳۷
  • دسته‌بندی: رسانه دیگر
  • کد خبر: 99023122910
  • منبع : مطبوعات

٣‌ هزار سال با لولو سر خرمن!

قدمت مترسک‌ها از چیزی که به نظر می‌رسد، بیشتر است! اولین مترسک‌های تاریخ حدودا ٣هزار ‌سال پیش ساخته شده‌اند!

به گزارش ایسنا، روزنامه شهروند نوشت: «مترسک‌ها دقیقا برای ترساندن خلق شده‌اند. از نام‌شان هم پیداست. ترساندن کلاغ‌ها و دیگر پرندگانی که محصول کشاورزان را خراب می‌کنند!

١- قدمت مترسک‌ها از چیزی که به نظر می‌رسد، بیشتر است! اولین مترسک‌های تاریخ حدودا ٣هزار ‌سال پیش ساخته شده‌اند!

٢- نخستین‌ بار مصریان برای محافظت از مزارع گندم‌شان، که در حاشیه‌ رود نیل قرار داشت، مترسک ساختند. مطمئنا در آن زمان راهکار‌های بهتری برای ترساندن پرندگان بوده، اما مترسک هم در نوع خودش ابداع جالبی ا‌ست.

٣- پیشتر تلاش‌هایی صورت گرفت تا آسیاب‌های بادی یا ماشین‌آلات جایگزین مترسک شوند! با این اوصاف، پرندگان باهوش‌ به سرعت چم و خم دستگاه‌ها را یاد می‌گرفتند!

٤- کشاورزان با آویزان‌کردن قوطی حلبی از شاخه‌ درختان یا با صدای تیر سعی می‌کردند پرنده‌ها را دور کنند. اما مدتی که می‌گذشت، کلاغ‌ها می‌فهمیدند که این حُقّه است و باز وارد مزارع می‌شدند!

٥- کشاورزان یونانی، مترسک‌های مزارع‌شان را طوری می‌ساختند که شبیه پریاپوس، فرزند دیونیسوس و افرودیت بشوند! از افسانه‌ای یونانی نقل می‌شود که، پریاپوس ظاهر زشت و ترسناکی داشت و در نزدیکی تاکستان زندگی می‌کرد. او هر وقت از کنار تاکستان عبور می‌کرد، پرنده‌ها از او می‌ترسیدند و به مزرعه‌ها نمی‌آمدند و محصولات کشاورزی را خراب نمی‌کردند!

٦- مکانیزم مترسک به این سادگی‌ها هم نیست! لباس مترسک‌ها بوی آدمیزاد می‌دهد و همین نکته، پرندگان را ترسان و گریزان می‌کند! در گذشته، کشاورزان ژاپنی، پارچه‌های کهنه، گوشت و استخوان ماهی روی مترسک‌هایشان آویزان می‌کردند. بوی بد این مواد نه‌تنها پرندگان، بلکه همه‌ موجودات و آفات را از محصولات کشاورزی دور می‌کرد!

٧- کشاورزان آلمانی قبلا به جای مترسک، برای مزارع‌شان، عروسک جادوگر چوبی می‌ساختند. آنها معتقد بودند که این جادوگران چوبی، روح خبیث زمستان را از پا درمی‌آورند!

٨- هر ساله ده‌ها جشنواره‌ مترسک در جهان برگزار می‌شود که محل برگزاری بیشترشان، در انگلستان است. جشنواره‌ «مترسک‌های اِرچفانت» از دهه٩٠ برگزار می‌شود و هر ساله ١٠‌هزار بازدیدکننده دارد.

٩- در‌ سال ١٧١٩، در رمان انگلیسی «رابینسون کروزو» نوشته‌ دانیل دفو، برای نخستین‌ بار، از کلمه‌ «مترسک» استفاده شد.

١٠- در قرون وسطی، در بریتانیا، شغلی به اسم «ترساننده‌ پرنده» وجود داشت. افرادی موظف می‌شدند که با پرتاب سنگ به سمت پرندگان، آنها را بترسانند و از مزارع دور کنند! بعد از شیوع طاعون، جمعیت انسان‌ها بسیار کم شد و دیگر خبری از ترساننده‌های پرنده نبود. همین مسأله باعث شد که کشاورزان برای مزارع‌شان مترسک بسازند!

١١- معروف‌ترین مترسک دنیا، شخصیتی‌ داستانی در رمان «جادوگر شهر اوز» است که در طول داستان به دنبال مغز می‌گردد.

١٢- مترسک مشهور دیگر Feathertop، در داستانی کوتاه نوشته‌ ناتانیل‌ هاوثورن است. این مترسک، در داستان، به دست یک جادوگر زنده می‌شود! بعدها در‌ سال ١٩٠٨، درباره‌ Feathertop، نمایشنامه‌ای به قلم پرسی مک‌کای نوشته شد و در برادوی به روی صحنه رفت.

١٣- داستان قدیمی‌ترین کتاب ژاپنی که در‌ سال ٧١٢ میلادی نوشته شده، حول محور یک مترسک است. در این کتاب، «کوبیکو»، الهه‌ای‌ است که نمی‌تواند راه برود، اما همه چیز را در مورد جهان می‌داند!

١٤- از مترسک‌های داستانی مشهور، می‌توان به DC  و Marvel که دو شخصیت طناز‌ و شرورند، اشاره کرد.

١٥- در بریتانیا و سرزمین‌های اطراف آن، مترسک‌ها بسته به فرهنگ منطقه، اسم‌های مختلفی دارند. مثلا هودمدود،‌ های‌من، گالی‌باگر، تاتی‌بوگال یا بوواچ و... .

١٦- روستایی در ژاپن به نام «ناگورو» هست، که فقط ٣٥نفر ساکن آن هستند، اما بیش از ٣٥٠ مترسک در آنجا وجود دارد!

١٧- مترسک‌ها، موسیقی را هم بی‌نصیب نگذاشته‌اند. نام یکی از قطعات موسیقی گروه پینک فلوید، در نخستین آلبومی که از آنها منتشر شد، «مترسک» بود!

١٨- در امتداد جاده‌ای در کانادا، یک روستا به اسم «روستای مترسک‌های جو» وجود دارد، که ده‌ها مترسک آنجا قرار داده شده‌اند! این روستا، از جاذبه‌های گردشگری کاناداست.

١٩- این روزها، مترسک‌ها دیگر کاربرد سابق را ندارند و فقط نماد پاییز هستند.

٢٠- مزرعه‌ای با ٣‌هزار و ٨١٢ مترسک، رکورد بیشترین تعداد مترسک در یک مکان را به خودش اختصاص داده است! این رکورد جهانی، در ٧ آگوست ٢٠١٤ در بورتون انگلستان  ثبت شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha