حجت محمدی در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه حمام یانیان خرمدره یکی از بناهای تاریخی باارزش برای مردم این شهر محسوب میشود، اظهار کرد: ثبت ملی این اثر از سه سال قبل مورد پیگیری قرار گرفت و علیرغم سه بار رد شدن پرونده در کمیسیونهای مربوطه، ثبت آثار ملی مجددا با پیگیریهای انجام شده در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
وی با بیان اینکه این مهم یک رویداد ارزشمند فرهنگی و اجتماعی برای مردم شهرستان خرمدره به شمار میرود، افزود: حمام تاریخی یانیان از نظر ثبت معماری حمامها مربوط به دوره صفوی و متعلق به دوره قاجار است و همه فضاهای کاربردی حمامهای سنتی ایران را دارا است و در کل فضایی فاخر و شایسته بهعنوان الگوی معماری سنتی در دوره معاصر محسوب میشود که با مذاکرات صورت گرفته با شهرداری، در آینده نزدیک مسئولیت نگهداری و مرمت این اثر به شهرداری واگذار خواهد شد.
فرماندار خرمدره یادآور شد: در حوزه میراثفرهنگی کارهای زیرساختی خوبی از قبیل احداث ساختمان اطلاعرسانی انجام شد که امسال با تکمیل این پروژه، اداره میراثفرهنگی شهرستان دارای ساختمان خواهد شد؛ همچنین اجرای پروژه مسیر جاده ابریشم، ایجاد موزه، پروژههای ثبتی مثل تپه خالصه و ... انجام شده است.
به گزارش ایسنا، بنای تاریخی حمام «یانیان» یکی از قابلیتهای گردشگری شهرستان خرمدره است که در مرکز شهر و در میان بافت سنتی در حاشیه رودخانه کبیر و ضلع غربی خیابان سردار جنگل واقع است. کلمه (یانیان) در زبان ترکی فعل امر از مصدر (یانماق) به معنای (سوختن) آمده است و با توجه به کاربری و عملکرد این بنا که گرمابه است، تاکیدی بر وجود آبگرم و گرمای دائمی و نسبتا زیاد در این بنا است.
البته روایتهایی نیز در این زمینه وجود دارد، مبنی بر اینکه کوچهای که این حمام در آن قرار گرفته، به قدری باریک و کمعرض بوده که مردم هنگام عبور از آن مجبور بودند به اصطلاح (یه وری) راه بروند، در زبان ترکی یان همان به معنای یه وری نیز است. حمام یانیان در حاشیه رودخانه کبیر و در منتهیالیه سمت شمالی شهر خرمدره قرار گرفته، که امروز با گسترش شهر به سمت جاده ترانزیت، در مرکز آن قرار گرفته است. نزدیکی حمام به رودخانه، احتمالا به منظور دفع فاضلاب و یا استفاده از آب رودخانه بوده است.
بنای تاریخی حمام «یانیان» در مرکز شهر و در میان بافت سنتی در حاشیه رودخانه کبیر و ضلع غربی خیابان سردار جنگل قرار گرفته است این بنا با ۲۱۰ مترمربع وسعت با سبک معماری حمامهای دوره صفوی اما در ابعاد کوچکتر بنا گشته است. این بنا شامل فضاهایی چون هشتی ورودی، پایشویخانه، گرماخانه، نظافتخانه، خزینههای آب سرد و آب گرم و گلخن است و تاریخچه ساخت این بنا متعلق به اواخر دوره قاجاریه بوده و تا حدود ۲۵ سال گذشته نیز استفاده میشده است.
انتهای پیام
نظرات