پیرمحمد ملازهی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به حادثه رخ داده در مرز ایران و افغانستان و ادعاهایی که طرف افغان مطرح و از سوی دیگر طرف ایرانی رد کرده است اظهار کرد: از آنجایی که افغانستان در شرایط سخت سیاسی و امنیتی و اقتصادی است و مردم در این کشور بین بقا و تردد غیرقانونی بین مرزهای ایران، پاکستان و کشورهای آسیای میانه به جز چین راهی جز انتخاب تردد غیرقانونی و به جان خریدن خطرات این راه ندارند و از آنجایی که به خاطر شرایط شیوع بیماری کرونا مرزها بسته شده و کنسولگریها ویزا صادر نمیکنند شاهد تشدید این شرایط هستیم. در حال حاضر بیش از سه میلیون اتباع افغان در ایران به سر میبرند که بسیاری از آنها از همین روش های غیرقانونی وارد ایران شدهاند.
وی با بیان این که طبعا کشورهای هم مرز با افغانستان مطابق قوانین دو جانبه و بینالمللی با روند مهاجرت های غیرقانونی سخت گیرانه برخورد میکنند، معتقد است: افغانستان بیشتر به این مساله از منظر انسانی نگاه می کند تا اینکه بخواهد مسئولیت این مهاجران را بر عهده بگیرد.
وی ادامه داد: در عین حال از منظر سیاسی هر کشوری حق دارد تا مرزهای خود را کنترل کند و توقع دارد کشورهای دیگر همسایه نیز در این رابطه همکاری کنند و مانع از ورود غیرقانونی اتباعشان شوند اما به نظر نمی آید افغانستان برای پذیرش این مسئولیت آمادگی سیاسی و لجستیکی داشته باشد و بیشترین بار کنترل مرز طولانی ایران و افغانستان به عهده ایران است.
این کارشناس مسایل افغانستان با اشاره به روند تایید و تکذیب حادثه ای که در مرز دو کشور طی روزهای گذشته اتفاق افتاده است اظهار کرد: هر یک از طرف ها روایت خود را از این ماجرا دارد و در این فضا متاسفانه برخی کشورها و رسانههای همسو با آنها که خواهان برهم زدن روابط ایران و افغانستان هستند سعی دارند از این فضا استفاده کرده و آب به آسیاب دشمن بریزند. اما معتقدم دو طرف باید به دور از احساسات هر چه سریع تر نسبت به همکاری هیات های تعیین شده برای بررسی این مساله تلاش کنند و نتایج و مدارک و مستنداتی که دارند را مطرح کنند و مساله از طریق سیاسی و حقوق و دیپلماتیک دنبال شود و اگر خطا و قصوری در هر یک از طرف ها اتفاق افتاده آن را بپذیرند و به ترمیم روابط اقدام کنند نه این که با کش دادن این مساله عملا فضا را در اختیار رسانه های جهت دار قرار دهند. انتخاب مسیر عقلانی و گفت وگو حتما هزینه کمتری نسبت به آنچه الان شاهد آن هستیم دارد.
ملازهی گفت: دو طرف باید راه عقلانیت را در پیش بگیرند و برای حل و فصل مساله راهی پیدا کنند. فضای تبلیغاتی بر سر این موضوع آنقدر از فضای سیاسی و عقلانی پیشی گرفته است که کنترل این شرایط در صورت استمرار این فضا آن هم وقتی افغانستان درگیر تحولات سیاسی و امنیتی است دشوار خواهد بود. متاسفانه بسیاری از رسانه های افغان تحت تاثیر آمریکا و ناتو هستند و دستورات آنها را اجرا می کنند و رسانه های خارجی نیز به تبع آن به این فضا دامن می زنند. هدف این رسانه ها ایجاد جو ضد ایرانی در افغانستان و دور کردن ایران از تحولات سیاسی این کشور است.
وی خاطرنشان کرد: مسئولان ارشد افغانستان و ایران مناسبات طولانی و تاریخی و فرهنگی دارند و تعاملات دو کشور در هم تنیده و پیچیده است و هر چه در این مسیر عقلانی برخورد کنند و از احساسات و سوءاستفاده از شرایط بپرهیزند به نفع تعاملات و مناسبات دو کشور است. باید هر چه سریعتر فضا را مدیریت کرد و احساسی برخورد نکرد.
ملازهی گفت: ایران و افغانستان دارای مرز طولانی هستند و همان طور که میدانیم روزانه تعداد زیادی از افغانها در فضای خالی مراقبتهای مرزی از سوی افغانستان به طور غیرقانونی سعی می کنند که وارد ایران شوند و طبیعی است برخی از این مسیرها بسیار خطرناک است. معتقدم تشکیل هیات مشترک و رایزنی و تبادل اطلاعات طبق قانون و توافقات دو جانبه بهترین راه برای حل و فصل این مساله است.
انتهای پیام
نظرات