• چهارشنبه / ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۹ / ۱۲:۳۷
  • دسته‌بندی: قم
  • کد خبر: 99021712345
  • خبرنگار : 50349

یک پژوهشگر اقتصادی تشریح کرد

خطرات احتمالی که بورس را تهدید می‌کند

خطرات احتمالی که بورس را تهدید می‌کند

ایسنا/قم کارشناس اقتصادی گفت: علت داغ شدن بازار بورس در روزهای اخیر جهش قیمت ارز در سال گذشته بوده و دولت برای جلوگیری از سفته بازی در بازار بورس باید تدابیر مناسبی اتخاد کند.

محمدجواد توکلی در گفت‌وگو باایسنا بیان کرد: بورس به عنوان بخشی از بازار سرمایه تامین مالی مستقیمی است که شرکت ها و بنگاه ها انجام می‌دهند و بجای دریافت تسهیلات بانکی، بخشی از دارایی خود را در غالب سهام واگذار می‌کنند.

 وی با اشاره به بانک محور بودن اقتصاد کشور افزود: بورس در اقتصاد ایران برخلاف برخی کشورها که عمده فضای تامینات مالی آنها از طریق بورس فراهم می‌شود و به عبارتی اقتصاد بورس محوری دارند، جایگاه مناسبی ندارد و ازین رو مسئولین درصدد قوت‌بخشی و افزایش تامینات مالی در غالب سهام هستند.

توکلی علت داغ شدن بازار بورس در روزهای اخیر را جهش قیمت ارز در سال گذشته برشمرد که توجه ویژه شرکت‌های صنایع و بورسی به این بازار و به تناسب افزایش ارزش دارایی این شرکت‌ها و نیز افزایش سود سهام سرمایه‌گذاران را در پی داشت و سیگنالی برای افراد خارج از بورس برای ورود به بازار سرمایه را ایجاد کرد.

مدرس حوزه و دانشگاه گفت: طی دو سال اخیر باتوجه به فضای ایجاد شده در پی تحریم‌های اقتصادی کسب‌کار و نرخ رشد اقتصادی کشور منفی بوده و ازطرفی سرمایه‌ داران به دنبال عایدی مناسب هستند و  عایدی بانک‌ها نیز حدود ۱۸ الی ۲۰ درصد بوده است،با این حال اخیراً با افزایش سوددهی و جذب سرمایه‌گذاران در بورس مواجه بودیم.

وی اظهار کرد: بورس در مجموع اگر توان تامین سرمایه در گردش شرکت‌ها و بنگاه‌ها را فراهم کند فضای خوبی خواهد بود، اما با این وجود طی روزهای اخیر رشد بورس با بقیه شاخصه‌های اقتصادی تناسبی نداشته است.

توکلی ادامه داد: بر اساس آمارهای اعلامی با وجود افزایش ۳۸درصدی سودی که در بازار بورس و صندوق‌های سرمایه‌گذاری به چشم می‌خورد، ارزش کالاها و خدمات، تشکیل سرمایه تا ۱۲- و نرخ رشد تا ۷ درصد کاهش و در مقابل نرخ بیکاری افزایش یافته است که مسلماً حاکی از نوعی سفته بازی در بورس است چرا که پول تزریق شده در این بازار  تنها در محدوده بخصوصی می‌چرخد و کل اقتصاد را سیراب نمی‌کند.

این کارشناس اقتصاد گفت: سفته بازی در هربازاری از جمله بورس، طلا ونقره مانع جدی رشد کلان اقتصاد است و اگر سیاست مناسبی اعمال نشود با هجوم گله ای و خطرآفرین افراد کم تجربه و تازه‌وارد به بورس حباب‌هایی بر دارایی شرکت‌ها ایجاد می‌شود که افزایش سهام شرکت‌ها و بنگاه‌ها علی رغم ترازنامه و سوددهی پایین و درنتیجه متضرر شدن افراد تازه وارد و نابلد به بورس را به همراه خواهد داشت.

وی افزود: بنظر می‌رسد دولت در بودجه سال ۹۹ با تخمین زدن واگذاری ۵۰هزار میلیارد از دارایی‌های دولت به و فروش سهام‌ شرکت‌های دولتی، همانطور که ۱۰ درصد این سهام‌ها تاکنون عرضه شده، همچنین کاهش نرخ سود بانکی تا ۱۵ درصد، تمایل به تقویت متعادل و متناسب بازار بورس داشته و سیگنالی برای داغ شدن این بازار و جذب سرمایه در بورس است.

توکلی بااشاره به تاثیر قابل توجه مدیریت و سیاست‌گذاری های مناسب دولت در عدم شکل‌گیری حباب سازی بر دارایی بنگاه‌ها گفت: دولت با اتخاد تدابیر مناسب می‌تواند پول تزریقی را در جهت تشکیل سرمایه و ایجاد نقدینگی شرکت‌ها و در نتیجه جهش و رونق تولیدات سوق دهد و از طرفی آگاهی مردم را از طریق رسانه‌های ملی افزایش دهد که پدیده مبارکی خواهد بود.

وی یادآور شد: درصورت عدم کنترل حباب سازی‌ بر دارایی‌های موجود  و افزایش ناآگاهی مردم از بورس، جابجایی عظیم ثروت به سمت افراد ثروتمند را شاهد خواهیم بود که با ترکیدن این حباب‌ها ثروت به سمت بازارهای سفته بازی سوق پیدا کرده و مشکلات بیشتری را به بار خواهد آورد.

توکلی در پایان گفت: دولت باید برای داشتن اقتصادی سالم و جلوگیری از سفته بازی و حرکت ثروت به سمت‌وسوی معین، بر سهام شرکت‌ها  مالیات و عایدی وضع کند و نباید این نرخ عایدی در حوزه‌های مختلف متفاوت باشد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha