ابوالقاسم حسینپور در گفت و گو با ایسنا در تبیین اهمیت و جایگاه آبخیزداری و آبخوانداری با تشریح تاریخچه آن در ایران گفت: سابقه آبخیزداری و آبخوانداری در کشور به سال ۱۳۲۸ با تشکیل اداره بررسیهای آب و خاک و حفظ منابع در وزارت کشاورزی وقت باز میگردد. با تشکیل وزارت منابع طبیعی در سال ۱۳۴۶، دفتر فنی خاک طی سال ۱۳۴۷ در این وزارتخانه تاسیس شد. در سال ۱۳۵۰ نیز متعاقب توسعه فعالیتهای آبخیزداری و برای ایجاد هماهنگی بین واحدهای اجرایی دست اندرکار در فعالیتهای آب و خاک و عرصههای آبخیز و جلوگیری از تداخل وظایف، شورای عالی آبخیزها به ریاست معاون نخست وزیر در امور عمرانی تشکیل شد.
به گفته وی پس از آن دفتر فنی خاک در سال ۱۳۵۱ به دفتر حفاظت خاک و آبخیزداری تبدیل شد. با ارتقای ساختار تشکیلات، آبخیزداری کشور از سطح یک دفتر به یک معاونت در وزارت جهادسازندگی در سال ۱۳۷۰ رسید که گسترش فعالیتها و توسعه آن در سطح کشور را به دنبال داشت. با ادغام وزارتخانههای جهاد سازندگی و کشاورزی و تشکیل وزارت جهاد کشاورزی در پاییز سال ۱۳۸۰، معاونت آبخیزداری به سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور انتقال یافت.
مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری ادامه داد: با اصلاح ساختار سازمان مذکور در سال ۱۳۹۳ و شکلگیری معاونت آبخیزداری، امور مراتع و بیابان، در کنار افزودن دفاتر امور مرتع و بیابان، وظایف آبخیزداری و آبخوانداری در دو دفتر جدید تحت عنوان «دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری» و «دفتر آبخیزداری و حفاطت خاک» ساماندهی شد و کماکان به فعالیت و ایفای رسالت ذاتی و تکالیف قانونی خود در سطح حوزههای آبخیز عمل میکنند.
وی با اشاره به اینکه حفاظت آبخیزها از جمله وظایف سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور است، تصریح کرد: عملیات آبخیزداری و آبخوانداری برای مدیریت منابع زیستی آبخیز (با تاکید بر آب، خاک و پوشش گیاهی) و بهرهبرداری پایدار از آن در سطح ۱۲۵ میلیون هکتار گستره حوزههای آبخیز کشور برنامهریزی و عملیاتی میشود.
حسینپور در پایان اظهار کرد: در شرایط کنونی که به علت تغییر الگوی بارشها و تشدید سیلابها کشور از یک سو با مشکلات سیل و خسارات آن درگیر و از سوی دیگر با کم آبی و افت آبخوانهای زیرزمینی مواجه است، ضرورت توسعه فعالیتهای آبخیزداری و آبخوانداری دو چندان شده است. در رویکرد جدید سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور، طرح آبخیزداری و آبخوانداری از جمله چهار طرح محوری سازمان در سال جاری قرار دارد که با اختصاص ۱۰۰ میلیون یورو از صندوق توسعه ملی در حال برنامهریزی برای انجام فعالیت در ۹۰۰ حوزه آبخیز در سطح کشور هستیم.
انتهای پیام
نظرات